ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Το μεγάλο δίλημμα για το άνοιγμα της αγοράς: Τι φοβούνται οι ειδικοί

 


Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τους κινδύνους που κρύβει η άρση του lockdown και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, τη στιγμή που στη χώρα έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.

«Η χαλάρωση σιγά – σιγά είναι μονόδρομος. Για μερικούς το σιγά – σιγά είναι την επόμενη ημέρα, και για άλλους είναι πολύ πιο μακριά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο. Η Ελλάδα το έχει αποφύγει αυτό γιατί οι πολίτες κλείστηκαν μέσα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να θυσιάσουμε την περίοδο των εορτών, και η Αθήνα γλίτωσε. Το να λέμε ότι δεν έχει δουλέψει η στρατηγική, είναι κρίμα. Μηδενίζουμε τις επιτυχίες της Ελλάδας», είπε ο κ. Παυλάκης.


«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις», εξήγησε ο ίδιος.


«Είμαστε στη φωτιά της μάχης, ο ιός πιέζει πολύ αλλά η άμυνα αντέχει. Είναι σωστό τώρα να βαρέσουμε υποχώρηση; Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς», συνέχισε.


«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα»


«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Μπροστά στο στόχο του να σταματήσει το τρίτο κύμα, θα πρέπει να θυσιαστεί. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν εγώ. Για τα καταστήματα ή θα γίνει click away και αν αυτό κρατήσει και δεν μας πάρει φαλάγγι ο ιός, συνεχίζουμε με περισσότερο άνοιγμα. Ξέρω τι θα μας κοστίσει το άνοιγμα. Η κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα στο μυαλό της, και έχει και όλη την οικονομία. Η οικονομία θα καταστραφεί αν το άνοιγμα δεν είναι σωστό. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθούν», τόνισε ο κ. Παυλάκης.


«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση θα κάνουν τελικά τεράστια διαφορά, ή να περιμένουμε να δούμε την κορυφή του κύματος. Πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός, και εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε περισσότερους στόχους», είπε ακόμα ο κ. Παυλάκης.


«Ένα προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την εστίαση. Η εστίαση έχει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω πως σε αυτή τη φάση μπορεί να ανοίξει. Θα είναι δώρο – άδωρο να ανοίξει και να ξανακλείσει σε μία – δύο εβδομάδες λόγω των πολλών θυμάτων του ιού. Ο συνωστισμός τώρα δεν υπάρχει με την άδεια του κράτους. Αν ανοίξει η εστίαση τώρα θα βγαίνει μαζικά ο κόσμος», σημείωσε ακόμα.


«Στην Ελλάδα δεν έγιναν πολλά λάθη»


«Στην Αμερική είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση, έχουμε περίπου 600.000 νεκρούς. Έχουν γίνει πολλά λάθη στην Αμερική και τα έχουμε πληρώσει. Στην Ελλάδα δεν έγιναν πολλά λάθη. Τα νοσοκομεία ήδη έχουν πρόβλημα, με τα σχετικά λίγα κρούσματα του τρίτου κύματος – αφού θα  μπορούσαν να είναι διπλάσια. Αν τα κρούσματα αυξηθούν κατά 20% θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία διαχειρίσιμη; Είναι έτοιμοι όλοι να κάνουν μια συνθήκη που θα σημαίνει 6-8 χιλιάδες νεκρούς;», διερωτήθηκε.


«Επειδή είναι κοινή η μοίρα όλης της ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνω την ψυχολογία του κόσμου. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια κακή, μία χειρότερη λύση και μία καταστροφή. Οι υγειονομικές αποφάσεις μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο αυτό που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά να καθορίσουν και το καλοκαίρι. Θα πρέπει να υπάρχει ενιαία στρατηγική, εφόσον δεν έχουμε τα εμβόλια και τα τεστ», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.


Σχολιάζοντας την αντιπαράθεσή του με τον κ. Δερμιτζάκη, ο ίδιος είπε ότι «Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες στρατηγικής. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως από τη στιγμή που υπάρχουν δύσκολα προβλήματα θα υπάρξουν και αυτές οι διαφορές στις απόψεις. Λυπάμαι για αυτό το επεισόδιο και ζητάω από όλους συγνώμη. Είμαστε συνηθισμένοι κάποιοι να συζητάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα δεν ήταν ακριβώς όπως μεταφέρθηκε στα Μέσα. Τα Μέσα θέλουν μονομάχους. Η ουσία είναι ότι η τεράστια πλειοψηφία συμφωνούμε μεταξύ μας και έχουμε πάρα πολλά κοινά. Δυστυχώς θα υπάρχουν διαφορές στρατηγικής».


«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα»


«Τα self – tests θα βοηθήσουν. Το δικό μου πρόβλημα με αυτά είναι ότι δεν είναι ακόμα στην Ελλάδα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι υποχρεωτικά, αλλιώς δε θα μπορούμε να ελέγξουμε αν δουλεύουν. Στην Ελλάδα έχει στηθεί πολύ καλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Παρόλο που δεν υπάρχουν εμβόλια, κανείς δεν παραπονιέται για το σύστημα. Εγώ λέω για τα τεστ να εφαρμοστεί με παρόμοια πλατφόρμα όπως των εμβολίων. Έτσι θα γίνει πιο γρήγορα και άνετα και το άνοιγμα του εμπορίου», πρότεινε ο κ. Παυλάκης.


«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα με το μαχαίρι για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Αν πέφτει η καμπύλη γρήγορα και γίνει προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου, δεν έχω πρόβλημα, αν αυτό μπορεί να ελεγχθεί και δεν έχουμε συνωστισμό. Μιλάμε για μια θυσία δύο εβδομάδων, και να παρθούν τότε οι αποφάσεις. Εμείς λέμε γνώμες, οι υπεύθυνοι παίρνουν τις αποφάσεις, και πρέπει να υπακούσουμε όποια άποψη και να έχουμε», κατέληξε ο ίδιος.


 

megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]