Από το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια ως την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα ..... πέτρινα στολίδια περιμένουν να τα διαβείς![video)

 


Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Ιωαννίνων τα συναντάμε σε όλη την επικράτεια του. Μέσα σε απότομες χαράδρες, κοίτες ποταμών κατασκευασμένα κοντά σε κακοτράχαλα μονοπάτια, όπου στο παρελθόν αγωγιάτες τα διέσχιζαν με εμπορεύματα φορτωμένα στα μουλάρια , για να μεταφέρουν την πραμάτεια τους και στα ποιο απόμακρα χωριά  των Ιωαννίνων. Τα πέτρινα γεφύρια έκαναν  άνετη την πρόσβαση στον κάθε διαβάτη, ταξιδευτή τον χειμώνα όπου τα ποτάμια κι οι χείμαρροι ξεχείλιζαν Τα γεφύρια διαφέρουν ως προς τη μορφή τους, το μέγεθος και τον αριθμό τόξων. Τα τόξα μπορεί να είναι ένα, δύο, τρία ή περισσότερα, ημικυκλικά ή οξυκόρυφα και χαρακτηρίζουν κάθε γεφύρι. Τα χωριά του νομού Ιωαννίνων που έβγαλαν αξιόλογους μαστόρους είναι η Πυρσόγιαννη, η Μόλιστα, οι Χουλιαράδες, τα Πράμαντα, το Πληκάτι, η Βούρμπιανη κ.ά 

Απο το Μέτσόβο, τα Ζαγοροχώρια , την περιοχή του Πωγωνίου , της Ζίτσας της Κόνιτσας των Βόρειων Τζουμέρκων , σε όλο το εύρος του νομού υπάρχουν διάσπαρτα πέτρινα γεφύρια , πολλά ξεχασμένα από τον χρόνο σε απροσπέλαστες περιοχές στέκουν ακόμα εκτελώντας τη δουλειά για την οποία είχαν δημιουργηθεί - περιμένοντας τον οδοιπόρο να περάσει. 

Κείμενο Λάζαρος Τσάτσος// epirustravel.eu / μουσική Τραγούδι Το μονοπάτι της ζωής - Χαΐνηδες 

σημείωση:στο βίντεο αρχείου εμφανίζεται και το πανέμορφο Θεογέφυρο που δυστυχώς έχει καταρρεύσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]