Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν.Ιωαννίνων για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης


 Συμπληρώνονται φέτος διακόσια  χρόνια από τις μέρες της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης που ευαγγελίστηκε την δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και οδήγησε στο τέλος του οθωμανικού ζυγού, μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες δουλείας και ντροπής. Διακόσια χρόνια από τον Αγώνα ηρώων και ηρωίδων που οραματίστηκαν την ζωή τους σε δημοκρατικό πολίτευμα με σεβασμό στις ηθικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκφράστηκαν και από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.  Η παιδεία του Γένους ξεκινώντας από τα πρώτα γράμματα στις εκκλησίες  και συνεχίζοντας στις σημαντικές σχολές που λειτουργούσαν στα πνευματικά κέντρα της υπόδουλης πατρίδας και των ελληνικών παροικιών προετοίμασε το πνευματικό έδαφος για την γέννηση της Φιλικής Εταιρείας και τον Σηκωμό των ραγιάδων. Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Θεόφιλος  Καΐρης και πλήθος άλλοι με το έργο τους στερέωσαν και δυνάμωσαν την ιδέα της ελευθερίας, του δικαίου και της αυταπάρνησης για την πίστη και την πατρίδα στο πνεύμα και τις καρδιές των αγωνιστών που έδωσαν το αίμα και την ζωή τους στα Δερβενάκια, την Τριπολιτσά, την Αλαμάνα, το Μεσολόγγι, την Χίο και τα Ψαρά.

     Σε περιόδους που η κοινωνία μας διανύει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, όπως η σημερινή, με χαρακτηριστικά την αποδόμηση των θεσμών και την σύγχυση σε επίπεδο ιδεών και ηθικών δυνάμεων, τα διδάγματα των Δασκάλων του Γένους και οι ηρωικές πράξεις του Κολοκοτρώνη, των Σουλιωτών, της Μπουμπουλίνας, του Μακρυγιάννη και όλων των πολεμιστών του 1821 που προέταξαν το χρέος στην πατρίδα, θα πρέπει να είναι οδηγοί στον αναστοχασμό και την αυτογνωσία μας.

     Ως εκπαιδευτικοί παλεύουμε καθημερινά, ξεπερνώντας με την παιδαγωγική αγάπη και το φιλότιμό μας τις δυσκολίες, για  να παρέχουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές  μας ένα αξιοπρεπές και με απαιτήσεις επίπεδο γνώσεων και ηθικής Παιδείας τόσο στον φυσικό μας χώρο στο σχολείο όσο και στις περιοριστικές συνθήκες του εγκλεισμού. Έχουμε την χαρά και την ικανοποίηση οι γονείς και οι μαθητές μας στην πλειονότητά τους να μας το αναγνωρίζουν. Ελπίζουμε ότι και η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές μας .

  Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ας μας φωτίζουν όλους και όλες. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]