Ιωάννινα:Στην πλατεία για rapid ....στο μώλο για βόλτα

 


Τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν rapid test στην κεντρική πλατεία έχουν από χθες οι κάτοικοι των Ιωαννίνων .

Η  ανοιχτή δειγματοληψία  που διενεργείται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και  γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο  μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου   θα γίνεται  σε καθημερινή βάση   από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ,για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πρωτεύουσα της Ηπείρου που εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο)



Σήμερα αρκετοί πολίτες εκμεταλλευόμενοι την αργία της Κυριακής   βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία προκειμένου να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο .

Αρκετός όμως  κόσμος επέλεξε την περιοχή του μώλου για μία βόλτα  κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε Κυριακή .Οι πολίτες κρατούν αποστάσεις ,φορούν μάσκες και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού με διακριτικό και εξαιρετικά ευγενικό τρόπο άνδρες της Αστυνομίας προχωρούν  στις απαραίτητες συστάσεις  τόσο στην εν λόγω περιοχή όσο και σε πεζοδρόμους της πόλης .




Η κατάσταση στα Ιωάννινα

Η ΠΕ Ιωαννίνων   τις τελευταίες εβδομάδες  συνεχίζει να  δίνει ικανό αριθμό κρουσμάτων   με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου πριν από λίγες μέρες να απευθύνει έκκληση  στους πολίτες  για τήρηση των μέτρων  ζητώντας  από τους πολίτες να σταματήσουν τις  συναθροίσεις   και τις μαζώξεις  πριν ή μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις,  (κηδείες και μνημόσυνα κ.α.)  καθώς όπως έχει διαπιστωθεί -από τις ιχνηλατήσεις- ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από αυτές τις κατηγορίες. 

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε   πριν από λίγες μέρες στα τοπικά ΜΜΕ σημείωσε πως παρά τα μέτρα,  στην περιοχή   εξακολουθεί να καταγράφεται μεγάλος  αριθμός κρουσμάτων.

"Καταλαβαίνω την κόπωση, τον θυμό, την κούραση και την ταλαιπωρία όλων. Όμως πρέπει να μην χαλαρώσουμε, να τηρούμε τα μέτρα για να περάσουμε την δύσκολη αυτή περίοδο. Η ελπίδα βρίσκεται μπροστά μας", ανέφερε  μεταξύ άλλων   ο κ.Ελισάφ εκφράζοντας παράλληλα  την ελπίδα επιτάχυνσης των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα και επέκτασής του σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες ώστε να δημιουργηθεί τείχος προστασίας.

Αναλύσεις ακάθαρτων υδάτων 

Οι τελευταίες αναλύσεις  των δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων, τα οποία ελήφθησαν σε 13 σημεία δειγματοληψίας στο Δήμο Ιωαννιτών, την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου (24η και 25η σειρά)  και δόθηκαν στη δημοσιότητα την 31 Μαρτίου  έδειξαν σταθερά θετικά σήματα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού κατά τις επαναληπτικές μετρήσεις οι οποίες γίνονται με αυξημένη πλέον συχνότητα (2-3 την εβδομάδα). Θετικά σήματα βρέθηκαν και στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου (24η σειρά) αλλά και στην περιοχή της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (25η σειρά) κατά τις εβδομαδιαίες καταγραφές.  Σημειώνεται ότι οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις, οι οποίες διεξάγονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ΔΕΥΑΙ συνεχίζονται αδιάλειπτα.

Κρούει τον κώδωνα του   κινδύνου το ΔΣ της Ιατρικής Σχολής 

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρεται τόσο    στις επιπτώσεις  της πανδημίας στην εκπαίδευση των φοιτητών  λόγω της πολύμηνης διακοπής των μαθημάτων όσο και στην κατάσταση που επικρατεί στο ΠΓΝΙ  ενώ ζητά τον άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής παραμένει ανεμβολίαστο,

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει διαχρονικά αποδείξει την σταθερή δέσμευση του στην άριστη εκπαίδευση των φοιτητών, στην ισχυρή έρευνα και στην παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένου κλινικού έργου.

Εν μέσω πανδημίας, όπως και σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων, παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Τμήματος Ιατρικής με θέμα το διδακτικό, εργαστηριακό και κλινικό έργο του Τμήματος στην περίοδο της πανδημίας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

α) Η πανδημία έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις  στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, καθώς διανύουμε ήδη τον 13ο μήνα.

β) Η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας δεν δείχνει σημεία ύφεσης, αντίθετα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της συνολικής κατάστασης.

γ) Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών μας και που παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, μη παρεχόμενες από λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής (ογκολογικές, νευρολογικές, νευροχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές, καρδιολογικές, καρδιοχειρουργικές), είναι το νοσοκομείο που φέρει το συντριπτικό βάρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης ασθενών με COVID-19. Ειδικότερα έχει ήδη αναπτύξει 18 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, οι δύο από αυτές νεογνών, σε σύνολο 25 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην συνολική περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ. Είναι επίσης το μοναδικό Νοσοκομείο που παραχωρεί τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή για άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ COVID-19.

Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος Ιατρικής θα είναι αδύνατον να συνεχισθεί και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών θα σταματήσει, ενώ δεν θα είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των ασθενών COVID-19, καθώς δεν θα επαρκούν ούτε οι δομές -παρά τις προσθήκες νέων κλινών- ούτε το προσωπικό.

Η μόνη λύση που προτείνεται ως εφικτή, προκειμένου να μην ανασταλεί το εκπαιδευτικό αλλά και το εξειδικευμένο κλινικό έργο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19 στην Περιφέρειά μας, που θα περιλαμβάνει την μετατροπή ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID-19, κατά το πρότυπο ανάπτυξης τέτοιων δομών στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι επομένως αναγκαίο να γίνει άμεση επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου με θεσμική ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Ιατρικής, το οποίο θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθήσει να πλήττει την χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της ΒΔ Ελλάδας τον επόμενο μήνα. Επίσης, κρίνουμε απαραίτητο τον άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής παραμένει ανεμβολίαστο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και η προσφορά υπηρεσιών από μέρους τους με σχετική ασφάλεια.

Στην τωρινή περίοδο της πανδημίας η μακροχρόνια υφιστάμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις με αποτέλεσμα, παρά την εξαντλητική προσφορά του προσωπικού του Τμήματος, διδακτικού και λοιπού, να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών μας και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξιδεικευμένων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας.

Αρνούμαστε να απαξιώσουμε την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και να στερήσουμε την προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και ζητούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητούμε την άμεση αναπροσαρμογή της οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε COVID-19 ασθενείς στην περιοχή μας. Επιμένουμε  στην άμεση ενίσχυση του Τμήματος Ιατρικής με μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μέλη ΔΕΠ), καθώς και με διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την ασφαλή υλοποίηση του εκπαιδευτικού μας έργου."

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δίστρατο και ο οικισμός Ρομά στη Νέα Ζωή Ιωαννίνων

Τέλος   πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Τ.Κ Διστράτου και  στον οικισμό Ρομά στη Νέα Ζωή στα Ιωάννινα   καθώς λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας και οι δύο αυτές  περιοχές  έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ,με το λιανεμπόριο να είναι κλειστό και οι   μετακινήσεις των κατοίκων να επιτρέπονται μόνο για προμήθεια τροφίμων και για λόγους υγείας.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]