Στη Βουλή το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Μέρτζανης




Ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα του Συνοριακού Σταθμού Μέρτζανης, κατέθεσαν οι βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη.


Όπως τονίζουν οι βουλευτές, δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των Ιωαννίνων κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα συνωστισμού στο Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς λόγω της μείωσης του ανώτατου ορίου ατόμων (400) που επιτρέπεται να εισέλθουν καθημερινά στη χώρα. Παράλληλα, επισημαίνουν πως επίκειται άνοιγμα των Συνοριακών Σταθμών Μαυροματίου και Κρυσταλοπηγής, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα ανοίξει και ο Συνοριακός Σταθμός Μέρτζανης.


Στην ερώτηση αναφέρονται επίσης στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας να ανοίξει ο σταθμός της Μέρτζανης, καθώς έχουν ήδη δημιουργηθεί προβλήματα τόσο για τους κατοίκους των όμορων περιοχών, όσο και για στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων.


Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας να απαντήσουν αν σκοπεύουν να ανοίξουν το Συνοριακό Σταθμό Μέρτζανης, όπως επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε το άνοιγμα να γίνει, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Την ερώτηση υπογράφουν επίσης η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρεβέζης και ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης.


Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή: 


07-Ιουνίου-2021


ΕΡΩΤΗΣΗ

προς:

- τον υπουργό Εσωτερικών

- τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

- τον υπουργό Υγείας


Θέμα: «Άνοιγμα Συνοριακού Σταθμού Μέρτζανης»


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο των Ιωαννίνων, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα συνωστισμού στο Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς λόγω της μείωσης του ανώτατου ορίου ατόμων (400) που επιτρέπεται να εισέλθουν καθημερινά στη χώρα. Στα δημοσιεύματα γίνεται επίσης λόγος για επικείμενο άνοιγμα των Συνοριακών Σταθμών Μαυροματίου και Κρυσταλοπηγής.


Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα ανοίξει και ο Συνοριακός Σταθμός Μέρτζανης, με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων και την 7η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας να ζητούν το άνοιγμα του εν λόγω σταθμού. Επισημαίνεται πως έχουν ήδη δημιουργηθεί προβλήματα για τους κατοίκους των όμορων περιοχών, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη χώρα.


Λαμβάνοντας υπόψη πως ο καθορισμός του ανώτατου αριθμού εισερχομένων στη χώρα από το Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς έχει δημιουργήσει προβλήματα συνωστισμού, όπως και ότι το παρατεταμένο κλείσιμο του σταθμού Μέρτζανης δημιουργεί περεταίρω προβλήματα, τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων,


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοι:


1. Προτίθενται να επιτρέψουν το άνοιγμα του Συνοριακού Σταθμού Μέρτζανης;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε το άνοιγμα του εν λόγω σταθμού να γίνει, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Τζούφη Μερόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος 

Μπάρκας Κώστας

Ζαχαριάδης Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]