ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ...ΜΑΖΙ ΜΑΣ

H ΛΑ.ΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ για την ακύρωση του διαγωνισμού led

 


« TO NOMIMO Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕ ΝΤΙΛΕΡ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ»


Σε σχέση με την ακύρωση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση (με αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων σε λαμπτήρες μειωμένης κατανάλωσης τύπου LED) των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, που είχε αναλάβει να εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους  Δήμους: 


Ενώ θεωρείται νόμιμη η κατασκευή ενός έργου που –με βάση τους υπολογισμούς των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων- θα γίνει σε 18 μήνες με κόστος 8,6 εκ. ευρώ αλλά παρόλα αυτά η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 19,2 εκατομμύρια ευρώ και δεσμεύει τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για 12 χρόνια


Ενώ θεωρείται νόμιμη η κατασκευή ενός έργου που ο εργολάβος θα έχει πάρει πίσω όλο το κεφάλαιο που έβαλε σε 6 χρόνια αλλά παρόλα αυτά τα λαϊκά στρώματα θα τον πληρώνουν για ακόμα 6 χρόνια, δηλαδή θα πληρώσουμε κυριολεκτικά το ένα άλλο ένα. 


Ενώ θεωρείται νόμιμο ένα έργο στο οποίο, η όποια οικονομική ελάφρυνση από την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι το νόμιμο κέρδος του εργολάβου και ο Δήμος δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικός όφελος για 12 χρόνια. 


Παρόα αυτά η ακύρωση του διαγωνισμού αφορά κατά κύριο λόγο την διαφύλαξη της «νομιμότητας» συμμετοχής περισσότερων εταιριών στη μοιρασιά της υπερκερδοφόρας ενεργειακής πίτας.


Η Περιφέρεια που είχε την τεχνογνωσία (!) για τέτοιου είδους συμβάσεις –γι αυτό και δεν τις έκαναν οι Δήμοι αλλά απευθύνθηκαν μέσω προγραμματικών συμβάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου- ανέλαβε την ευθύνη για έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν προσδιορίζεται «το αντικείμενο των υπηρεσιών και αγαθών», με μια προκαταρτική μελέτη της «κακιάς ώρας» στην οποία ούτε ενδεικτικά δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο του έργου, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε καν «η φύση των εργασιών που απαιτούνται». «Πάρτε κόσμε της επιχειρηματικότητας! Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!»  


Η μνημειώδης ανακρίβεια όμως σε τόσους τομείς του διαγωνισμού του έργου  δεν εμπόδισε σε τίποτα η ίδια μελέτη να προσδιορίζει με μνημειώδη  ακρίβεια την οικονομική και τεχνοοικονομική επάρκεια των επιχειρηματικών ομίλων που μπορούν να πάρουν μέρος, ώστε μόνο ως φωτογραφικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο  διαγωνισμός.


Στο πλαίσιο μιας τέτοιας κερδοφόρας «νομιμότητας» δεν είναι λογικό να «πέφτουν κορμιά» επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει το έργο; Τέτοια διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα εκφράζονται και πίσω από διαφορετικούς πολιτικούς εκφραστές στο Δήμο Ιωαννιτών και στην Περιφέρεια Ηπείρου. 


Καμία έγνοια για τον λαό που θα ξανα-χαρατσώνεται μέσω των ανταποδοτικών τελών «νόμιμα»,  όποιος διαγωνισμός κι αν εγκριθεί  …


Ξεκαθαρίζουμε : Προφανώς και οφείλει να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση, όχι μόνο σε αυτούς τους δύο Δήμους αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο. Είναι σύγχρονη ανάγκη η οποία συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων που καταληστεύονται από τα ανταποδοτικά των Δήμων. 


Για ακόμα μια φορά όμως, Περιφέρεια και Δήμοι αξιοποιούν τέτοιες πραγματικές ανάγκες για να «ταΐσουν» μεγαλοεργολάβους, ακόμα μια φορά η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πεδίο νέων επιχειρηματικών ανταγωνισμών που φυσικά και δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά την επένδυση λιμναζόντων, υπερσσυσωρευμένων  κεφαλαίων που κινδυνεύουν με απαξίωση από την καπιταλιστική κρίση.


Περιφέρεια και δήμοι πρέπει να εξασφαλίσουν την κερδοφόρα «πράσινη» επένδυσή τους. Μόνο έτσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους. Σκουπίδια, δρόμοι, και «πράσινη ενέργεια» το πιστοποιούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]