Εμβόλιο AstraZeneca: Τέλος και στη Γερμανία - Έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο

 


 Η Γερμανία αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca υπό τον φόβο παρενεργειών, μεγαλώνοντας την ανησυχία που επικρατεί σε όλο τον κόσμο.

Αρκετές χώρες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω παρενεργειών που έχουν παρουσιαστεί και έχουν να κάνουν με θρομβώσεις. Η εταιρεία σε ανακοινώσεις της έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, πλην όμως, τον δρόμο των υπόλοιπων χωρών ακολούθησε και η Γερμανία.

Η εθνική ρυθμιστική αρχή έκανε διερεύνηση των αναφορών που υπήρχαν σχετικά με τις θρομβώσεις και πήρε την απόφαση να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας υποστήριξε πως η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας.

Μάλιστα, τόνισε πως η απόφαση προέκυψε από τη συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο έχει ζητήσει να διερευνηθούν περαιτέρω οι περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν θρομβώσεις μετά τη χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca.

«Ασφαλές το εμβόλιο» λέει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες.


Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.


Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».


Γιατί αναστέλλουν οι χώρες τη χρήση του εμβολίου ;


H Oλλανδία έγινε η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό. Η κίνηση αυτή, που ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις άλλων χωρών και βασίζεται σε αναφορές από τη Δανία και τη Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές και συνιστούν τη χρήση του εμβολίου


Υπήρξε αναφορές για άτομα που εμφάνισαν θρόμβωση ημέρες και εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε ότι ένα άτομο στην Αυστρία διαγνώστηκε με θρόμβους αίματος και πέθανε δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις» τόνισε.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο. Ένας ακόμη άνθρωπος εισήχθη σε νοσοκομείο στην Αυστρία με πνευμονική εμβολή (απόφραξη στις αρτηρίες στους πνεύμονες) μετά τον εμβολιασμό, ενώ ένας θάνατος που αφορούσε θρόμβο αίματος αναφέρθηκε στη Δανία.


Στην Ιταλία, ένας 50χρονος άνδρας πιστεύεται επίσης ότι πέθανε από θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT), ενώ υπήρξε ανεπιβεβαίωτη αναφορά άλλου θανάτου στην Ιταλία.


Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που πρόσφατα έλαβαν το εμβόλιο, υποβάλλονταν σε θεραπεία αιμορραγία, θρόμβωση και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.


Ποιες άλλες χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου;


Η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Iρλανδία δήλωσαν ότι σταματούν προσωρινά όλους τους εμβολιασμούς AstraZeneca για να διερευνήσουν τις αναφορές. Η Ιταλία ακολούθησε επίσης την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία απαγορεύοντας τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα ενός εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca, η οποία στάλθηκε σε 17 χώρες.


Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές;


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο EMA υποστήριξε επίσης την ασφάλεια του εμβολίου της Αstra Zeneca, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο 30 αναφορές θρόμβωσης σε πληθυσμό περίπου πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη.


Τι ισχύει στην Ελλάδα


Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα προχωρά κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπ'όψη και τις συστάσεις απο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στην Ευρώπη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.


Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.


Τι λέει η AstraZeneca;


Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.


«Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.


«Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των περιστατικών είναι σημαντικά χαμηλότερος σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από ό, τι θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό»

πηγή newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]