ΙΩΑΝΝΙΝΑ/ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

. Κρίτων Αρσένης: Μπάζωμα υγροτόπων στα Ιωάννινα με υπογραφή του Υπουργείου Περιβάλλοντος


 Την ώρα που ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει τη θέσπιση του ορίου 30 χλμ. στον αστικό ιστό, στα Ιωάννινα ο σχεδιαζόμενος Δακτύλιος -δρόμος ταχείας κυκλοφορίας με 4-6 λ.κ.- προωθείται με μεθοδεύσεις και αλχημείες από τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, τόνισε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης την προηγούμενη Παρασκευή 4 Ιουνίου κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.


Για την κατασκευή του Μεγάλου Δακτυλίου ύψους 27,3 εκ. €, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου απέκρυψε την ύπαρξη του ήδη κατακρεουργημένου αστικού υγροτόπου Τσαμαρά. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς αναγνώρισε ότι υπάρχει υγρότοπος, ότι είναι "ευαίσθητος", με "ευαίσθητα είδη" και ότι "ελήφθη υπόψη" και για αυτόν το λόγο έγινε "ειδική αξιολόγηση". Ωστόσο, αποφασίστηκε η καταστροφή του επαναφέροντας την -από το 2018- ακυρωθείσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η κυβέρνηση ανακήρυξε το έργο ως εθνικής σημασίας και νομοθέτησε ‘φωτογραφικά’ με στόχο την ασφυκτική πίεση προς το ΣτΕ στο οποίο ξανά-κατέφυγαν οι κάτοικοι.


Ο κ. Αρσένης απαντώντας στον υφυπουργό ο οποίος είπε ότι όλες οι γνωμοδοτήσεις για το έργο είναι θετικές είπε «Αλήθεια, αν ήταν αρνητικές θα σας επηρέαζε; Γιατί, παραδείγματος χάριν, στο Αιολικό της Σαμοθράκης είναι όλες αρνητικές. Και ενώ είχαμε τον προκάτοχό σας, τον κ. Οικονόμου, να λέει ότι αυτό σημαίνει ότι θα απορριφθεί, ήρθε ο κ. Αμυράς και μας είπε ότι δεν δεσμεύουν οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις. Σας δεσμεύουν μόνο οι θετικές;». Επιπλέον, είπε ότι η νομοθεσία που διέπει τους υγροτόπους που βρίσκονται καταγεγραμμένοι στον κατάλογο του ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων) είναι δεσμευτική.


Ο υγρότοπος Τσαμαρά σύμφωνα με την διαχρονική μελέτη των χαρτογραφικών δεδομένων, αποτελεί σήμερα:


1) υπόλειμμα μικρού μέρους μόνο, ενός ευρύτερου υγροτόπου (και ενός από τους μεγαλύτερους του λεκανοπεδίου) που μπαζώθηκε παράνομα, αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας του και μειώθηκε η βιοποικιλότητά του, αφού περιορίστηκε και καταστράφηκε μερικώς,


2) μέρος ενός συνολικού δικτύου μικρών υγροτόπων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων,


3) σημαντική "πράσινη υποδομή" για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (βλέπε πλημμύρες),


4) σημαντική θέση για διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας (σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του Παν/μίου και του Φορέα Διαχείρισης).


Ο κ. Αρσένης τόνισε στον κ. Ταγαρά ότι «εγκρίνατε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει μετά από απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Και εσείς την εγκρίνατε ως έχει, σαν καινούργια, το οποίο από μόνο του πραγματικά χρήζει απάντησης».


Τέλος, μετά το πέρα της συζήτησης ο κ. Αρσένης δήλωσε πως «αντί το Υπουργείο να προχωρήσει, όπως οφείλει, στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας στον υγρότοπο, ο υφυπουργός λαμβάνει υπόψη τις γνωμοδοτήσεις που παραβλέπουν αυτό το γεγονός, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του τις γνωμοδοτήσεις (του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και τη Παν/μίου Ιωαννίνων, καθώς και την σχετική έκθεση του ΕΚΒΥ) που σημειώνουν την σημασία του και αποφασίζει την καταστροφή του. Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η υπόθεση στο ΣτΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]