ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εμβόλιο AstraZeneca:Θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα Τί είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου

 


"Τα τελευταία 24ωρα ακούμε για άλλες χώρες οι οποίες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το θέμα έχει απασχολήσει την Επιτροπή; Υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, αναφορικά με ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο;"

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση κατά τη  διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας ,η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε:


"Πρώτα-πρώτα έχουμε τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα που κάνει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια, 11.000.000 δόσεις, και δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το αναμενόμενο. Γιατί, όπως σας είπα, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι ένα σπάνιο νόσημα.


Από εκεί και πέρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αναφερθεί 30 επεισόδια θρομβοεμβολικά σε ένα σύνολο 5.000.000 δόσεων. Και πάλι δεν κρούουν τον κίνδυνο του κινδύνου, δεν είναι, δηλαδή, ένας αυξημένος αριθμός.


Τώρα, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 173.000, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίων. Υπήρξε ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο.


Όμως, συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε όλους είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιοδήποτε σήμα, οπουδήποτε εμφανιστεί μια παρενέργεια, να διερευνηθεί και να επικοινωνηθεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]