ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η ΛΑ.ΣΥ Ηπείρου για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεωντων Τομεακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης των Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης


 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


Παρά το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των Τομεακών Προγραμμάτων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε για ακόμα μια φορά να αγνοήσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην ψήφιση του θέματος με την αντιπολίτευση να απέχει από τις διαδικασίες. 

Πέρα όμως από την αντιδημοκρατική διαδικασία, αποδείχθηκε και η γύμνια της παράταξης της πλειοψηφίας να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα, καθώς -με την αποχή της αντιπολίτευσης- κανένας περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν είχε να πει το παραμικρό για κανένα από τα δύο σοβαρά ζητήματα.  Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος επέμενε να συζητηθούν οι ΣΜΠΕ από την επιτροπή, δεν είχε ούτε έναν (1) περιφερειακό σύμβουλο να αρθρώσει μισή λέξη. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου»  καταθέτει στο λαό τις θέσεις της για το θέμα, συνεπής στην υποχρέωση να ενημερώνει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού.

Τα Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης των Υπουργείων είναι η εξειδίκευση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ανά Υπουργείο. Ουσιαστικά η εξειδίκευση των σχεδιασμών του κεφαλαίου ανά Υπουργείο. 

Στο αστικό κράτος,  το μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζει προς όφελός του και το κράτος υλοποιεί/διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς. Για να γίνει μάλιστα αποτελεσματικό το κράτος σε σχέση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, βάζει στόχους και προτεραιότητες . Δεν είναι όμως μόνο ότι το κράτος υλοποιεί τις τάσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα χρηματοδοτεί με κρατικό χρήμα μέσω :  

Των αναπτυξιακών νόμων 

Της διαδικασίας των Στρατηγικών Επενδύσεων 

Των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα και

Τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο συγχρηµατοδότησης από τα Ευρωπαϊκά ∆ιαρθρωτικά Επενδυτικά Ταµεία (Ε∆ΕΤ) ως προς το συγχρηµατοδοτούµενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 

Οι σημαντικότεροι γενικοί στόχοι του κεφαλαίου όπως αναφέρονται μέσα στη ΣΜΠΕ  είναι 

∆ημόσια υγεία και περιβάλλον

Οφείλουμε να διαφωνήσουμε με τη διατύπωση της Περιφέρειας Ηπείρου ότι η ανθρώπινη υγεία προστατεύεται μέσω των εθνικών πολιτικών. Τουλάχιστον η πανδημία και οι 13.000 νεκροί της Ελλάδας απέδειξαν ότι αυτό που προστατεύεται είναι τα κέρδη των πολυεθνικών ακόμα και σε βάρος της ανθρώπινης υγείας. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας προϋποθέτει υγειονομικούς με μόνιμη σχέση εργασίας και ανθρώπινα ωράρια εργασίας, προϋποθέτει δωρεάν δημόσιο καθολικό σύστημα υγείας δωρεάν φάρμακα για το λαό, υπηρεσίες πρόληψης κλπ 

Η δε σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας που επιχειρείται από την Περιφερειακή Αρχή να παρουσιαστεί ότι είναι εφικτή στα πλαίσια του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης έρχεται να προσκρούσει απέναντι στην ίδια την πραγματικότητα .

Ακουστικό περιβάλλον

Κανένας από τους νόμους που παραθέτει η εισήγηση της Περιφέρειας, καμία ΚΥΑ,  ότι και να λέει δεν επέβαλλε ποτέ, ούτε καν την απόδοση ωτασπίδων σε κλάδους εργαζομένων της βιομηχανίας, χειριστές βαρέων οχημάτων, οικοδόμους κλπ .  Ουτε καν αυτό! 

Καμία ΚΥΑ δεν επέβαλε την αλλαγή των όρων δόμησης στις πόλεις ώστε να μειώνεται ο θόρυβος στο οικιστικό περιβάλλον. Κανένας δεν επέβαλλε ποτέ για παράδειγμα την υποχρεωτική δημιουργία πάρκων, τη φύτευση δεντροστοιχιών ως φυσικών ηχοπετασμάτων, τη σχεδίαση φαρδιών δρόμων κοκ. Αντίθετα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στα Γιάννενα,  κεντρικοί δρόμοι είναι η Βηλαρά και η ΚΑ Φεβρουαρίου στις οποίες η ακουστική όχληση είναι 24ωρη και η ΕΕ, η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή παραθέτουν νομοθεσίες για οτιδήποτε άσχετο από τις πραγματικές ανάγκες. 

Ατµοσφαιρική ρύπανση

Πάλι τα παραδείγματα έρχονται από την πόλη των Ιωαννίνων με την αιθαλομίχλη κατά τους χειμερινούς μήνες να δημιουργεί τα τελευταία 7 χρόνια αποπνικτικές συνθήκες. Αποδεικνύεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γιατρεύεται χωρίς να γιατρευτεί η ενεργειακή φτώχεια για την οποία δεν βγάζει άχνα η κυβέρνηση και η ΕΕ βεβαίως. 

Οι δήθεν προσπάθειες της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αγγίζουν τα όρια του αστείου με τα όρια των ατμοσφαιρικών ρύπων όχι μόνο να υπάρχουν αλλά και να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, λες και οι άνθρωποι αναπτύσσουν μηχανισμούς που φιλτράρουν από μόνοι τους ρίπους κάθε χρόνο και καλύτερα. 

Κι αντί να συζητάμε για κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, αντί να συζητάμε για εκμετάλλευση όλων των μορφών ενέργειας (φυσικά και της λιγνιτικής) για την παραγωγή έως και δωρεάν ενέργειας για το λαό, η ατμοσφαιρική ρύπανση αξιοποιείται για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία φυσικά είναι χρήσιμα αλλά δεν απαντούν στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας.  

Στην πράξη η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η δικαιολογία για τις πράσινες business που φιλοδοξούν να επιτύχουν την αναίμακτη καταστροφή μέσων παραγωγής και την απρόσκοπτη επανεπένδυση κεφαλαίων που κινδυνεύουν να μείνουν αναξιοποίητα μέσα στην κρίση  

Υδατικοί Πόροι

Φυσικά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις διατυπώσεις του κειμένου για προτεραιότητα της ΕΕ και του κράτους στην προστασία των υδάτινων πόρων. 

Συνεδριάζουμε το 2021 στην Ήπειρο όπου η άρδευση των χωραφιών γίνεται ακόμα με κατάκλιση (μέθοδο καταστροφική για τα επιφανειακά ύδατα αλλά και για τη γεωργική γη). 

Όπου το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας της Ηπείρου των Ιωαννίνων είναι η βρώμικη λίμνη Παμβώτιδα . 

Που γίνονται επενδύσεις με απορροφητικούς βόθρους και φυσικά αυτό είναι νόμιμο.  

Οσο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στη γεωγραφική κλίµακα των Λεκανών Απορροής Ποταµών, είναι αποκαλυπτικό το θέμα που ζήτησε η ΛΑ.ΣΥ να συζητηθεί. Απ τη μία δήθεν προστατεύουμε τη λεκάνη απορροής και την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία προστασία από την υπεράντληση απ τις βιομηχανίες εμφιάλωσης 

Έδαφος - Απόβλητα

Η τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής ότι είναι προτεραιότητα η προστασία του εδαφικού παράγοντα από τα επικίνδυνα απόβλητα δεν έχει απολύτως καμία τεκμηίρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές στα επικίνδυνα απόβλητα στον τελευταίο ΕΣΔΑ είναι ελάχιστες και ασαφείς. 

Η μετάβαση στην κοινωνία της ανακύκλωσης που αναφέρει το κείμενο υποτάσσεται και αυτή στη ανάπτυξης του κλάδου διαχείρισης απορριμμάτων για τους κατασκευαστικούς ομίλους που αν δεν έβρισκαν αυτή τη διέξοδο (την αλλαγή δηλαδή του προσανατολισμού τους από την κατασκευή στα σκουπίδια) θα είχαν κλείσει ήδη από την 1η καπιταλιστική κρίση 

Ενέργεια και Κλιµατική Αλλαγή

Καμία σχέση κι εδώ ο στόχος της αλλαγής των μορφών ενέργειας που διαβάζουμε με την πραγματική ανάγκη προστασίας από την Κλιματική Αλλαγή. Στόχος της ΕΕ είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από τις άλλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Ρωσία. Αυτόν υπηρετούν και οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και από κοντά υπερθεματίζει και η Περιφέρεια Ηπείρου  

Και εδώ, οι διατυπώσεις του κειμένου για τον στόχο της «προστασίας της βιοποικιλότητας» τη στιγμή που ο τελευταίος περιβαλλοντικός νόμος επιτρέπει τη δημιουργία επενδύσεων ΑΠΕ σε περιοχές Natura, προκαλούν γέλιο. 

Αντίθετα η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει και η Ήπειρος είναι η άκριτη δημιουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε βουνοκορφή και κάθε ποτάμι, σε κάθε πλαγιά και κάθε χωράφι της περιοχή μας, δημιουργώντας και περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και καταστρέφοντας τμήματα γεωργικών γαιών ή υδάτινων πόρων, κοινωνικών αγαθών όπως τα λέμε εμείς, για την κερδοφορία εκείνων που μπορούν να μπουν σε αυτό τον χορό εκατομμυρίων 

Πολιτιστική Κληρονοµιά - Τοπίο

Το κείμενο της περιφέρειας αναφέρει τη μισή αλήθεια, όταν κάνει λόγο για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου και δεν λέει ότι αυτό γίνεται με στόχο την εμπορευματοποίηση ακόμα και της πολιτιστικής κληρονομιάς για την προσέλκυση τουριστών. 

Βεβαίως στην περιοχή μας, με το αρχαίο θέατρο Δωδώνης να μην συνοδεύεται από μουσείο που να στεγάζει τα ευρήματα της περιοχής, με την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο να παρουσιάζεται από τα μουσεία του ΚΚΕ και όχι από κρατικά μουσεία, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσα «κοντά πόδια» έχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας. 

Συνοψίζοντας ποτέ και για κανένα λόγο δεν πρόκειται να προστατευθεί το περιβάλλον από τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Εκ των πραγμάτων τα Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που στόχο έχουν την καπιταλιστική κερδοφορία  θα συγκρούνται με την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε βήμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]