Με ένα συμβολικό τρόπο ο Δήμος Αρταίων τιμά την ημέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου




Στα χρώματα, του  μαύρου και του κόκκινου, θα «ντυθεί» το Δημαρχείο της Άρτας απόψε το βράδυ.


Στα χρώματα, του μαύρου και του κόκκινου, θα «ντυθεί» απόψε το βράδυ το Δημαρχείο της Άρτας, 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στην πρόσοψή του κτιρίου θα απεικονίζεται μήνυμα προς τιμήν του ποντιακού ελληνισμού και στην μνήμη όσων χάθηκαν, ενώ από το πρωί στο Δημαρχείο κυματίζει διπλά στην γαλανόλευκη η σημαία των Ελλήνων του Πόντου. 



Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο μήνυμά του αναφέρει σχετικά:


« Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Άρτα δεν ξεχνά και τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται, όχι για να γίνουν αντικείμενο εκδίκησης, αλλά για να κρατούν ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Ως Δήμος, έχοντας έντονο το Ποντιακό στοιχείο εδώ στη Βίγλα, είμαστε δίπλα σε αυτές τις προσπάθειες. Οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Άρτα έκαναν οικογένειες, πρόκοψαν και η παρουσία τους τιμά την περιοχή μας. Στη σημερνή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αποφασίσαμε την ίδρυση Δικτύου πόλεων με ποντιακές κοινότητες για την προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».



Επιπλέον, στις λιτές όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν στη Βίγλα σήμερα το πρωί, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χαρακλιάς, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, κ. Κωνσταντίνος Κούτας και ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας, « Οι Πρόσφυγες » κ. Χρήστος Αβραμίδης.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου την πλατεία της Βίγλας, καθώς και κατάθεση στεφάνων. 


Η τελετή πραγματοποιήθηκε λιτά και χωρίς κόσμο, καθώς και  η παρουσία των επισήμων  ήταν περιορισμένη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]