ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

Παίρνουν μπροστά οι μπουλντόζες στο Αμβρακία – Άκτιο

 


Σε διαδικασία εγκατάστασης βρίσκεται η εταιρεία «Μυτιληναίος Α.Ε.» στην περιοχή της Βόνιτσας, προκειμένου να συνεχίσει το πολύπαθο έργο της ολοκλήρωσης του δρόμου Αμβρακία – Άκτιο.


Ήδη οι μηχανικοί αναζητούν κατοικίες για την παραμονή τους στην περιοχή για όσο διάστημα διαρκεί το έργο, ενώ προετοιμάζεται και το εργοτάξιο που βρίσκεται στον Δρυμό όπου υπήρχαν κάποιες εγκαταστάσεις γραφείων από την προηγούμενη εταιρεία, αν και στο ενδιάμεσο έγινε πλιάτσικο στα κλιματιστικά και άλλα υλικά από Ρομά.


Παράλληλα με την οργάνωση των γραφείων, γίνονται και τοπογραφικές εργασίες στην 4η εργολαβία, δηλαδή στο τμήμα από Δρυμό μέχρι Αμβρακία που ουσιαστικά αποτελεί την παράκαμψη  της Αμφιλοχίας, η οποία έχει μπει σε προτεραιότητα. Άλλωστε, η κατά προτεραιότητα  ολοκλήρωση αυτού του τμήματος,  ανήκει στην συμβατική υποχρέωση του αναδόχου.  Ως στόχος, έχει τεθεί να είναι έτοιμο το εν λόγω τμήμα σε περίπου 14 μήνες,  αλλά η εταιρεία υπόσχεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί νωρίτερα.


Μέχρι στιγμής πάντως η ανάδοχος εταιρεία  δεν έχει αναθέσει τα χωματουργικά σε υπεργολάβους όπως γίνεται συνήθως σε τέτοια έργα. Οι υπεύθυνοι μηχανικοί εξετάζουν τις προσφορές των υπεργολάβων και μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει και αυτή η διαδικασία. Τα διευθυντικά στελέχη του έργου, διαβεβαιώνουν ότι ως τις 20 Φλεβάρη  θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες. Εκείνο που θέλει η εταιρεία είναι να δώσει βατότητα αρχικά στον κόμβο της Knauf, προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση οι μηχανικοί προς το Αγρίνιο και την Αθήνα.


Στο τμήμα Δρυμός – Αμβρακία έχει μήκος 24 χλμ. εκ των οποίων τα 16 έχουν ασφαλτοστρωθεί, αλλά υπάρχουν ενδιάμεσα κάποιες διακοπές για την κατασκευή γεφυρών. Από τα υπόλοιπα, τα 5 χλμ. είχαν μείνει στο στάδιο της ασφαλτόστρωσης, ενώ στα υπόλοιπα προς την πλευρά της Knauf, δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε καν τα χωματουργικά.  Η χρονική διάρκεια του συνόλου του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα παραδοθεί πλήρως στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2023.


O αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5 χλμ έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους.  Με τη λειτουργία του αναμένεται να αυξήσει γεωμετρικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο που κάθε χρόνο θρηνούμε την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών. Το κόστος είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον υπάρχει ένα ποσό της τάξης των  10,5 εκατ. ευρώ για προαιρετικά έργα και  θα αφορά την εκτέλεση εργασιών για την απευθείας σύνδεση της απόληξης του οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία», με την «Ιόνια Οδό» στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου. Το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των υπολειπομένων εργασιών για την ολοκλήρωση της Πράξης: «Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου, με τον Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου», που δεν ολοκληρώθηκαν, στο πλαίσιο των αρχικών συμβάσεων.


Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά κεφάλαια της περιοχής και αναμένεται να δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στις περιοχές της Βορειοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας (Βόνιτσα, Πάλαιρος) και φυσικά την Λευκάδα, την Πρέβεζα κλπ..


Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου είχε ενταχθεί ως γέφυρα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013.


[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το  [aixmi-news.gr]

Euractv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]