‘Σύνδεση και Αξιοποίηση των Πεζοπορικών Διαδρομών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου’



"Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων ξεκινά με το πρώτο βήμα"

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου του 2021 πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Εργασίας με θέμα ‘Σύνδεση και Αξιοποίηση των Πεζοπορικών Διαδρομών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου’ στο Δήμο Νεστορίου στο πλαίσιο του Yonder. 

Η ζύμωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου ανέδειξε τη θέληση των εμπλεκόμενων μερών για τη σύνδεση των μονοπατιών και την παράλληλη αξιοποίηση τους μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλος στόχος αποτελεί η ανάδειξη σημείων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την ταυτότητα των περιοχών. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων, των επιχειρήσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για την επίτευξη του στόχου αυτού. 

Οι εμπειρογνώμονες, οι παρευρισκόμενοι και οι παρευρισκόμενες καθώς και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πεζοπορίες καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Νεστορίου και να εξετάσουν το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν. 

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Νεστορίου και τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση  παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Βαβλιάρας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των Δήμων Νεστορίου, Καστοριάς, Πρεσπών και Κόνιτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρεσπών Μιχαήλ Πετράκος, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρηματικού τομέα και των συλλόγων της περιοχής, όπως ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ‘’620’’ και ο Σύλλογος Ορειβατικών Δραστηριοτήτων Καστοριάς. Επιπλέον,  παρευρέθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι εμπειρογνώμονες Ηλίας Γκαρτζονίκας - περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου,  Epirus Trail, Περιφέρεια Ηπείρου, Διεύθυνση Τουρισμού, Δημήτριος Λεμονάκης – Κέδρος Α.Ε., Βασίλειος Καραχάλιος – Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Νικόλαος Μερτζανίδης – Κοιν.Σ.Επ. Το Αέναον - neverest, Θωμάς Νταούτης – Ελληνικό Σωματείο Αρχηγών Βουνού, Ιωάννης Παπαδόπουλος – Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Μακεδονίας και Χαρητάκης Παπαϊωάννου – Epirus Trail, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., Γεωπάρκο Βίκου-Αώου. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Νεστορίου για την υποστήριξη της δράσης καθώς και τους εμπειρογνώμονες για τη συνεισφορά τους στο περιεχόμενο της συζήτησης.


Το διήμερο εργασίας ολοκληρώθηκε με την αναγνώριση της ανάγκης για τη διεκπεραίωση επόμενων συναντήσεων εργασίας, όπου προσκαλούμε φορείς, άτυπες ομάδες, σωματεία και θεσμούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου για τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των υφιστάμενων μονοπατιών. 

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος επικοινωνήστε στο info@yonderfestival.eu

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Yonder στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στο facebook & Instagram.

Το Yonder αποτελεί μία συνεργασία των ΑμΚΕ Ίασις, Επέκεινα Χώρα και Ευρωπαϊκή Έκφραση και δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει στα επόμενα χρόνια πάνω από χιλιάδες νέους και νέες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να συμμετέχουν στα κοινά και να ενημερωθούν για περιβαλλοντικά θέματα προωθώντας έναν νέο πράσινο τρόπο ζωής. Επίσης προσκαλεί επισκέπτες/-τριες, οδοιπόρους και τουρίστες/-τριες να ανακαλύψουν τις ποικίλες εκφάνσεις και τα ερεθίσματα που προσφέρει η Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, ώστε τα σημεία αυτά να αποτελέσουν ένα πράσινο σημείο συνάντησης για νέους και νέες, αλλά και άτομα όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]