ΛΑ.ΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ:Υποτίμηση της πρόληψης των εξαρτήσεων από το Π.Σ. κατά τη χθεσινή συζήτηση




ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΣΧΕΔΙΑ.


4 μήνες μετά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση στην ΑΜΚΕ ΣΧΕΔΙΑ, η συζήτηση στο Π.Σ. περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από το  παρασκήνιο των προσωπικών προστριβών του τελευταίου έτους.


 Ενώ η εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ. προσανατόλισε την συζήτηση στην αναγνώριση της αδυναμίας υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης με βάση την υποστελέχωση και την απουσία κρατικής  στήριξης των φορέων πρόληψης όπως η ΣΧΕΔΙΑ, η οποία με 3 ψυχολόγους, 1 κοινωνικό λειτουργό και 1 διοικητικό υπάλληλο απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό των 150.000 κατοίκων στα Γιάννενα, η περιφερειακή αρχή με την συνδρομή των υπόλοιπων παρατάξεων αρνήθηκε καν να «ακουμπήσει»  αυτήν την εγκληματική αναντιστοιχία ανάμεσα στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες και τα ελάχιστα μέσα κάλυψης τους.


Ενώ η εισήγηση αποτύπωσε με παράθεση δημοσιευμένων επιστημονικών στοιχείων τις νέες τάσεις στις εξαρτήσεις στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως την ραγδαία αύξηση της ανοχής και της χρήσης κάνναβης στις μαθητικές ηλικίες, με  μείωση της ηλικίας πρώτης δοκιμής και χρήσης τα 13 έτη, την εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών, την αύξηση της εξάρτησης από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα αυξημένα ποσοστά παθολογικής ενασχόλησης με τον στοιχηματισμό και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στους μαθητές, η περιφερειακή αρχή με την συνδρομή των υπόλοιπων παρατάξεων δεν συγκινήθηκε ελάχιστα, ώστε να συζητηθούν τα νέα δεδομένα και η ευθύνη του Π.Σ. στην στήριξη και διεκδίκηση νέων εκτεταμένων προγραμμάτων πρόληψης.


Ιδίως για την κάνναβη που από το 2013 με διαδοχικά νομοθετήματα της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αποποινικοποίησης αποτελεί  καμπανάκι κινδύνου ότι δύο στους 5 (44,2%) μαθητές 16-18 ετών θεωρούν «ακίνδυνη» την περιστασιακή χρήση, ενώ ένας στους 7 (14,9%) θεωρεί «ακίνδυνη» τη συστηματική χρήση της ουσίας. Την ίδια στιγμή μεγαλύτερη χρήση κάνναβης παρατηρείται  σε χώρες  που έχει νομιμοποιηθεί, το οποίο αποτυπώνεται  σε όλες τις ηλικιακές ομάδες


Ενώ η εισήγηση αποτύπωσε με βάσει τους επίσημους δημοσιευμένους απολογισμούς των φορέων απεξάρτησης, όπως του ΚΕΘΕΑ, του «18 ΑΝΩ», του «ΑΡΓΩ» τις νέες ανάγκες θεραπείας και το νέο προφίλ χρηστών, με αύξηση της πολυτοξικοεξάρτησης, δηλαδή την παράλληλη χρήση 2 και άνω διαφορετικών ουσιών, με ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για απεξάρτηση από την κάνναβη και την κοκαϊνη, η χρήση της οποίας αυξήθηκε μέσα στην πανδημία, με τους ανέργους να μειώνονται και να αυξάνονται οι αιτήσεις για θεραπεία από εργαζόμενους με σταθερή εργασία και από απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,


καμία στήριξη δεν έτυχε το αίτημα που διατύπωσε η ΛΑ.ΣΥ. για στήριξη με μόνιμο προσωπικό και αύξηση χρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων πραγματικής απεξάρτησης. Ενδεικτικά στην δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης της χρήσης ναρκωτικών στο  ΚΕΘΕΑ  το προσωπικό μειώθηκε   κατά 21% η κρατική επιχορήγηση κατά 22%.


Εκεί όμως που κορυφώθηκε η υποτίμηση της πρόληψης, είτε λόγω σκοπιμότητας, είτε λόγω εγκληματικής  άγνοιας, ήταν όταν ο περιφερειάρχης καλωσόρισε την πιθανή έλευση δομής χορήγησης υποκατάστατων οπιοειδών (βουπρενορφίνης ) από τον ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα και ανέφερε ότι,  ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή αποχώρησης της περιφέρειας από τους φορείς που απαρτίζουν την  γενική συνέλευση της ΣΧΕΔΙΑΣ. Καλωσόρισε δηλαδή, την ίδρυση μιας δομής χορήγησης υποκατάστατων που αφορά μια μικρή ομάδα χρηστών οπιοειδών και την «αντάλλαξε» με την στήριξη ενός φορέα πρόληψης για τους χιλιάδες νέους που δεν έχουν πειραματιστεί ακόμη με τα ναρκωτικά!!!


Ως περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με όπλο την καθαρή θέση μας ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά χωρίς ψευδοδιακρίσεις σε «μαλακά» και «σκληρά» και στον αντίποδα της προσπάθειας όλων των αστικών κομμάτων να πετύχουν τον συμβιβασμό της νεολαίας και της κοινωνίας με την ναρκωκουλτούρα, απευθυνόμαστε στους φορείς της νεολαίας και στους φορείς του λαίκού κινήματος και τους καλούμε να κάνουν δική τους υπόθεση,


την διεκδίκηση ενίσχυσης της Πρόληψης, ειδικά σε πληθυσμούς που ακόμα δεν έχουν πειραματιστεί με της ουσίες, με την Πρόληψη να βασίζεται της κοινωνικές σχέσεις που διαμορφώνει ο άνθρωπος, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία της η ηλικία, η περιοχή, το σύνολο του κοινωνικού πλαισίου όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητα


την διεκδίκηση  με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στο μονοπάτι των ναρκωτικών να έχει τη δυνατότητα να ξαναβαδίσει στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής και δράσης.


Διεκδικούμε μια κεντρικά σχεδιασμένη, δημόσια και δωρεάν για όλους αντι-ναρκωτική πολιτική, στραμμένη στις πραγματικές αιτίες του φαινομένου δηλ. τις  δοσμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, και όχι μια αποσπασματική διαχείριση του προβλήματος που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων. Αποσπασματική διαχείριση που έχει σαν κεντρικό στόχο την «μείωση της βλάβης» και την «ασφαλή συντήρηση της χρήσης» με τα υποκατάστατα οπιοειδών και την «διασφάλιση του ατομικού δικαιώματος στην χρήση» με  απελευθερωμένη την  κάνναβη, επιλογές που διευκολύνουν κερδοφόρες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για τους μεγάλους  επιχειρηματικούς ομίλους των υποκατάστατων και της παραγωγής κάνναβης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]