ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κορωνοϊός: Εμβόλιο σε σπρέι - Ξεκίνησαν οι δοκιμές - Τα πρώτα αποτελέσματα

 


Παρά της μη δυνατότητας των εμβολιασμών, να «τρέξουν» παντού με την ίδια ταχύτητα, η επιστήμη συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση

Στοχεύοντας είτε στην εκ των υστέρων αντιμετώπιση, είτε στην πρόληψη, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να αγωνίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, πιθανό είναι και το σενάριο σε μερικά χρόνια από τώρα, ο κορονοϊός να αντιμετωπίζεται ή να προλαμβάνεται σε επίπεδο ασπιρίνης ή παρακεταμόλης (ντεπόν, παναντόλ κλπ).

Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες επιχειρήσεις μεταφοράς και οι απαιτητικές συνθήκες ψύξης (συντήρησης) των εμβολίων μπαίνουν στο στόχαστρο των λαμπρών μυαλών και των ανά τον κόσμο εργαστηρίων.


Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα, που προκαλούν έντονο ενδιαφέρον, έρχεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτης φάσης δοκιμές για ένα εμβόλιο – ρινικό σπρέι.


Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν εις γνώση των Financial Times, η πρώτη φάση των δοκιμών θα εμπλέξει περίπου 30 υγιείς ενηλίκους σε ηλικία έως των 40 και θα εξετάσει την ασφάλεια της φόρμουλας.


Οι δοκιμές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι εθελοντές θα λάβουν τουλάχιστον μία ενδορινική δόση του εμβολίου. Στους μισούς από τους εθελοντές, σε τυχαία βάση, θα δοθεί κατόπιν και ενισχυτική δόση.


Η όλη μελέτη θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες έως ότου ολοκληρωθεί. Εάν η μελέτη αποδειχθεί επιτυχής, θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια όπου η αποτελεσματικότητά του θα δοκιμαστεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών.


Τα θετικά ενός ρινικού σπρέι

Ανάμεσα στο πλήθος θετικών στοιχείων της συγκεκριμένης ανακάλυψης είναι πως το ρινικό σπρέι, είναι πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση από τη μυϊκή ένεση αλλά και ίσως πιο αποτελεσματικό στην περιστολή της μεταδοτικότητας της νόσου, η οποία μεταδίδεται κυρίως από το άνω αναπνευστικό σύστημα.


Ανάλογες δοκιμές για ρινικό σπρέι δοκιμάζει ήδη και το ρωσικό Ινστιτούτο Gamaleya, που έχει αναπτύξει και το συμβατικό εμβόλιο Sputnik V.


Μάλιστα σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σε τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής του κέντρου Alexander Gintsburg στον Πρόεδρο Πούτιν, τα πρώτα δείγματα των δοκιμών δεν έδειξαν παρενέργειες.


Την ίδια ώρα, ένα ρινικό σπρέι που θα διατεθεί στο εμπόριο με την ένδειξη ότι μπορεί να σκοτώσει το 99,9% των σωματιδίων του κορονοϊού, έχει αρχίσει να παράγεται σε ισραηλινό εργοστάσιο.


Το σπρέι θα μπορούσε να έχει αποτρέψει μεγάλο μέρος των λοιμώξεων COVID-19 στον κόσμο, δήλωσε η εφευρέτης του, η Δρ Γκίλι Ρέγκεβ, στους Times of Israel.


«Ελπίζουμε ότι το ρινικό σπρέι μας θα σώσει τώρα πολλές ζωές ανθρώπων σε χώρες που περιμένουν το εμβόλιο», δήλωσε η Ρέγκεβ, Ισραηλινή βιοχημικός που ίδρυσε την εταιρεία SaNOtize και ανέπτυξε το σπρέι στον Καναδά.


«Θα είναι προσιτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη, για την προστασία από οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού».


Η ίδια πρόσθεσε ότι το σπρέι έχει αποδειχθεί στις εργαστηριακές έρευνες ότι είναι αποτελεσματικό έναντι ενός ευρέος φάσματος ιών και ότι μάλιστα οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού δεν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του:


«Περιέχει ένα αντιικό ευρέος φάσματος που σκοτώνει όλους τους ιούς και όλες οι παραλλαγές» είπε η Ρέγκεβ.


Και χάπι από την Pfizer

Τέλος η Pfizer ανακοίνωσε προ ημερών ότι ξεκινά στις ΗΠΑ τη δοκιμή ενός νέου αντι-ιικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή χαπιού. Πρόκειται για έναν αναστολέα πρωτεάσης, που μπορεί να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς με τα πρώτα σημάδια λοίμωξης Covid-19, οι οποίοι δεν νοσηλεύονται. Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι το νέο υποψήφιο φάρμακο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και εγκριθεί, θα βοηθήσει στις μελλοντικές απειλές από τον κορονοϊό.


Με πληροφορίες από Financial Times, Forbes

πηγή newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]