ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ...ΜΑΖΙ ΜΑΣ

H ΛΑ.ΣΥ Ηπείρου Για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

 


H "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν θα συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η οποία κλήθηκε να συνεδριάσει με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος ενώ δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.  

Το 2ο θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η γνωμοδότηση της ΜΠΕ για τον κυκλικό κόμβο του Δήμου Αρταίων στο ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου. Αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Αρταίων δεν θα προλάβει να εξασφαλίσει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για να ενταχθεί το έργο προς χρηματοδότηση στο Ε.Π. "Ήπειρος"  

Η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με το οποίο ανάμεσα στα άλλα ζητά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εισηγηθεί προς τον Περιφερειάρχη την έκδοση παράτασης της συγκεκριμένης πρόσκλησης του Ε.Π Ήπειρος, ώστε να προλάβει ο Δήμος Αρταίων, και όποιος άλλος Δήμος το επιθυμεί, να καταθέσει πλήρη φάκελο για χρηματοδότηση των έργων του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΡΟΣ: 

1.Τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Γοργόλη

2.Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος 


Ιωάννινα 27 Μαΐου 2021 

ΘΕΜΑ: Ανάκληση της με αριθμ. Πρωτ. 63641/1080 /26-5-2021 πρόσκλησης σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου 

Με την με  αρ. πρωτ. 63933/510/13-05-2021 αίτηση παραίτησης από το αξίωμα της Αντιπεριφερειάρχη, της κας Μπραΐμη Σταυρούλας όπως και την υπ αριθμ. πρωτ. οικ. 66800/5178/18-05-2021 απόφαση Περιφερειάρχη Ηπείρου με θέμα «Τροποποίηση της αρ. πρωτ. 184266/11851/22-01-2021 απόφασης ορισμού Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Περιφέρειας Ηπείρου και ανάθεση άσκησης αρμοδιοτήτων» αλλά και την με αριθμ.πρωτ. 72550/5611/26-05-2021 απόφαση Περιφερειάρχη σε ορθή επανάληψη,  ορίστηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Εμπορίου της ο κ. Γοργόλης. Με τις ως άνω αποφάσεις η Επιτροπή Περιβάλλοντος έπαψε να αποτελείται από τον Πρόεδρο, τα 14 μέλη και τα ισάριθμά τους αναπληρωματικά. Επομένως δεν υπάρχει νόμιμη σύνθεση της επιτροπής και πρέπει να συμπληρωθεί. 

Επιπλέον, στην πρόσκλησή σας, για το θέμα 2ο «Κατασκευή κυκλικού κόμβου επί της Ε.Ο. Αθηνών- Ιωαννίνων στο ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου στην πόλη της Άρτας», επικαλείστε την «επείγουσα ανάγκη λόγω λήξης στις 28-05-2021 υποβολής πρότασης στο Ε.Π. Ηπείρου» άλλου φορέα, δηλαδή του Δήμου Αρταίων. Από τα στοιχεία της εισήγησης δεν συνάγεται ούτε και θα μπορούσε άλλωστε, κανενός είδους ζημία που τυχόν θα υποστεί η Περιφέρεια από την καθυστέρηση λήψης απόφασης.

Το έργο του Δήμου Αρταίων θα μπορούσε να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος»  στην πρόσκληση με τίτλο «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων» εφόσον μέχρι και αύριο, -τελευταία ημερομηνία υποβολής προτάσεων- είχε εκδοθεί η Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Η παραπάνω αδειοδότηση καθίσταται αδύνατη τουλάχιστον πριν την 18η Ιουνίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η διαδικασία δημοσιοποίησης του έργου, όπως αυτή αναφέρεται στην με αριθμ. πρωτ. 60965/1018/10-5-2021 ανακοίνωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμα δηλαδή κι αν ήθελε θεωρηθεί ότι είναι νόμιμη η σύνθεση και η Επιτροπή συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει θετικά, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν μπορεί να εκδοθεί πριν τη 19η Ιουνίου οπότε και θα έχει ήδη λήξει η ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 

Στην παράγραφο 5.3 της παραπάνω πρόσκλησης αναφέρεται ότι «Αναπόσπαστο στοιχείο της πρότασης αποτελούν τα παρακάτω δικαιολογητικά/έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο (…) 50. Εγκριτικές αποφάσεις μελετών, εφόσον απαιτείται». Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αντικειμενικά αδύνατο να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στις 28-5-2021 ανεξάρτητα αν γνωμοδοτήσει θετικά  ή αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Τέλος, η πρόσκληση με τίτλο: «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων» του Ε.Π. «Ήπειρος»  δημοσιεύθηκε στις 18-7-2019 δηλαδή σχεδόν πριν 2 χρόνια με πρώτη προθεσμία υποβολής προτάσεων την 1-11-2019 η οποία πήρε παράταση έως την 30-12-2019. Ο Β΄ κύκλος της ίδιας πρόσκλησης, είχε προθεσμία υποβολής προτάσεων την 29-1-2021 , πήρε παράταση μέχρι τις 16-04-2021 και αύριο 28-05-2021 λήγει η 2η παράταση του Β΄κύκλου. Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις και η έγκαιρη δημοσιοποίηση των προθεσμιών υποβολής προτάσεων προφυλάσσουν τη διαδικασία από τυχόν έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν μια κατεπείγουσα κατάσταση. 

Απ’ όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Σας καλούμε :

1. να μεριμνήσετε για να συμπληρωθούν τα μέλη της Επιτροπής

2. να ορίσετε νέα τακτική συνεδρίαση τηρώντας τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος 

3. να εισηγηθείτε προς τον κ. Περιφερειάρχη την έκδοση  3ης τροποποίησης της πρόσκλησης ώστε να καταφέρει ο Δήμος Αρταίων και όποιος άλλος Δήμος το επιθυμεί, να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

Κατόπιν των παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση


Κωνσταντίνα Ζέκα-Πάσχου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]