Ιωάννινα:Σχόλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής για το άνοιγμα κλινικών από 15 Μάη

 


Μερικά σχόλια για την επανέναρξη των κλινικών ασκήσεων από 15 Μάη

1. Ανακοινώνεται από το Υπουργείο απόφαση που αναφέρει πως οι κλινικές, αποκλειστικά για το 5ο έτος Ιατρικής, ξεκινάνε στις 15/5, ημέρα Σάββατο. 

Η επιλογή του Σαββάτου ως ημερομηνία επανεκκίνησης θα είχε μια δόση χιούμορ, αν δεν αποδείκνυε περίτρανα αυτό που τονίζουμε καιρό τώρα: η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο-με το ελάχιστο να είναι ένα ανοιχτό Google Calendar καθώς γράφεται η ανακοίνωση, τόσο αδιανόητα ψηλά είναι ο πήχης-για τη μόρφωσή μας, για την εκπαιδευτική διαδικασία, για τα προβλήματα των φοιτητών.

2. Ανακοινώνεται πως η επιστροφή των 5οετών φοιτητών στα Νοσοκομεία θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια(;!;!) με τη βοήθεια του self-test.

Γλαφυρότερα να το θέσουμε, οι φοιτητές Ιατρικής θα μπαίνουν στο χώρο του Νοσοκομείου, δηλαδή του χώρου-μεταξύ άλλων- διεξαγωγής rapid και μοριακών τεστ από έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, με τεστ που θα έχουν κάνει μόνοι τους στο σπίτι τους με βάση την πολυφορεμένη «ατομική τους ευθύνη». Αυτό μάλιστα την ώρα που, εδώ στα Γιάννενα δημιουργήθηκε… μπάχαλο με τα αμφιβόλου αξιοπιστίας self-test τις προηγούμενες μέρες με γονείς και μαθητές να τρέχουν πανικόβλητοι για επανέλεγχο μετά τα μαζικά ψευδώς θετικά αποτελέσματα.  Εμείς, λοιπόν, παράλογοι δεν είμαστε και κοινή λογική διαθέτουμε, γι΄ αυτό απ΄ την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε τον τακτικό έλεγχο με διαγνωστικά τεστ υπό την ευθύνη του πανεπιστημιακού ιδρύματος και του ΕΟΔΥ, ώστε να υπάρχει μια πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης των φοιτητών και προστασία της υγείας  τόσο της δικής μας, όσο και του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, με στόχο την πρόληψη ενδονοσοκομειακής διασποράς. Αίτημα που μερικώς ικανοποιήθηκε για τους 6οετείις μετά από μήνες συντονισμένων παρεμβάσεων του Συλλόγου μας.

3. Σιγή ιχθύος για εμβολιασμούς.

Τα εμβόλια που περιμέναμε ήρθαν(;), βλέπουμε κάθε μέρα στα κανάλια τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για 120 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα, παρ΄όλα αυτά δεν μπορούν να βρεθούν 1000 εμβόλια πανελλαδικά για να μπούμε με ασφάλεια στις κλινικές μας. Ως εδώ! Δεν νοείται να ξεκινήσουμε την κλινική μας εκπαίδευση χωρίς τον προγραμματισμό του εμβολιασμού μας. Δεν είναι δυνατόν να βάζουν τους φοιτητές στο δίλημμα «εκπαιδεύσου απροστάτευτος ή κάτσε σπίτι». Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες, ούτε για συναδέλφους από το εξωτερικό, ομογενείς και Κύπριους. Άλλωστε, ήταν αυτές οι παλινωδίες και η απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού που οδήγησαν να έχουμε φτάσει μέσα Μάη και ο εμβολιασμός των 6οετών να μην έχει ολοκληρωθεί  

4. Ειδικότερα ένα σχόλιο για το 4ο έτος. 

Αλήθεια, με ποιο επιστημονικό/εκπαιδευτικό κριτήριο έγινε αυτός ο κάθετος διαχωρισμός μεταξύ 5ου και 4ου έτους; Ποιος θα μας εξηγήσει τη λογική «στο 4ο κολλάει, στο 5ο δεν κολλάει»; Είναι νορμάλ να χάνει ένας 4οετής Καρδιολογία, Πνευμονολογία και μια σειρά βασικές κλινικές που υπάρχουν μια μόνο φορά στο πρόγραμμα σπουδών; Βέβαια στην τελική για την κυβέρνηση είναι λογικό να μαθαίνουμε κλινική εξέταση από το YouTube…Τόση σημασία δίνουν στην συγκρότηση των νέων επιστημόνων που αύριο θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να «πετά το μπαλάκι» στα Τμήματα, για την κάλυψη των κενών και αυτά ακολούθως στο… φιλότιμο και την… καλή διάθεση φοιτητών και καθηγητών  

5. Ξεκινούν στα ιδιωτικά κολλέγια οι εργαστηριακές ασκήσεις.

Φυσικά καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί που η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης για τις εργαστηριακές ασκήσεις και αναπληρώσεις, εμφανίστηκε  για τα ιδιωτικά κολλέγια, αγνοώντας για άλλη μια φορά τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν χάσει, εδώ και 1,5 χρόνο, κάθε ευκαιρία για πρακτική άσκηση. Αγνοώντας τους συμφοιτητές μας που δεν έχουν αγγίξει ούτε μία φορά μικροσκόπιο, που διάβασαν Ανατομία χωρίς να έχουν δει μια φορά από κοντά ένα οστό, μια φλέβα. Φυσικά, καθόλου τυχαίος δεν είναι ο διαχωρισμός αυτός. Όπου ρέει το χρήμα ενεργοποιούνται και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Για τους υπόλοιπους, ατομική ευθύνη και άπειρες ώρες πίσω από μία οθόνη για να σπουδάσουμε!

Το ποτήρι ξεχείλισε, όπως ξεχειλίζει καιρό! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η πρόβλεψη της κυβέρνησης για τους φοιτητές είναι η καταστολή και η αδιαφορία. Γι΄ αυτό ό,τι καταφέρνουμε, ό,τι νίκη έχουμε, όποια αιτήματά μας ικανοποιούνται προκύπτει από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα μέσω των Φοιτητικών Συλλόγων μας. Έχουμε διαμορφώσει όλο αυτό το διάστημα τα αιτήματά μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι΄ αυτά. Προχωράμε, μέσα από τις διαδικασίες του Συλλόγου μας συζητάμε, αναδιαμορφώνουμε τα αιτήματά μας ειδικά για κάθε έτος και προγραμματίζουμε  κινητοποιήσεις και δράσεις το επόμενο διάστημα.

Απαιτούμε:

Να ξεκινήσουν άμεσα κλινικές ασκήσεις για 4ο και 5ο έτος με όλες τις προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας (ΜΑΠ, εμβολιασμούς, αξιόπιστα περιοδικά τεστ)

Άμεσα οργανωμένο σχέδιο εμβολιασμού των φοιτητών με ευθύνη της Κυβέρνησης και των τοπικών υγειονομικών και ακαδημαϊκών φορέων, για την ασφαλή παρουσία τους στις κλινικές.

Να δοθεί λύση για τους εμβολιασμούς  συναδέλφων ομογενών και Κύπριων που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ

Να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η εκτέλεση του προγραμματισμού αναπληρώσεων που εξήγγειλε το Τμήμα, κάτω από την οργανωμένη και τεκμηριωμένη συλλογική μας διεκδίκηση εδώ και 1 χρόνο

Να πραγματοποιηθούν άμεσα όλα τα εργαστήρια, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση και η απουσία πρακτικής εφαρμογής της θεωρητικής γνώσης

   φωτό αρχείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]