Μητσοτάκης:Οι εμβολιασμοί απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα και όχι οι περιορισμοί Την ερχόμενη εβδομάδα τα προνόμια για τους εμβολιασμένους [βίντεο]


" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μία εξαιρετικά πλούσια θεματολογία. Επιτρέψτε μου σύντομα να αναφερθώ στις σημαντικές ενότητες που συζητήσαμε χθες και σήμερα και στη συνέχεια να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.


Πρώτον, στο ζήτημα το οποίο αφορά στον Covid. Εκφράστηκε μία γενικότερη ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι υπάρχει μία αναγνώριση ότι μπορέσαμε, ως Ευρώπη, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να μπορέσουμε να προμηθευτούμε πια επαρκή εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει πια και στην πατρίδα μας, όπου οποιοσδήποτε πολίτης θέλει, άνω των 18, μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της επιλογής του εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος.


Έγινε και μία συζήτηση γύρω από τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα τη μετάλλαξη Δέλτα και πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να ανησυχούμε από αυτήν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, τις οποίες μας παρουσίασε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Προσωπική μου εκτίμηση -την οποία συμμερίζεται πιστεύω και η πλειοψηφία το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη.


Μία απάντηση υπάρχει στο ζήτημα των μεταλλάξεων -και συγκεκριμένα της μετάλλαξης Δέλτα- και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Το είπα και χθες στη δήλωσή μου, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι ασφαλείς. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Και είναι πολύ πιθανό η διασπορά της πανδημίας πια -και της συγκεκριμένης μετάλλαξης- να αφορά μόνο ανεμβολίαστους πληθυσμούς. Και για αυτό και πρέπει να γίνει μία πολύ συστηματική προσπάθεια και στην πατρίδα μας να εντείνουμε και άλλο τους ρυθμούς του εμβολιασμού, να απευθυνθούμε στους νέους συμπολίτες μας οι οποίοι τώρα αρχίζουν και μπαίνουν πιο δυναμικά στη σχετική πλατφόρμα για να κλείσουν τα ραντεβού τους.


Αλλά θα το ξαναπώ για ακόμα μια φορά στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν εμβολιαστεί: Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες, σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί, έχουν διασωληνωθεί και δυστυχώς κάποιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί και οι οποίοι αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν πολύ αυξημένες πιθανότητες, να αποφύγουν αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη, ενίοτε και τραγική, εξέλιξη." είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες   αναφερόμενος στην πανδημία και στη μετάλλαξη Δέλτα .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων ο πρωθυπουργός απάντησε :"Yπομονή έως την ερχόμενη εβδομάδα"






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]