ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αυτοδιοικητική Συνεργασία :Ντρέπεται και η ίδια η ντροπή για τον Δήμαρχο Ζίτσας


ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΙΤΣΑΣ

Η εξαπάτηση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του από τον Δήμαρχο Ζίτσας δεν έχει προηγούμενο. Ζήτησε τον λόγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εκνευρισμένος ενημέρωσε το σώμα για το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Δωδώνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κατά την εξέταση των φακέλων για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 και με το οποίο υποδείκνυε εναλλακτικές λύσεις σε περιοχές που δεν ανήκουν στα διοικητικά του όρια και συγκεκριμένα το υπόμνημα του Δήμου Δωδώνης ανέφερε ότι δεν εξετάστηκε η λύση χωροθέτησής τους στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Καταλήξαμε μετά από συζήτηση και τις έντονες παρατηρήσεις μας προς τον Δήμαρχο ότι πρέπει ο Δήμος Ζίτσας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εν λόγω θέμα και όχι ρόλο παρακολουθητή των εξελίξεων γιατί έτσι δίνουμε δικαιώματα να μας υποκαθιστούν άλλοι, σε ομόφωνο ψήφισμα.

Κατά τη συζήτηση μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο και στην κριτική που ασκήσαμε στον Δήμαρχο ότι αντιμετωπίζει με χαλαρότητα το ζήτημα, τόνισε ότι ο Δήμος Ζίτσας έχει ορίσει δικηγόρο στον οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δώσει σαφή εντολή να αποδομήσει πλήρως νομικά τις μελέτες των επενδυτών και ότι ο Δήμος είναι παρών δυναμικά στην διαδικασία.

Δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε μία ημέρα από όλα τα παραπάνω για να αποδειχθεί η εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου από τον Δήμαρχο, αφού σε πλήρη αντίθεση όλων όσων καταλόγιζε στον Δήμο Δωδώνης, με το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ακριβώς τα ίδια με τον Δήμο Δωδώνης. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά σημεία από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας «Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Έγκρισης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου, ορίζεται ότι αναφορικά με τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο κλπ, προτείνεται η χωροθέτησή τους κατά προτεραιότητα σε βιομηχανικές περιοχές». Και συνεχίζει «Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν εξετάσθηκε η εναλλακτική λύση χωροθέτησης του επίμαχου έργου σε περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ρητώς ως περιοχή υποδοχής βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, παρόλο που το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και η ευρύτερη αυτού περιοχή διαθέτει τέτοια. Συγκεκριμένα: Στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένος εκ του νόμου υποδοχέας τέτοιων δραστηριοτήτων, ήτοι η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, που απέχει απόσταση 25 -30 χλμ από την προτεινόμενη θέση εγκατάστασης των επίμαχων μονάδων. Ωστόσο, στις επίμαχες ΜΠΕ ουδόλως εξετάστηκε αυτή η λύση χωροθέτησης περί ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, παρά τα πρόδηλα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά της έναντι της επιλεγείσας λύσης, ήτοι πολύ μικρότερο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Τελικά Δήμαρχε μίλησες εσύ για λογαριασμό του Δήμου όπως αποδεικνύεται. Και είπες ακριβώς τα ίδια με αυτούς που κατηγόρησες. Με την απαράδεκτη αυτή στάση σου διχάζεις τον δήμο σου και τους δημότες σου. Μέσα στον ίδιο σου τον Δήμο δημιουργίες στρατόπεδα τοπικών κοινοτήτων και συνθήκες αντιπαράθεσής τους. Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα του να μην έχεις κανένα απολύτως σχέδιο για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Τα έχουμε επισημάνει πολλάκις. Αρνείσαι να τα συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο και επιμένεις να τα χειρίζεσαι μόνος σου. 

Μετά και από αυτό είσαι πολιτικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα του Δήμου μας. Μας εξαπάτησες αισχρά όπως και όλο το δημοτικό συμβούλιο και για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι αποσύρουμε τη στήριξη μας από το ομόφωνο χθεσινό ψήφισμα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη που σε εμπιστευτήκαμε. Καλοπροαίρετα πιστέψαμε ότι υπερασπίζεσαι τον Δήμο Ζίτσας. Δεν περιμέναμε ότι σε ένα τέτοιο ζήτημα θα φερόσουν τόσο υποκριτικά απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο. Αν δεν αποφασίσεις να συνεργαστείς προς όφελος του Δήμου Ζίτσας η παράταξή μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί από εδώ και στο εξής καμία σου αντίστοιχη πρωτοβουλία. Η ευθύνη για την οπισθοδρόμηση του Δήμου Ζίτσας και την συνεχή απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου σε βαραίνει αποκλειστικά.                                                             


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]