ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για τον θάνατο 43χρονου πυροσβέστη από covid-19Για τον θάνατο συναδέλφου μας από τον Covid 19

H Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει την λύπη της και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 43χρονου συνάδελφου Νίκου Παναγιωτόπουλου πενταετή πυροσβέστη, που έφυγε από την ζωή εξ αιτίας του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό μας έχει συγκλονίσει όλους και ιδιαίτερα την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. 

Ο άτυχος πυροσβέστης υπηρετούσε στην Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και είχε εισαχθεί πριν από μερικές μέρες στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι από την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημιας, έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων για την ουσιαστική λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας. Έχουμε παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία από διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα για:

Την παροχή επαρκούς καθαριότητας.

Την πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων στους χώρους των κτηριακών εγκαταστάσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων.

Την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή rapid test στο προσωπικό.

Την συνεχή διαθεση αντισηπτικών, μασκών και γαντιών μιας χρήσης.

 Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η υγεία των συναδέλφων αλλά και των οικογενειών τους.  

Εύλογα θα σκεφτεί κάνεις πως ένα τέτοιο τραγικό γεγονός θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν οι απαραίτητοι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι και τα τεστ για τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Όπως αναφέρουν άλλωστε και οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας η χώρα μας διανύει το τρίτο και μακράν εκρηκτικότερο κύμα της επιδημίας Covid-19 και δυστυχώς, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει μείνει αλώβητο. 

Πρόσφατο παράδειγμα, τα μαζικά κρούσματα στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς πανελλαδικά. Καθώς και στον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Αύτη η έξαρση των κρουσμάτων στο Π.Σ. ωστόσο, δεν επέφερε κάποια αλλαγή στα μέτρα πρόληψης και προστασίας του προσωπικού έναντι της πανδημίας. Δυστυχώς παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων μας, είτε για τη μη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια, είτε γιατί αυτή παρέχεται σε αραιά χρονικά διαστήματα, είτε γιατί δεν τηρούνται οι ενδεικνυόμενες υποδείξεις των οδηγιών για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

 Κι όμως, ακόμη και τώρα που εξαγγέλθηκε η διαθεσιμότητα εβδομαδιαίων rapid test για τον γενικό πληθυσμό, η πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προληπτικού ελέγχου για τους πυροσβέστες.    

Μέχρι τώρα το σημαντικότερο μέτρο προστασίας των πυροσβεστών έναντι του covid-19 είναι η λειτουργία των υπηρεσιών με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και η εναλλαγή σε δεκαπενθήμερες φυλακές ( εργασία – εφεδρεία ). Όμως, ακόμη κι αυτά τα μέτρα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να εφαρμοστούν σε πολλές υπηρεσίες, λόγο έλλειψης προσωπικού. 

Σαν μην έφταναν όλα αυτά ο Ν. 4662/2020 προβλέπει από πέρυσι την συχνότερη υπερεργασία μέσω και των προληπτικών επιφυλακών και οι βάρδιες συνεχίζουν να λειτουργούν και να συγχρωτίζονται κανονικά από την ενεργή φυλακή και την εφεδρεία, αφού καλούνται διαρκώς για την αντιμετώπιση συμβάντων ή αναμενόμενων καιρικών φαινομένων, καθώς και για μέτρα ασφάλειας λόγο των κοινοποιήσεων των εργαζομένων . 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η πολιτεία θα πρέπει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα με σημαντική αύξηση των κονδυλίων έτσι ώστε να παρέχεται συνεχή και επαρκή καθαριότητα, να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις που εργάζεται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και να διατίθεται ολα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

Η αντιπυρική περίοδος είναι προ των πυλών και περίπου 2.500 χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Π.Σ. 

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να παρθούν ολα τα αναγκαία και προβλεπόμενα μέτρα για να προστατευτεί με αποτελεσματικό τρόπο το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και τα μέλη των οικογενειών τους!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]