Ιωάννινα-ΚΚΕ&ΚΝΕ για το Άλσος ....

 


Οι  λαϊκές  οικογένειες και η νεολαία της πόλης έχουν ανάγκη από αναβαθμισμένους δημόσιους, δωρεάν,  ελευθέρους χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού

Η περίοδος της πανδημίας, ανέδειξε με μεγάλη ένταση, τη διαχρονική έλλειψη μέτρων από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές για τη διασφάλιση ελεύθερων, δημόσιων χώρων πρασίνου. Για πλατείες- παιδικές χαρές- πάρκα- χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για τη νεολαία, για τις οικογένειες μας. Αντίθετα η έλλειψη τέτοιων χώρων αξιοποιείται για την ενοχοποίηση του λαού σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας (π.χ. συνωστισμός στις πλατείες και πάρκα), για την ένταση της αστυνομοκρατίας στις γειτονιές, συνολικά την ένταση της καταστολής. Αυτή η πολιτική είναι που δημιουργεί τις εντάσεις και στο χώρο του  άλσους στην πόλη μας αυτές τις μέρες.

Είναι συνειδητή πολιτική η εγκατάλειψη δημόσιων, ελεύθερων χώρων, πανελλαδικά και στην πόλη μας. Όλες οι κυβερνήσεις και τοπικές αρχές θεωρούν πολυτέλεια αυτό το λαϊκό δικαίωμα. Επιπλέον η εγκατάλειψη είναι το πρόσφορο έδαφος για ιδιώτες και επιχειρηματίες που παρουσιάζονται ως «μάνα εξ ουρανού» (π.χ. Γιαννιώτικο Σαλόνι). Στην επιχειρηματική δράση παραδίδεται πανελλαδικά το περιβάλλον, σε βάρος των λαϊκών αναγκών (π.χ. παραλίες, δάση κλπ).

Όποιοι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι «αναβαθμίζονται επιφανειακά και καλλωπίζονται» από τη δημοτική αρχή, σχετίζονται κύρια με το σχέδιο διαμόρφωσης «βιτρίνας» στην πόλη. Ο στόχος είναι η προσέλκυση τουριστών, με υψηλά εισοδήματα από το εξωτερικό και συνολικά η στήριξη της επιχειρηματικής δράσης. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το σχέδιο  της δημοτικής αρχής για μία «νέα έξυπνη πόλη». Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι επιλογές με την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Γι΄ αυτό άλλωστε δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες δωρεάν δραστηριότητες και προγράμματα σε αυτούς τους χώρους. Κανένα ουσιαστικό όφελος δεν έχουν και οι μικροί επαγγελματίες της πόλης.

Ευθύνη για την πορεία της πανδημίας και τη συνέχιση των εξαντλητικών περιοριστικών μέτρων έχει η κυβέρνηση. Αρνείται την λήψη, ουσιαστικών μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (θωράκιση δημόσιου συστήματος υγείας, ελέγχους στους χώρους δουλειάς κλπ)  γιατί τα θεωρεί κόστος, απώλεια για τα κέρδη των επιχειρηματιών. 

  Η δημοτική αρχή έχει στηρίξει αυτή την πολιτική εξ  ολοκλήρου. Επιπλέον  έχει την κύρια ευθύνη να εξασφαλίσει να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι όπως το Άλσος. Να δημιουργηθούν νέοι, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, που θα λειτουργούν χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να αναπτυχθούν αντίστοιχα δωρεάν προγράμματα και  σύγχρονες υποδομές.  Έτσι παιδιά και  η νεολαία της πόλης θα έχουν πραγματικά την δυνατότητα να βρουν δημιουργική διέξοδο στη καθημερινότητα τους, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μακριά από φαινόμενα σήψης (ναρκωτικά κλπ). Ειδικά σήμερα η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική, με δεδομένες τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και ψυχική υγεία των παιδιών και της νεολαίας από τη διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτή τη βάση οι δηλώσεις της δημοτικής αρχής για την ανάγκη «αλληλοσεβασμού» στο άλσος είναι κενό γράμμα που επιδιώκει να κρύψει τις ευθύνες της.

Οι δημόσιοι χώροι, οι πλατειές και τα πάρκα της πόλης ανήκουν στους κατοίκους, τη νεολαία και τα παιδιά της πόλης, ώστε να μπορούν να τα απολαμβάνουν. Να τα αξιοποιούν φορείς της πόλης, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, πολιτικοί φορείς για δημιουργικές δραστηριότητες. Το περιβάλλον συνολικά είναι δημόσια περιουσία όχι κερδοφόρος επένδυση.

Οι κάτοικοι της περιοχής, της πόλης συνολικά και η νεολαία πρέπει να διεκδικήσουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Άλσους και άλλων δημόσιων χώρων ως χώρων πολιτισμού ψυχαγωγίας, συλλογικής δραστηριότητας, απομονώνοντας και φαινόμενα εκφυλισμού και σήψης που απορρέουν από το ίδιο το σύστημα.  Τα  μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται μπροστά σε αυτό τον αγώνα και καλούν το λαό και την νεολαία να μπουν στη μάχη. Για ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, ξεκούραση, ψυχαγωγία, όλα όσα σήμερα κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν με μεγάλη μανία να εξαλείψουν για να διασφαλίσουν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων.

Ο λαός και η νεολαία μπορούν με οργάνωση και ανατροπή να κερδίσουν τη ζωή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]