Η Κοινότητα Ιωαννίνων...για την υιοθεσία του Πάρκου του Άλσους

 


Με αφορμή τη δράση που έλαβε χώρα στο Πάρκο του Άλσους, τη Δευτέρα 24 Μαΐου, όπου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, τις δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ, και το δελτίο τύπου που ακολούθησε, η Κοινότητα Ιωαννίτων διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Το θέμα της αποκλειστικής υιοθεσίας πάρκων που υπάρχουν στα όρια της Κοινότητας Ιωαννιτών έχει συζητηθεί διεξοδικά στο Συμβούλιο της Κοινότητας κι έγινε σαφές, ότι οι ενέργειες που απαιτεί η συντήρηση ενός Πάρκου, είναι: εργασίες συντήρησης πρασίνου, απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων-κλαδιών, ευπρεπισμός του πάρκου, προστασία του φυτικού υλικού και αστικού εξοπλισμού  (κάδοι – παγκάκια – φωτισμός - σιντριβάνι).  Η υιοθεσία ενός πάρκου απαιτεί: 1) Να καθαρίζεται το πάρκο τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα. 2. Να καθαρίζεται το πάρκο μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης.  3. Να φυτεύονται λουλούδια στα υπάρχοντα παρτέρια. 4. Να φροντίζονται τα λουλούδια και τα φυτά του πάρκου (πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα κ.λ.π.). 5. Να κουρεύεται ο χλοοτάπητας τους εαρινούς, θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε περίπτωση, που ο χώρος διαθέτει χλοοτάπητα. Στο Συμβούλιο της Κοινότητας μετά από αναλυτική ανταλλαγή απόψεων, διευκρινίστηκε ότι η Κοινότητα Ιωαννιτών δεν μπορεί, ελλείψει πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, να αναλάβει κατά αποκλειστικότητα, όλα τα παραπάνω.

Αυτό που έγινε σαφές, είναι ότι η Κοινότητα Ιωαννίτων δηλώνει παρούσα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στις απαραίτητες εργασίες, δράσεις και πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε όλα τα πάρκα της πόλης μας να είναι καθαρά και προσβάσιμα για όλους.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αναλάβει εξολοκλήρου όλα όσα απαιτούνται να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν ξανά οι γειτονιές και με επεμβάσεις τοπικής κλίμακας να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύνολο καθαρών, λειτουργικών και πράσινων εκτάσεων που θα είναι προς όφελος των δημοτών. Μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες να αναλάβει ο κάθε πολίτης την ευθύνη που του αναλογεί στους δημόσιους χώρους, πάντα όμως με την αρωγή της Κοινότητας και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Δήμο Ιωαννιτών κι όλους τους φορείς του τόπου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας να “υιοθετήσουν” όλα τα πάρκα των Ιωαννίνων, φροντίζοντας ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στην κοινωνία μας, ως χώροι περιπάτου, αθλητισμού, ανάπαυσης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης. Είναι γεγονός ότι κανένας δήμος δεν μπορεί να πετύχει στον ευαίσθητο τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αναβάθμισης του αστικού πρασίνου χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των δημοτών του.

Το αστικό πράσινο αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του αστικού μικροκλίματος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων μίας πόλης. Τα οφέλη του είναι ποικίλα τόσο στον περιβαλλοντικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα. Οι άνθρωποι στο πάρκο ηρεμούν, χαλαρώνουν, κάνουν βόλτα, τα παιδιά παίζουν, και απολαμβάνουν το φυσικό τοπίο.

Η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι μία επένδυση για το μέλλον. Τα πάρκα συνεισφέρουν στην βιοποικιλότητα, αυξάνουν την διασπορά πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Επίσης, εξανθρωπίζουν τις πόλεις και αποτελούν κυρίως τόπους απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα. Ειδικά στην παρούσα υγειονομική κρίση αποδείχτηκε περίτρανα πόσο απαραίτητα είναι.

Οπότε, οφείλουμε όλοι μας να τα προστατεύουμε και να τα προσέχουμε, τόσο εμείς από τον θεσμικό μας ρόλο, όσο και οι πολίτες.


Πρόεδρος Κοινότητας Ιωαννιτών

Σοφία Π. Καραπάνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]