ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Απαραίτητη ανάγκη, το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνει τους Δημοσιογράφους Υγείας που αγνοεί για πάνω από ένα χρόνο

 


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea


Όσο και αν φαίνεται παράδοξο σε μια περίοδο που κυριαρχεί παγκοσμίως το θέμα της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας έχει να επικοινωνήσει με τους δημοσιογράφους που ειδικεύονται σε θέματα Υγείας πάνω από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, η τελευταία επικοινωνία ήταν τα Χριστούγεννα του 2019 όπου η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρέθεσε γεύμα σε ταβέρνα της Πλάκας για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου.


Όλο αυτό το διάστημα, ουδέποτε ο Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός θεώρησε απαραίτητο να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης και φυσικά να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις τους.


Το μόνο που γίνεται είναι η καθημερινή ενημέρωση (μονόλογοι), που την ονομάζουν συνέντευξη τύπου, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου. Όμως δεν έχει καμία σχέση αυτή η καρικατούρα με συνέντευξη τύπου, αφού οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ παρίστανται με φυσικό αλλά ούτε με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δύο - τρεις ερωτήσεις έχουν δοθεί εκ των προτέρων. Άρα ερωτούν κάποιοι από το σύνολο των περίπου 50 δημοσιογράφων του Ρεπορτάζ Υγείας, οι δέκα με είκοσι μόνο και αυτοί με δύο - τρεις ερωτήσεις στο σύνολο της συνέντευξης τύπου και αυτά στα τυφλά χωρίς να ξέρουν τα θέματα. Ως αποτέλεσμα προκύπτει ένας μονόλογος κουραστικός και οι τυχόν ερωτήσεις όπως έχετε (αν έχετε καθίσει μέχρι το τέλος) χωρίς ουσία, γι' αυτό και σας φαίνονται μονότονες και ανούσιες.


Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι δεν έχουν επικοινωνήσει ποτέ με τους κυρίους Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη κλπ παρά μόνο ιδιαιτέρως στους διαδρόμους.


Από την άλλη είναι τρομερό ότι σε μια τόσο σημαντική κατάσταση ΔΕΝ θεώρησε απαραίτητο η ηγεσία του Υπουργείου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τίποτα όσον αφορά το Υπουργείο. Σαν να εξαλείφθηκαν όλα τα άλλα θέματα του Υπουργείου. ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥ, φάρμακα, καρκίνος, προβλήματα ασθενών έπαψαν να υπάρχουν;


Όλη αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει το Υπουργείο αλλά είναι η αιτία που έχει φτάσει σε αυτά τα χάλια. Δηλαδή η έλλειψη των δημοσιογράφων και των ερωτήσεων τους έχει οδηγήσει σε όλο αυτό το αλαλούμ των ειδικών που ο ένας λέει κάτι και ο άλλος την ίδια ώρα κάτι το εντελώς αντίθετο. Επίσης οι δημοσιογράφοι τής υγείας γνωρίζουν πώς να κατευθύνουν μια συνέντευξη σε θέματα που γνωρίζουν ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και όχι σε θέματα που απλά κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάποιου αδαούς που πρώτη φορά ακούει οπότε και εντυπωσιάζεται. Επίσης έτσι θα είχε πάψει να υπάρχει η έπαρση και η αλαζονεία που ειδικά τον τελευταίο καιρό παρατηρείται σε Υπουργούς, ειδικούς και κάποιους που τους καλάρεσε το μικρόφωνο που τους δόθηκε και λένε ό,τι τους κατέβει μπερδεύοντας τους άλλους ειδικούς που έχουν πει άλλα πράγματα αλλού.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους ειδικούς και πια να μην έχουν την δυνατότητα να ακούσουν τυχόν οδηγίες και υποδείξεις τι να κάνουν. Επίσης όλη αυτή η κατάσταση έδωσε τη δυνατότητα όλοι οι δημοσιογράφοι είτε ασχολούνται με καλλιτεχνικό είτε με αθλητικό ρεπορτάζ και φυσικά όσοι ασχολούνται με πολιτικό να ασχολούνται με την Υγεία. Και φυσικά σε μια τέτοια κατάσταση που έχει ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο που θέλει να ρουφήξει όποια πληροφορία για θέμα της πανδημίας, όλοιέχουν γίνει «ειδικοί». Έτσι δεν γίνεται άλλωστε στην χώρα μας, χρόνια τώρα; Όλοι όταν τους δοθεί η ευκαιρία γίνονται γιατροί και δίνουν συμβουλές.


Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι δημοσιογράφοι που ειδικεύονται σε θέματα υγείας, οι περισσότεροι έχουν σπουδές σχετικές, είναι γιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, νοσηλευτές που με τα χρόνια και τις κρίσεις που έχουν διαχειριστεί έχουν αποκτήσει γνώσεις στον συγκεκριμένο χώρο που έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ορολογία (είναι πολύ σημαντικό να η ενημέρωση του κοινού να είναι εκλαϊκευμένη αλλά ταυτόχρονα σωστή και κατανοητή). Ίσως ακριβώς αυτό να φοβούνται κάποιοι και τους έχουν κάνει πέρα από το υπουργείο.


Θα πρέπει ευτυχώς να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με το Υπουργείο ο ΙΣΑ κυρίως αλλά και άλλοι Σύλλογοι καθώς και ιατρικές εταιρείες αυτό το διάστημα οργάνωσαν εξαιρετικές ενημερωτικές ημερίδες ηλεκτρονικά όπου οι ομιλητές απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων υγείας χωρίς κανένα περιορισμό.


Σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι απαραίτητο το Υπουργείο Υγείας, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός να αναθεωρήσουν και να έρθουν σε επικοινωνία με την επικοινωνία. 


Την υπεύθυνη ενημέρωση των Δημοσιογράφων Υγείας.




Aλεξανδρος Γιατζίδης


Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος Υγείας


Αρχισυντάκτης medlabnews.gr Iatrikanea.gr


Γενικός Γραμματέας

της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ). 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]