ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ...ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες το νεοφιλελεύθερο «δωράκι» της κυβέρνησης στην Κ.Ε.Δ.Ε. και στους Δημάρχους
Η εφαρμογή και εκτέλεση ενός καλοστημένου σχεδίου που ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία να υλοποιείται στη χώρα μας με την έλευση και επιβολή των μνημονιακών νόμων και πολιτικών, με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τηρείται με «θρησκευτική ευλάβεια»! 

Το νέο «φρούτο», «καρπός» των μνημονίων, που άρχισε εντατικά να πλασάρεται και να λειτουργεί στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ως δήθεν μηχανισμός υποστήριξης, ενίσχυσης και αναβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών, ονομάζεται Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες! 

Το νεοφιλελεύθερο «δωράκι» της κυβέρνησης στην Κ.Ε.Δ.Ε. και στους Δημάρχους, έρχεται να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα ανεξέλεγκτο παράλληλο «Ο.Τ.Α.», μέσα στους Ο.Τ.Α. 

Φορώντας τον «μανδύα του Σωτήρα», οι νέες Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες δημιουργούνται για να υποστηρίξουν τις σκοπίμως υποστελεχωμένες, υποβαθμισμένες και απαξιωμένες δημοτικές υπηρεσίες, που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους καθήκοντα. 

Εκμεταλλεύονται την αδυναμία και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον οι περισσότερες υπηρεσίες των Δήμων στην διεκπεραίωση υποθέσεων, την οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει και αντί να πατάξουν την απίστευτη γραφειοκρατία που επικρατεί, να τις ενισχύσουν με ανθρώπινο δυναμικό, να τις αναβαθμίσουν, να τις εκσυγχρονίσουν και να τις χρηματοδοτήσουν, παρουσιάζουν ως «μάνα εξ ουρανού» την ίδρυση και λειτουργία των νέων Ανωνύμων Εταιρειών. 

Ο αρχικός στόχος των δημιουργών της, «για ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των Δήμων μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης…», είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρόνο και πολύ εύκολα θα μετατραπεί και θα μεταλλαχθεί σε υποκατάστατο του Δήμου, προχωρώντας παράλληλα στην αρπαγή Δημοτικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών «φιλέτων», που μπορούν να αποφέρουν επιπλέον έσοδα και κέρδη τόσο για την Ανώνυμη Εταιρεία όσο για τους συνεργαζόμενους ιδιωτικούς ομίλους. Πάντως, όχι για τους Δήμους και τους Δημότες! 

Επίσης, σοβαρό θέμα αποτελεί και η εσωτερική λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας. Η «καθεστωτική» διοίκηση από ένα διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο με δικό του Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, όπου αποφασίζει αποκλειστικά για τις προσλήψεις προσωπικού, που μπορεί να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης όποιον εργαζόμενο της είναι αρεστός παρακάμπτοντας την κρίση και την επιλογή από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, που μπορεί να ρυθμίζει αποκλειστικά τις αμοιβές των εργαζομένων παρακάμπτοντας κάθε μισθολογική διάταξη, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αδιαφάνειας, εξαρτήσεων, ρουσφετολογικών επιλογών κ.α.! 

Ο υφιστάμενος νομοθετημένος τρόπος λειτουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α., ακυρώνει επίσης κάθε λογοδοσία στα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τα Δημοτικά Συμβούλια, καθιστώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους «αχυράνθρωπους» ενώ ταυτόχρονα παρακάμπτει κάθε νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης δημοσιών συμβάσεων. 

Αρκετά ερωτηματικά δημιουργεί και το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Διευθυντικά στελέχη, σύμβουλοι, γραφεία, εξοπλισμός, μισθοδοτούμενο προσωπικό κ.α., θα είναι σίγουρα μεγάλο και μάλιστα με αυξητικές τάσεις στη διάρκεια του χρόνου λειτουργίας της. 

Τέλος, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αναπτυξιακών εταιρειών Ο.Τ.Α. που στο παρελθόν και μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας, αφού διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης επιβαρύνοντας τελικά τους Δήμους, δηλαδή τους ίδιους τους Δημότες, στους οποίους μετακυλίεται πάντα το κόστος. 

Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε στην κατεύθυνση:

Της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους.

Της κατάργησης όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όσων εργαζομένων καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Της ενίσχυσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Της επιπλέον χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κάλυψη των πολλών και μεγάλων αναγκών της. 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών με δωρεάν παροχές προς τους δημότες. Είναι πλέον κουραστικό να ακούμε συνέχεια για «νέες ευκαιρίες» και «νέα πλαίσια» στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και αποδεδειγμένο γεγονός ότι, όλα γίνονται για το κέρδος των «λίγων», των «ημετέρων» και των «μεγάλων». 

Το «μάρμαρο», το πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι και οι Δημότες!


Χρήστος Πατσούρας

Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων

  επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»                                                                                                  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]