Έρχονται γρήγορα τεστ ανίχνευσης και άλλων ασθενειών με βάση το rapid test για τον κορωνοϊό


 Ένα υψηλής ευαισθησίας rapid test ανίχνευσης του κορονοϊού το οποίο σταδιακά θα εξελιχθεί σε test ανίχνευσης και άλλων ασθενειών συγκαταλέγεται μεταξύ των προϊόντων που θα παρουσιαστούν στο φετινό διεθνές Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών NANOTEXNOLOGY 2021 το οποίο θα διεξαχθεί για 18η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από τις 3 ως τις 10 Ιουλίου.


Όπως είπε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (Ltfn) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέργιος Λογοθετίδης με βάση την τεχνολογία των rapid test για τον κορονοϊό θα αναπτυχθούν σύντομα βιοαισθητήρες για την ανίχνευση καρδιακών παθήσεων και συγκεκριμένα για τον έλεγχο της τροπονίνης, εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του οξέος εμφράγματος αλλά και άλλων ασθενειών.


Σε ότι αφορά την Covid-19 το rapid test που θα βασίζεται στην νανοτεχνολογία θα είναι πιο φθηνό, πιο απλό στη χρήση και πιο γρήγορο σε ότι αφορά το αποτέλεσμα του.


Στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου θα παρουσιαστεί και ένας έξυπνος ηλιακός σταθμός φόρτισης με οργανικά φωτοβολταϊκά ο οποίος θα μπορεί να τροφοδοτεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας το διάχυτο φως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να χρειάζεται το κτίσμα να είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι δυνατόν να αποθηκεύεται είτε σε μπαταρία είτε σε δίκτυο, ενώ ο χρόνος φόρτισης ενός αυτοκινήτου υπολογίζεται μεταξύ 2-4 ωρών.


Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αυτές οι τεχνολογίες αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και βγαίνουν στην αγορά μέσα από τη συνεργασία του πανεπιστημίου με μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς.


Το ερευνητικό έργο του εργαστηρίου χρηματοδοτείται από έξι ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη έχουν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ και απασχολούν περισσότερους από 45 ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς από όλη την Ευρώπη. Από αυτά τα 7 εκατ. κατευθύνονται στο ΑΠΘ και την περιοχή μας με στόχο τη μεταφορά της τεχνολογίας στην παραγωγή

πηγή ertnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]