ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

H ΛΑ.ΣΥ. ΔΩΔΩΝΗΣ για τη συζήτηση και την ψήφιση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού στον Δήμο Δωδώνης


 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ 

ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΩΔΩΝΗΣ

(αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης) 


Ο Προϋπολογισμός  και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωδώνης, και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2021, ακολουθούν την πεπατημένη των τελευταίων ετών. Είναι δυο σχέδια που καλείται να υλοποιήσει ένας Δήμος με ελάχιστους πόρους, με μεγάλες ελλείψεις μόνιμου-ειδικευμένου προσωπικού, με ελλείψεις που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη πώς θα καλυφθούν. 

Η έγκριση του Τεχνικού προγράμματος και του Προϋπολογισμού έχουν καταντήσει πλέον μια τυπική διαδικασία με σαφείς όμως αντιλαϊκούς στόχους. Επί της ουσίας, ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι «διακοσμητικός», αφού το Οικονομικό Παρατηρητήριο (Ο.Ε.) είναι «πανταχού παρόν» και έχει  την απόλυτη εποπτεία στη σύνταξη του. Ουσιαστικά απαγορεύονται οι αλλαγές που θα έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές σύνταξης του Υπουργείου για τη σύνταξη των προϋπολογισμών. Υπάρχει πριν και μετά την ψήφιση διαρκής και ασφυκτικός έλεγχος όλης της οικονομικής δραστηριότητας των Δήμων, στο κατά πόσο υλοποιούν τις αντιλαϊκές επιταγές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι από τη νομοθέτηση του «Καποδίστρια» μέχρι τον «Καλλικράτη», έχουν δοθεί  αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να δίνονται οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι από το κεντρικό κράτος. Πόροι που μέσα στη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης, μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, ενώ και φέτος τα χρήματα από τους ΚΑΠ παρουσιάζουν παραπέρα μείωση.  

Αντικειμενικά, κόντρα στις σύγχρονες ανάγκες, η περικοπή των δαπανών αφήνει στους Δήμους  αποσπασματικά μικροέργα που ελάχιστα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών. Μένουν λοιπόν «εκτός κάδρου»  οι ανάγκες, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού την ίδια στιγμή που το κράτος χρωστά στους Δήμους περίπου 26 δις, από φόρους που έχει εισπράξει για λογαριασμό τους. 

Με αυτά τα δεδομένα, είναι μόνοδρομος η αύξηση των «ιδίων πόρων». Έτσι στον Προϋπολογισμό καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά,  αύξηση των αναμενόμενων εισπράξεων των δημοτικών τελών, λόγω και της αύξησης των δηλωθέντων  επιφανειών των κτισμάτων που φορολογούνται. Με απλά λόγια, όσο η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται, αυξάνεται η λαϊκή φορολόγηση μέσω των τελών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.     

Σε σχέση με τα έργα του Τεχνικού προγράμματος και την κατεύθυνσή τους: Με δεδομένη την κυρίαρχη πολιτικής «κόστους-οφέλους» Κυβέρνησης - ΕΕ, δεν είναι καθόλου παράξενο που από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν ή είναι ελάχιστα, τα κονδύλια για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αφού αυτά δεν είναι «επιλέξιμα έργα» από την Ε.Ε.. Για αντιπυρική προστασία υπάρχει ένα κονδύλι μόλις 20.000 ευρώ το οποίο φυσικά δεν αρκεί ούτε για τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας του καταπράσινου Δήμου μας.  Το ίδιο συμβαίνει με τα κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση. 

Πίσω από τα νούμερα που είναι γραμμένα στις στήλες του προϋπολογισμού κρύβονται συγκεκριμένες πολιτικές. Πολιτικές όμως που δεν είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία καλούνται να σηκώσουν ακόμα περισσότερα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους. Πολιτικές που έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε γρανάζι του κεντρικού κράτους στην προώθηση της αντιλαϊκής του πολιτικής. 

Η Δημοτική Αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών για όλα τα παραπάνω. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει ευθύνη να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα: Να διεκδικήσει μαζί με τον λαό, την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος , να επιστραφούν στα ταμεία του Δήμου τα χρωστούμενα από αυτό και όχι να φορτώνει με επί πλέον βάρη τους Δημότες. Να εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια - σε συνεργασία και με επιστημονικούς  φορείς - διαχείρισης των φυσικών και υδάτινων πόρων του Δήμου, βελτίωσης της καθημερινότητας των Δημοτών (οδικά δίκτυα, πολιτισμό, αθλητισμό, αναψυχή κλπ),  ολοκληρωμένης θωράκισης απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και να απαιτήσει δυναμικά την χρηματοδότησή τους. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, για τους παραπάνω λόγους, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δωδώνης, καλώντας  τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Δήμου που δέχονται αυτή την αντιλαϊκή επίθεση, να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να οργανώσουν των αγώνα τους για τη εξυπηρέτηση των διαρκώς διευρυνόμενων αναγκών τους.

Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλουμε την παραληρηματική  συμπεριφορά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δημιούργησε –για μια ακόμη φορά- μια χαοτική κατάσταση στη συνεδρίαση, με προφανή στόχο να συγκαλύψει την πολιτική του ταύτιση με τη Δημοτική Αρχή και την αδυναμία του  να αντιπροτείνει κάτι διαφορετικό πέρα από λογιστικού τύπου διορθώσεις, 

Προκειμένου να δικαιολογήσει μάλιστα τις ευθύνες της δικής του δημαρχιακής θητείας ως προς την δωρεάν παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου στην ΤΕΡΝΑ, παραδέχτηκε την ύπαρξη παρασκηνιακών συνεννοήσεων με την εν λόγω εταιρεία, πριν τις εκλογές του 2014 (διανοίξεις και τσιμενταρίσματα δρόμων χωρίς τυπικά διαφανείς διαδικασίες).

Είναι φανερό, ότι τα συχνά «σόου» που δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο,  είναι για «εσωπαραταξιακή  κατανάλωση», προκειμένου από τη μια να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις της παράταξής του (ο μέσος όρος συμμετοχής συμβούλων της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι τρεις στους εννέα) και από την άλλη, προσδοκώντας στη φθορά της σημερινής δημοτικής αρχής, να προβληθεί ως η καλύτερη «διάδοχη λύση». Με αυτό το σκεπτικό, προβάλλει τη λογική του «παλιού-καλού-αυριανικού-ΠΑΣΟΚ»,  «πας μη Έλλην Βάρβαρος» ή αλλιώς, «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, είναι με τον Δήμαρχο», προβαίνοντας ενίοτε σε χυδαίο αντικομμουνισμό και γενικεύσεις και ως προς τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όσο επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, όσο δίνουν βήμα στον αντικομμουνισμό της Αντιπολίτευσης όχι μόνο καθίστανται συνυπεύθυνοι, αλλά αποδεικνύουν την πολιτική τους ταύτιση και συμφωνία σε όσα ακούγονται.  

Τάσος Τόκας, Δημ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ.Δωδώνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]