12 Μάη – Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών – νοσηλευτριών



Η 12η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών-νοσηλευτριών, βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στην υγεία να δίνουν για μια χρονιά ακόμα την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας 

Μια μάχη που δίνεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, αποτέλεσμα των νεοφιλελευθέρων πολιτικών που επί χρόνια εφαρμόζονται στη χώρα μας. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών τις βιώνουμε όλοι: και οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας με τον απολογισμό σήμερα να είναι δυστυχώς πολύ βαρύς!

Η σημερινή πραγματικότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται από την κυβερνητική πολιτική, επιγραμματικά περιγράφεται ως εξής:

τα λειτουργικά κενά επιχειρείται να καλυφθούν με προσωρινό προσωπικό

η προσωρινή και ελαστική εργασία, διευρύνεται συνεχώς μέσω της πρόσληψης και νέων συμβασιούχων και η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει αυτό το πολύτιμο για το ΕΣΥ προσωπικό.

τα Βαρέα και Ανθυγιεινά όχι μόνο δεν επεκτείνονται αλλά αντίθετα η κυβέρνηση απαντά αρνητικά σε αυτό το ώριμο αίτημα μέσω του υφυπουργού εργασίας.

η εργασία εντατικοποιείται καθημερινά, οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται, τα ωράρια είναι εξοντωτικά, κανονικές άδειες δεν υπάρχουν σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα, η νυκτερινή εργασία υπερβαίνει την μια ημέρα την βδομάδα, οι μετακινήσεις του προσωπικού είναι συνεχείς

οι μισθοί, το ανθυγιεινό επίδομα, η αποζημίωση για τα νυκτερινά, τις αργίες και τις Κυριακές παραμένουν καθηλωμένες στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά τις μνημονιακές περικοπές

νέες δομές και νέες κλίνες δεν ανοίγουν ούτε προστίθενται στο ΕΣΥ

η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν στηρίζεται και έχει αφεθεί στην μοίρα της

οι προϋπολογισμοί και οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται το 2021

επιχειρείται η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μια νόσου ( covid 19) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις λαϊκές ανάγκες

και ταυτόχρονα περίσσεια «ατομική ευθύνη» και επικοινωνιακή πολιτική

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά κάποιοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού και να «χαϊδέψουν αυτιά» ισχυριζόμενοι ότι η λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στον διαχωρισμό από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία. 

Εμείς θεωρούμε ότι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες των Νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Για μια χρονιά ακόμα λέμε καθαρά ότι τα αιτήματα του κλάδου παραμένουν χωρίς λύση για χρόνια. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος στις μονάδες υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους. Ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κατάργηση των εργολαβιών.

Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και αυξάνουν θεαματικά τα όρια ηλικίας.

Αυξήσεις στους μισθούς. Καμιά περικοπή, αντίθετα αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού μέσης εκπαίδευσης που υποχρεώνεται να ασκεί καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.

Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία, όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.

Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις επτάμισι ώρες, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του στις 6 ώρες και τη δημιουργία τέταρτης βάρδιας στα νοσηλευτικά τμήματα.

Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.

Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο, με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας.

Αύξηση του ωρομισθίου για νυκτερινά – Κυριακές – αργίες, με προοπτική το διπλασιασμό του.

Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, πρόσληψη γιατρού εργασίας, αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής λοιμώξεων).

Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολογίου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας.

Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας.

Αναβάθμιση του θεσμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, με αντικειμενικά κριτήρια για την προσέγγισή τους και αναγνώριση τους.

Την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις 11 το πρωί στο εξωτερικό Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, διοργανώνουμε εκδήλωση – συζήτηση για να τιμήσουμε την δουλειά, τον ρόλο και τον αγώνα των Νοσηλευτών.

Άρτα,11/5/2021
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]