Ο "Γολγοθάς" για την αποκατάσταση της εργασιακής αξιοπρέπειας στο ΠΓΝΙ ...

 


ΣΤΟ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ 


ΓΙΑ ΤΗ ΧΥΔΑΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΓΝΙ  

Ο Γολγοθάς για την αποκατάσταση της εργασιακής αξιοπρέπειας δύο νοσηλευτριών του ΠΓΝΙ που δεν αναφέρεται στην 18 Μάρτη 2021 «συβιλλική» απόφαση  του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ βρέθηκε σε μια πολύμηνη διερεύνηση της σοβαρότατης καταγγελίας 2 προϊσταμένων νοσηλευτριών του ΠΓΝΙ, απέναντι στον άμεσα προϊστάμενό τους, υποδιευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας και αναπλ. γραμματέα του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων . Υποδιευθυντής  που μόλις είχε επιλεγεί από τον διοικητή του ΠΓΝΙ για να καλύψει την θέση καρατομημένης υποδιευθύντριας. Καρατομήσεις τις οποίες το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του, ως παράνομες, αναιτιολόγητες και άδικες με στόχο την υπηρεσιακή αναβάθμιση στελεχών της ΔΑΚΕ, όπως ο καταγγελόμενος.

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 3-12-2020.  Το θέμα έφτασε την μεθεπόμενη ημέρα  ως υπηρεσιακή αναφορά σοβαρού συμβάντος στον διοικητή και την διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, οι οποίοι επέδειξαν αδιαφορία, ως προς την υπηρεσιακή διερεύνηση του συμβάντος .

  Με την καταγγελία αυτή απευθύνθηκαν οι 2 προϊσταμένες  στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ διότι δέχθηκαν αρχικά αδιαφορία και στην συνέχεια επιθετικότητα από το προεδρείο του συλλόγου του ΠΓΝΙ.                Μετά από πολλές αιτήσεις των 2 προϊσταμένων, ο σύλλογος συνεδρίασε 10 ημέρες μετά το συμβάν, στις 14 -12-2020.  Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ όχι μόνο στήριξαν άκριτα και χωρίς εξέταση των γεγονότων τον υποδιευθυντή-συνδικαλιστή, αλλά και επιτέθηκαν στις 2 προϊσταμένες ως «ψεύτρες, οι οποίες επινόησαν ένα φανταστικό γεγονός για να χτυπήσουν πολιτικά το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΚΕ, όντας πολιτικά υποκινούμενες». 

Παρότι και οι 2 νοσηλεύτριες είχαν καταθέσει εγγράφως τα γεγονότα στην διοίκηση όπως και στον σύλλογο, αξιολογήθηκαν από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ ως αναξιόπιστες διότι…. «ήταν εμπλεκόμενες στο συμβάν». Απόδειξη για όσα ισχυρίστηκαν οι συνδικαλιστές του προεδρείου δεν προσκόμισαν καμία, όμως το δηλητήριο της απόπειρας σκόπιμης βλάβης του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ λόγω πολιτικής υποκίνησης, το διέδωσαν σε όλο το ΠΓΝΙ. Ξεκίνησε λοιπόν ένας 2ος γύρος επίθεσης στις 2 προϊσταμένες, από πρόθυμους παρά το προεδρείο του συλλόγου (η ΔΑΚΕ έχει απόλυτη πλειοψηφία με 5 στις 9 έδρες).

Το προεδρείο του συλλόγου μετά την συνεδρίαση δεν εξέδωσε ανακοίνωση και αρνήθηκε να χορηγήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 προϊσταμένες με την αιτιολογία ότι «χάθηκαν»! Φυσικά τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του συλλόγου διαχώρισαν πλήρως την θέση τους από την στάση του προεδρείου αποτελώντας μειοψηφία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τις προϊσταμένες να απευθυνθούν στην γραμματεία ισότητας της ΑΔΕΔΥ και  στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Η διοίκηση του ΠΓΝΙ, μόνο λόγω του θορύβου που προκλήθηκε στο νοσοκομείο όρισε προκαταρκτική διερεύνηση του γεγονότος. Ο διοικητής και πειθαρχικά προϊστάμενος του προσωπικού στο ΠΓΝΙ  έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, προστατεύοντας και την διοίκηση, καθότι ο νέος υποδιευθυντής υπήρξε πρόσφατη προσωπική επιλογή του διοικητή (δεν υπήρξε καν εισήγηση της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας)

Μάλιστα στην αίτηση της μιας νοσηλεύτριας για χορήγηση της απόφασης του διοικητή και του περιεχομένου της προκαταρκτική εξέτασης πέραν της πολυήμερης καθυστέρησης, δεν της χορηγήθηκε  η αιτιολογημένη έκθεση της Προκαταρκτικής Εξέτασης. Αναγκάστηκε λοιπόν να ζητήσει εκ νέου με αίτησή της  στις 29-01-2021, μέσω δικηγόρου, όλα τα έγγραφα της απόφασης ώστε να προβεί σε ένσταση στα αρμόδια κατά τον νόμο όργανα όπως δικαιούται. Διαρκή εμπόδια και δυσκολίες στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εργασιακή της αξιοπρέπεια. Έτσι απευθύνθηκε στον συνήγορο του πολίτη.

Ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε με μια ειλικρινή συγγνώμη να λήξει άμεσα, ξετυλίχθηκε σε μια ιστορία εργασιακής τρομοκράτησης με την στήριξη του συλλόγου εργαζομένων, επικίνδυνων και εξαγορασμένων εν τοις πράγμασι από την διοίκηση, συνδικαλιστών. Στόχος τους να παραδειγματιστεί όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι στις απίστευτες καταστάσεις πίεσης και παράλογων απαιτήσεων σε ένα υγειονομικό προσωπικό που έχει εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά από την υπερεντατικοποίηση. Υπερεντατικοποίηση που έχει την αιτία της στην άρνηση ουσιαστικής στελέχωσης του ΠΓΝΙ και στην άρνηση εφαρμογής δημοκρατικών και ισότιμων κανόνων στην αντιμετώπιση του προσωπικού. Απώτερος σκοπός ο έλεγχος του προσωπικού με το εργαλείο του φόβου και την αίσθηση του εγκλωβισμού σε αδιέξοδο, σε ό,τι κι αν διεκδικήσουν.

Οι γυναίκες εργαζόμενες στο χώρο της υγείας, μέσα στην πανδημία, είναι αντικειμενικά το πιο ευάλωτο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μαζί με την υπερεντατικοποίηση στην δουλειά μαζί με το φόβο για την ίδια τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ζουν και τον πραγματικό τρόμο να είναι αυτές που θα μεταδώσουν και στην οικογένειά τους τον ιό αν κολλήσουν σε συνθήκες που δεν υπάρχει καμία δομή πρόνοιας για ηλικιωμένους και παιδιά, που δεν υπάρχει μέριμνα για απομόνωση των κρουσμάτων ώστε να σταματά η ενδοοικογενειακή μετάδοση. 

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο μπήκαμε και θα συνεχίζουμε να μπαίνουμε μπροστά ώστε να ακούγεται η φωνή των εργαζομένων, να σπάει η τρομοκρατία, να διεκδικούμε συνθήκες ζωής και εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι με όρους μεσαίωνα. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συναδέλφους 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]