Ιωάννινα:Δώρα στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γ.Ε.Λ. Βελλάς από την Ιερά Σύνοδο Τί είπε ο Μητροπολίτης για το θέμα "Βελλάς"

 


Επίδοση δώρου-ευλογίας

στους πρωτεύσαντες μαθητές των τριών τάξεων του Γ.Ε.Λ. Βελλάς

εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Την Δευτέρα, 28 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος επέδωσε τα βιβλία – ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στους πρωτεύσαντες μαθητές των τριών τάξεων του Γ.Ε.Λ. Βελλάς.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε το Μητροπολιτικό μέγαρο τη Διευθύντρια και τους μαθητές και απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Σας καλωσορίζουμε κ. Διευθύντρια και αγαπητά παιδιά στην Ιερά Μητρόπολη και με αισθήματα ευθύνης σάς απευθύνουμε τον έπαινο για τις επιδόσεις στα γράμματα, και μάλιστα στα εκκλησιαστικά γράμματα, εφόσον είστε μαθητές που πρώτευσαν σε ένα Εκκλησιαστικό Λύκειο, αυτό της Βελλάς. 

Θέλω καταρχήν να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διευθύντρια, την κ. Καλύβα, αλλά και στους καθηγητές που υπηρετούν στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς για όλη την προσπάθειά τους, ιδιαίτερα στην κ. Καλύβα για την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Λυκείου, πράγμα που το έκανε πολύ επιτυχημένα, αλλά και να βγάλει το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς από την απομόνωση και να δείξει το έργο και την δραστηριότητά του στην κοινωνία, με πολλές καινοτόμες δράσεις, οι οποίες μάλιστα βραβεύτηκαν ιδιαιτέρως. Χαιρόμαστε που μαθητές σαν εσάς, που θα μπορούσαν να διαπρέψουν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο της πατρίδας μας, επέλεξαν το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς, πράγμα το οποίο και μας συγκινεί ως κίνηση, αλλά βεβαίως μας κάνει και υπερήφανους.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να δωρίσει ένα βιβλίο σε κάθε μαθητή που πρώτευσε σε κάποια τάξη Εκκλησιαστικού Λυκείου, και καθηκόντως σήμερα σας καλέσαμε εδώ έτσι ώστε να σας επιδώσουμε τα βιβλία, όπως επίσης και έναν τόμο, ένα βιβλίο, για την βιβλιοθήκη του Εκκλησιαστικού Σχολείου Βελλάς.

Από τη μια μεριά λοιπόν σάς τιμούμε και ως Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ως Μητρόπολη καθηκόντως για αυτές τις επιδόσεις, για αυτήν την επιμέλεια  που έχετε, αυτήν την προσπάθεια που κάνετε και βεβαίως και για την αγάπη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Από την άλλη βρισκόμαστε στην τραγική θέση να πούμε ότι η ίδια η Σύνοδος, η οποία σας βραβεύει με αυτό τον τρόπο, σας επιβραβεύει για τον κόπο και την προσπάθειά σας, αποφασίζει το κλείσιμο αυτών των σχολών και μάλιστα, δυστυχώς, το κλείσιμο όλων των σχολών της Βελλάς. Είναι μια τραγική εξέλιξη, η οποία μας ανησύχησε πάρα πολύ το τελευταίο τριήμερο και για την οποία υπήρξαν και υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την κοινωνία της περιοχής και δεν σας κρύβω ότι εγώ έφτασα στα ανθρώπινα όριά μου αυτές τις ημέρες με κίνδυνο ακόμα και της υγείας μου.

Είναι ένα οξύμωρο πράγμα από τη μια να βραβεύουμε τους ανθρώπους για τις επιδόσεις τους και από την άλλη να τους λέμε ότι το σχολείο σας δεν θα υπάρχει πια. Αλλά είναι και ένα σημείο των καιρών που δείχνει ότι δυστυχώς πια δεν υπάρχουν στεγανά και δυστυχώς σε όλους τους χώρους μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε.

Αυτό ας είναι ένα μάθημα για όλους μας και ειδικά ένα μάθημα για εσάς τα νέα παιδιά να μην ακολουθήσετε αυτό το παράδειγμα. Να μη λέτε άλλα και να κάνετε άλλα, αλλά να είσαστε δυνατοί, στιβαροί άνθρωποι, που θα λέτε κάτι επειδή το πιστεύετε και αυτό το κάτι θα παλεύετε στη ζωή σας να το κάνετε και πράξη.


Είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο πλέον το έχουμε ανάγκη και στην Εκκλησία. Να βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι να έχουν λόγο, οι οποίοι να έχουν πίστη, και με την έννοια της πίστης, της πιστότητας δηλαδή, ότι λέω κάτι και μένω σε αυτό σταθερός και με το λόγο και με τον τρόπο ζωής.

Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, να ευχηθούμε οι ταγοί της Εκκλησίας να πάψουν να λειτουργούν επιπόλαια και να λειτουργούν με μπέσα, όπως λέμε, και με συνέπεια και να ευχηθούμε η Βελλά να μην κλείσει, η Βελλά να συνεχίσει την προσφορά της γενικότερα στα πνευματικά πράγματα αλλά και ειδικότερα στα εκκλησιαστικά γράμματα.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Καλύβα. Το είπα και στη συνέντευξη τύπου αλλά θέλω να σας το πω και προσωπικά ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας μου είπε τα καλύτερα λόγια για εσάς και μάλιστα επί λέξει μου είπε: “ντρέπομαι αυτήν την διευθύντρια, την κ. Καλύβα, στην οποία πρέπει να πούμε ότι αν δεν υπάρχουν 60 άτομα θα κλείσει το σχολείο, διότι έκανε τα πάντα ώστε να βγάλει αυτή τη σχολή από την αφάνεια και μάλιστα φέρνοντας και τα ίδια τα παιδιά της που είναι άριστοι μαθητές σε αυτή τη σχολή”. 

Συγχαρητήρια για ό,τι κάνετε και ας ευχηθούμε ο Θεός να επιτρέψει να γίνουν τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα και για τη Βελλά ειδικότερα και για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση γενικότερα.

Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια».


Η κ. Καλύβα απαντώντας στην προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου είπε τα εξής: 

«Σεβασμιώτατε, μου επιτρέπετε να πω, αυτά είναι τα παράσημά μου σήμερα, τα λόγια σας, και θέλω να το πω - έχουμε και ένα γονέα μαζί με τους μαθητές μας -ότι από την πρώτη στιγμή που πέρασα αυτά τα σκαλοπάτια, σας είχα δίπλα μου. Με κοιτάξατε στα μάτια, πιστεύω ότι καταλάβατε τι ήθελα να πετύχω. Θεωρώ ότι αυτά τα λίγα χρόνια το κατάφερα. Αυτό που λέω είναι ότι συνεχίζουν οι γονείς και μας στηρίζουν, παρόλα αυτά που διαβάζουν και τους ενημερώνουμε, που οφείλουμε να το κάνουμε, πάντα κρατώντας όμως, θα μου επιτρέψετε να πω, μια πισινή γιατί μέχρι να το δούμε υπογεγραμμένο δεν ξέρουμε. Οι γονείς λοιπόν μάς δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης και τα παιδιά τους, έστω και για ένα χρόνο, θα μας τα εμπιστευτούν σε αυτό το σχολείο. Θεωρώ ότι και η τελεία να μπει, μπαίνει με αξιοπρέπεια. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Κάτι που ήταν και προσωπικός στόχος δικός μου. Αλλά θεωρώ ότι αυτά τα παιδιά γέμισαν τις βαλίτσες τους με κάτι. Στενοχωριέμαι όμως για τα παιδιά που δεν θα προλάβουν να γευτούν όλα αυτά που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε. Είχαμε κι άλλα σχέδια κι άλλα όνειρα. 


Οφείλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά, πρώτα απ’ όλα ως μάνα, που με στηρίξατε, και δεύτερον σαν διευθύντρια του σχολείου που πάντα μα πάντα, θα έχω να το λέω, ήσασταν με το δικό σας τρόπο δίπλα μας. Εμείς θέλουμε τις ευχές και τις προσευχές σας. Η συγκίνησή μου είναι διπλή και για τους τρεις μαθητές και σαν μάνα των δύο δικών μου παιδιών, που πρώτευσαν.

Θέλω να πω ότι ο Κωνσταντίνος Μαλάμης ήρθε στη 2α Λυκείου αριστούχος μαθητής από σχολείο της πόλης, κάνοντας 70 χλμ μαζί με όλα τα παιδιά κάθε μέρα και χωρίς φέτος να έχουμε και μεσημεριανό. Δεν χάσαμε ένα παιδί. Κάτι σημαίνει αυτό».


Ο Σεβασμιώτατος ανταπάντησε: 

«Σημαίνει ότι γινόταν δουλειά και ότι αυτός είναι ένας λόγος ακόμα να πούμε εμείς οι ιερείς και εγώ που είμαι Μητροπολίτης εδώ ότι ντρεπόμαστε για λογαριασμό μας, για δικό μας λογαριασμό. Ντρεπόμαστε για αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες είναι αψυχολόγητες και ακατανόητες.

Εύχομαι πάντα καλό και δυνατό αγώνα γιατί αυτό είναι που αξίζει και στην διαδρομή της ζωής μας, να αγωνιστούμε, να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα όρια μας και στη συνέχεια να τα διευρύνουμε και μετά εύχομαι πάντα επιτυχίες.

Δεν θα έχουμε πάντα επιτυχίες, δεν γίνεται να έχουμε πάντα επιτυχίες, αλλά και στις αποτυχίες μπορούμε να πετυχαίνουμε, να μαθαίνουμε, να παίρνουμε γνώση και δύναμη. Γιατί καμιά φορά οι αποτυχίες λειτουργούν όπως ο αλτήρας. Πατάς και όσο πιο βαθιά καθίσει ο αλτήρας, τόσο πιο ψηλά σε εκτινάσσει. Γι’ αυτό να μην χάνουμε το θάρρος και το κουράγιο. Ο αγώνας αξίζει, έτσι ώστε να ανακαλύπτουμε και να ζούμε τη ζωή.

Πάντως σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε πάντα τα καλύτερα. Να μάθετε και από τα δικά μας λάθη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Πολλές ευχαριστίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]