ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων:Καμία ιδιωτικοποίηση Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ

 


ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ!

Η κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών ούτε άγνωστη είναι ούτε προέκυψε σε μία μέρα.  Με βάση τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας σε σύνολο 286 θέσεων σε αποκομιδή, οδοκαθαρισμό και καθαρισμό εσωτερικών χώρων κτιρίων τα κενά είναι 108 θέσεις, δηλαδή η υπηρεσία δουλεύει με λιγότερο από τα 2/3 του απαιτούμενου προσωπικού.  Τα δε μεγαλύτερα κενά καταγράφονται στους συνοδούς απορριμματοφόρων όπου υπάρχουν 37 κενά σε συνολικά 83 θέσεις και στις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων με δύο (2) μόλις συναδέλφους και 15 κενές θέσεις. 

Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να τις στελεχώσει. Συγκεκριμένα  στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020 η Δημοτική Αρχή δεν ζήτησε ούτε μία (1) θέση εργάτη καθαριότητας ή εσωτερικών χώρων (6ΤΕ6ΩΕΩ-1ΕΜ) όπως επίσης και στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2021 (ΨΤ4ΟΩΕΩ-Β1Σ)

Συμπληρώνοντας δηλαδή τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η Δημοτική Αρχή ούτε αγωνίστηκε ούτε καν ζήτησε για «τα μάτια του κόσμου» να κάνει προσλήψεις. Αρκούσε μια απόφαση οικονομικής επιτροπής για να μονιμοποιηθούν οι 22 συμβασιούχοι συνάδελφοι μας που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, την οποία αρνούνται πεισματικά να πάρουν αφήνοντας τους συνάδελφους μας πλέον στην ανεργία. 

Αντίθετα από τον πρώτο μήνα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ιδιωτικοποιήσει τις 4 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών. Η ανεπιτυχής προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και ενώ οι Γιαννιώτες πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, η πόλη να μην καθαρίζεται επαρκώς, και μέσα σε ένα χρόνο να έχουν γίνει 8 εργατικά ατυχήματα εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς. 

Χωρίς να εγκαταλείψει ούτε στιγμή τα διακηρυγμένα σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με τιμή που δεν προέκυψε από κάποια μελέτη αλλά από την 6/25-4-2020 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου για 54€/τόνο ανέθεσε σε ιδιώτη την αποκομιδή των 2 ΔΕ Ενοτήτων και κάποιων επιπλέον σημείων της πόλης των Ιωαννίνων για 2 μήνες. Η σύμβαση πήρε παράταση για ακόμα δύο μήνες (μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2021). Πριν καν λήξει η παράταση με …. «διαδικασίες Covid» έγινε νέα σύμβαση με απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για 2 μήνες (μέχρι 8 Απριλίου 2021) ενώ η παραπάνω οριακά νόμιμη από κάθε άποψη σύμβαση έχει πάρει και παράταση μέχρι τις  8 Ιουνίου 2021.

Στο ίδιο διάστημα προχώρησε σε προσλήψεις δεκάδων συμβασιούχων με δίμηνες, τετράμηνες και 8μηνες συμβάσεις, οι οποίοι εργάζονταν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς να τους παρέχεται γάλα. Σε μερικούς μάλιστα δεν πληρώθηκε η αποζημίωση για την νυχτερινή εργασία και έκαναν αγωγή εναντίον του Δήμου μας για να καταφέρουν να πληρωθούν και μέχρι και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. 

Η ίδια κατάσταση όμως επικρατεί και στους μόνιμους εργαζόμενους. Από την 1 Σεπτέμβρη 2019 οπότε και σταμάτησε η παροχή του ενός λίτρου γάλακτος, ξανα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021 δηλαδή 19 μήνες μετά. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που θεσμοθετήθηκαν από τον Ιούνιο του 2019 οι εργαζόμενοι δεν τα έχουν πάρει ακόμα, ενώ και η αποτίμηση σε χρήμα για τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 δεν προχωράει παρά τις δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας του Συλλόγου. 

Σαν «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται λοιπόν η μελέτη της Δ/νσης Καθαριότητας, η οποία στην θέση Β7 αναφέρει ότι ο Δήμος «προτίθεται να αναθέσει την εκτέλεση υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη για διάστημα τριών (3) ετών» όπως και το θέμα 6 της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Τρίτης 13-4-2021 με τίτλο : Έγκριση διενέργειας και τεχνικών προδιαγραφών για την διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο : «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών». 

Αποδεικνύεται ότι καμία έννοια δεν  υπάρχει για καθαρή πόλη όπως προεκλογικά και μετεκλογικά λέει η Δημοτική Αρχή. Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και συνολικά των υπηρεσιών της καθαριότητας είναι στρατηγικός στόχος του  τοπικού κεφαλαίου και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων χρησιμοποιεί όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο για να διευκολύνει αυτό το στόχο, αφού άλλωστε ο γιαννιώτικος λαός πληρώνει αφειδώς τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη .

Το ΔΣ του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 από τις 12:00 μέχρι τις 2:00 μμ και συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 12:30 στο Δημαρχείο. Απαιτούμε : 


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]