ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!

ΚΚΕ -Ιωάννινα:Όχι στις νέες γεωτρήσεις άντλησης νερού των βιομηχανιών εμφιάλωσης Σε κίνδυνο η υδροδότηση της πόλης........για τα κέρδη των βιομηχάνων

Το «νερό, νεράκι» κινδυνεύουν να πουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από την αλόγιστη - ανάμεσα στα άλλα - υπεράντληση των τοπικών βιομηχανιών εμφιάλωσης και της απαίτησης τους για αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων. 

Τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης των Δημοτικών Ενοτήτων Περάματος, Ανατολής και Παμβώτιδας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αποτυπώνουν τον υπαρκτό κίνδυνο, που αναγκάζεται να παραδεχτεί και το «1ο Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου» (ΣΔΛΑΠ). Σύμφωνα με το τελευταίο απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στο Υπόγειο Υδατικό Υποσύστημα (ΥΥΥ) Μιτσικελίου πέραν τον ειδικών περιπτώσεων ύδρευσης, αντικατάστασης κτλ (Μέτρο Μ05Σ0803) λόγω του κινδύνου μη επαρκούς υδροδότησης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της δραματικής μείωσης της τροφοδοσίας μέσω των πηγών στους πρόποδες του Μιτσικελίου και της Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία βρίσκεται σε κακή περιβαλλοντική κατάσταση.

Η εισήγηση της αν. προϊσταμένη της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου, με υπογραφή του Συντονιστή ΑΔΗ-ΔΜ, προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να επιτρέπεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η άντληση επιπλέον ποσότητας ύδατος από υφιστάμενα έργα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υδροδότηση του λεκανοπεδίου. 

Η εισήγηση αυτή που έγινε σε άγνοια των υπαλλήλων της Δ/νσης Υδάτων και εξυπηρετεί αποκλειστικά τις τοπικές βιομηχανίες εμφιάλωσης, με μοναδικό στόχο την εκτόξευση της κερδοφορίας τους και σε βάρος τον λαϊκών αναγκών. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εισήγηση στηρίχθηκε σε μελέτες που εκπονήθηκαν από «ιδιώτες» πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γνωστές βιομηχανίες εμφιάλωσης όπου για να «τεκμηριώσουν» την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων προχωρούν με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο στην κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου προκειμένου να «βρεθεί» η δραστηριότητά τους  σε «υπολεκάνη» με πλεονασματικό υδατικό απόθεμα. Αντίθετα «τοποθετούν» τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων σε «υπολεκάνη» με κακή ποσοτική κατάσταση. 

Ταυτόχρονα η εισήγηση αποκρύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ενώ υποβαθμίζει τη σημασία της φυσικής ανανέωσης των υδάτων, της ήδη σε κακή κατάσταση Λίμνης Παμβώτιδας, μέσω πηγών. Αντίθετα προκρίνει την ανανέωση των υδάτων της Λίμνης από μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από την όχθη της Λίμνης με σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα συμφέροντα των βιομηχανιών εμφιάλωσης νερού υπαγορεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις. Η διαγραφή προστίμων σε βάρος τους, αξίας εκατομμυρίων ευρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων την ώρα που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ είναι νωπή στην λαϊκή συνείδηση. Αντίστοιχα τα προβλήματα στην υδροδότηση ολόκληρων περιοχών φορτώνονται στην «ατομική ευθύνη» των κατοίκων θέλοντας να αποκρύψουν ανάμεσα στα άλλα την κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και της αλόγιστης άντλησης νερού από τις τοπικές βιομηχανίες εμφιάλωσης. 

Όλα τα παραπάνω είναι συνέπεια της εμπορευματοποίησης του νερού και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα αυτό. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί κυριολεκτικά γη και ύδωρ στις βιομηχανίες εμφιάλωσης που μπροστά στα εκατομμύρια κερδών τους από την μια στερούν το νεράκι απ τον λαό, ενώ από την άλλη καταδικάζουν τους εργαζόμενους τους στην ανασφάλεια με κακοπληρωμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την εντατικοποίησή στα ύψη. Απαιτούμε:

Να δοθούν εξηγήσεις για το σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος των Γιαννιωτών και του οικοσυστήματος της περιοχής.

Δεν κάνουμε πίσω από την απαίτηση για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλο- συνταξιούχους.

Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αποκλειστικά κρατική διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα.

Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης. 

Πλήρη, σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Καλούμε όλους τους Γιαννιώτες σε επαγρύπνηση και δεσμευόμαστε στην ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να μην πούμε το νερό στην κυριολεξία νεράκι. 

Γιάννενα , 7/4/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]