Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 Μάη στα Ιωάννινα

   


Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! 

6 ΜΑΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ 10 πμ Κ.ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Η 1η Μάη είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι η μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της ΤΑΞΗΣ μας. Ανανεώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο μέχρι την ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ. Τιμάμε την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο που 135 χρόνια πριν με τον ηρωικό αγώνα τους επέβαλλαν για λογαριασμό των εργατών όλου του κόσμου το 8ωρο.

Σήμερα το μήνυμα των εργατών του Σικάγο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Φέτος η 1η Μάη θα είναι η μέρα που με την αποφασιστικότητά μας, με τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ θα δώσουμε απάντηση στους σχεδιασμούς και στην προκλητικότητα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Μην τολμήσετε να φέρετε το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή!

Θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο και να μας φορτώσουν 2 ώρες απλήρωτες υπερωρίες την ημέρα, να επιβάλλουν ανεξάντλητα ωράρια – απλήρωτη δουλειά, να καταργήσουν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο και να τον προσαρμόσουν στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δουλειά λάστιχο όποτε, όπως και για όσο θέλουν οι εργοδότες. 

Λένε ότι θα είναι «εθελοντική» η συμφωνία και οι απλήρωτες υπερωρίες θα δίνονται σε βάθος 6μήνου σε ρεπό ή μειωμένα ωράρια. Είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει εργοδοτική τρομοκρατία, τι σημαίνουν απειλές για απόλυση και το διευθυντικό δικαίωμα.

Έχουν μεγάλη πείρα από ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες οι εργάτες των πτηνοσφαγείων. Από το 7ήμερο στις εταιρείες εμφιάλωσης νερού την καλοκαιρινή περίοδο. Από εντατικοποίηση – τρομοκρατία – απολύσεις στις αλυσίδες S/M. Από τον φόβο της επαναπρόσληψης οι εποχιακοί στην ΔΩΔΩΝΗ, στο ΒΙΚΟ και αλλού.

Το 10ωρο – λένε – θα γίνεται με ατομική συμφωνία.

Αυτό επιδιώκουν, ξεμοναχιασμένους εργάτες χωρίς συλλογική οργάνωση, χωρίς αντίσταση. Γι αυτό και μέσα στο νομοσχέδιο έχουν διατάξεις που χτυπάνε τα Συνδικάτα, που βάζουν περισσότερα εμπόδια στην Απεργία και ποινικοποιούν τους αγώνες. Θέλουν τα ταξικά Συνδικάτα στη γωνία για να μπορούν να περάσουν τα σχέδιά τους. 

Έχουν τους δικούς τους «πρόθυμους», την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έτρεξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση να «τιμήσει» την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ την Τρίτη 4 Μάη για να επεκτείνει τις αργίες του ΠΑΣΧΑ, με μόνο στόχο να υπονομεύσει, να θάψει το πραγματικό μήνυμα, να μην ακουστεί κουβέντα για το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Στην ίδια γραμμή και τα εργοδοτικά σωματεία της περιοχής μας ΔΩΔΩΝΗ – ΠΙΝΔΟΣ που δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτα για το Ν/Σ, που συμφώνησαν με την απόλυση του ΑΠΕΡΓΟΥ εργάτη στην ΠΙΝΔΟ, που δεν άκουσαν τίποτα για την κλοπή ενσήμων στους εργολαβικούς εργάτες, για τα κρούσματα και την έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς, για τα 12ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες, την δουλειά τις Κυριακές.

Για τα ταξικά Συνδικάτα, για όλους τους εργαζόμενους, το νομοσχέδιο μετατρέπει το 8ωρο σε 10ωρο, κάνει τη ζωή μας και το ωράριο «λάστιχο», αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες και μετά το 10ωρο, νομιμοποιεί τη δουλειά τις Κυριακές. Το Ν/Σ μονιμοποιεί την τηλεργασία και μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την προσωπική και οικογενειακή ζωή, χτυπάει ξανά την κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιώντας τις επικουρικές συντάξεις, προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να οργανωθούμε.

Αυτά για εμάς είναι αιτία πολέμου. Ως εδώ. Δούλοι δεν θα γίνουμε!

Το παράδειγμα της απόλυσης γιατρού στο «Χατζηκώστα». Το παράδειγμα της απόλυσης και το κυνήγι του συναδέλφου από την εργοδοσία της «Πίνδος». Η προσπάθειά της να φορτώσει την ευθύνη στους εργάτες που κλήθηκαν να εμβολιαστούν «απ΄ το παράθυρο» για να είναι ένα βήμα μπροστά στον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους. Το δικαστικό κυνηγητό που εξαπέλυσε η εργοδοσία του «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στους εργαζόμενους – απολυμένους, η μήνυση του μπράβου της στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, όπως και η καταστολή των κινητοποιήσεων στις 17 Νοέμβρη και της απεργίας στις 26 Νοέμβρη στην πόλη μας, δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει η εργοδοσία το αμέσως επόμενο διάστημα. Θέλουν εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι, ξεμοναχιασμένους – φθηνούς – ευάλωτους για να υλοποιήσουν με ευκολία τους σχεδιασμούς τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτό το αντεργατικό τερατούργημα είναι «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση από το ταμείο ανάκαμψης των ΔΙΣ ευρώ που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το τσάκισμα των δικών μας κατακτήσεων, μαζί με νέα κίνητρα και προνόμια δίνουν τη δυνατότητα στους μονοπωλιακούς ομίλους για μεγαλύτερα κέρδη και ανοίγει τον δρόμο για νέα πεδία κερδοφορίας στην Ενέργεια – Μεταφορές – Υγεία – Παιδεία.

Ταυτόχρονα μας φορτώνουν νέο χρέος 60 ΔΙΣ που θα πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες για πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα του κεφαλαίου πανηγυρίζουν για τη «στήριξη της οικονομίας» από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Οι ψεύτικοι καβγάδες τους είναι για να κρύψουν ότι αυτή η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που όλοι τους στηρίζουν.

135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει!

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Για να βάλουμε οριστικό τέλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους που αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, που τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις κρίσεις, δημιουργούν κύματα προσφυγιάς, φτώχειας, κάνουν ακόμη πιο σφοδρή την επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! 

6 ΜΑΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ 10 πμ Κ.ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]