ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Εθελούσιες απολύσεις στα ΙΚΕΑ

 


ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΚΕΑ!


  Αφού αρχικά άφησε τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα και την αγωνία σχετικά με το μέλλον τους, ο όμιλος FOURLIS, τελικά, «το έσκασε το παραμύθι»! Μάλιστα, σε μια απίστευτη προσπάθεια εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της κατάστασης, βαφτίζει τις επικείμενες απολύσεις «πρόγραμμα εθελουσίας»!

 

Πρόκειται για απολύσεις με το «τυράκι» να είναι μια λίγο καλύτερη από το προβλεπόμενο αποζημίωση!


  Αυτό είναι το ευχαριστώ  της επιχείρησης στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δέκα και πλέον χρόνια στο κατάστημα Ιωαννίνων! Αφού πήρε ότι μπορούσε να πάρει, αφού τους είχε με κυλιόμενα ωράρια, με μισθούς των 350 και 700 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να δουλεύουν για τα κέρδη του ομίλου και Κυριακές, τους πετάει σαν τις στυμμένες λεμονόκουπες!

  Σαν να μην φτάνει αυτό, στελέχη της εταιρείας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και  μαγειρεύοντας διάφορους αριθμούς, το μόνο που δεν έχουν πει, είναι ότι για τις απολύσεις  σε Ιωάννινα και Λάρισα φταίνε οι εργαζόμενοι! Αυτά που διατείνονται περί ζημιών κ.τ.λ. είναι πρόκληση και προσβολή ταυτόχρονα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά, ότι με τον δικό τους κόπο και τον δικό τους ιδρώτα, είτε εργάζονται στα Ιωάννινα, είτε στην Λάρισα, είτε στα καταστήματα της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε όπου αλλού, βγήκαν τα εκατομμύρια των κερδών που πρόσφατα ανακοίνωσε ο όμιλος. Αυτά τα παραμύθια ας τα αφήσουν για αλλού!

  Θέλοντας να περάσει τις απολύσεις το συντομότερο δυνατό, στα μουλωχτά και χωρίς να χαλάσει το προφίλ της, η επιχείρηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το καρότο και το μαστίγιο. Καλλιεργώντας σκόπιμα κλίμα αβεβαιότητας, υπερτονίζοντας  από την μια το ύψος της αποζημίωσης (που δεν είναι παρά λιγοστά ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του ομίλου), και από την άλλη, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων, απειλώντας  ότι από 1/1/2022 δεν εγγυάται τίποτα!


Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη εταιρική κοινωνική ευθύνη του ομίλου!

Οι εργαζόμενοί της να μην γνωρίζουν τι αύριο τους επιφυλάσσει το «αφεντικό»! 


  Εντύπωση προκαλεί και η σιγή ιχθύος του, κατά τα άλλα λαλίστατου, εργοδοτικού σωματείου. Τόσο καιρό τώρα, δεν έχει έρθει σε καμία επαφή, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενημέρωση δεν έχει έρθει σε καμιά συνεννόηση με τους με τους εργαζόμενους. Η στάση του είναι ακριβώς ίδια με την στάση που είχε κρατήσει, όταν έγιναν οι μειώσεις στους μισθούς το 2012. 

Μην τηρώντας ούτε τα προσχήματα, δείχνει ότι είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, αυτό που έρχεται να κάνει την βρώμικη δουλειά εκεί που τα παραμύθια, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν πιάνουν.

  

Καταγγέλλουμε την στάση του εργοδοτικού σωματείου που όχι απλά είναι εξαφανισμένο, αλλά λειτουργώντας παρασκηνιακά και στα μουλωχτά καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν» ρίχνοντας νερό στον μύλο της εργοδοσίας!


  Καλούμε τους εργαζόμενους, να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν την παραμονή τους στην δουλειά τους χωρίς καμία υποχώρηση, χωρίς καμία αλλαγή στις συμβάσεις και στους μισθούς, χωρίς καμία έκπτωση στα εργασιακά τους δικαιώματα!

  Όσοι το σκέφτονται να παραμείνουν, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τον αποπροσανατολισμό της εργοδοσίας. Μέσα από την συλλογική δράση, να ορθώσουν τείχος προστασίας για τον εαυτό τους και τους συνάδελφούς τους. 

  Το νέο αντεργατικό τερατούργημα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, θα ανοίξει και άλλο την όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου (δική του παραγγελία είναι άλλωστε) και των αφεντικών. Είναι δεδομένο ότι οι μεγάλοι  όμιλοι ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Οι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που παράγουν όλο τον πλούτο, είναι γι’ αυτούς κόστος, έξοδο, φύρα, που όσο μικραίνει τόσο αυξάνονται τα κέρδη τους.  Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στην επόμενη γενιά εργαζομένων να  αντιπαλέψουμε της ανατροπές αυτές. Με οργανωμένη συλλογική δράση στους χώρους δουλειάς, να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, που στέλνουν την εργατική τάξη στον μεσαίωνα.

  Επειδή το «έργο» στα ΙΚΕΑ δεν αφορά μόνο τις απολύσεις, αλλά θα έχει και άλλα επεισόδια, καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού, ώστε συλλογικά να οργανώσουν την άμυνά τους.

    


ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]