ENHΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τηλεδιημερίδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

 


Ο Όμιλος Παιδαγωγικών Μελετών (Ο.ΠΑΙ.Μ) με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 διοργανώνει Τηλεδιημερίδα με τίτλο "για την πατρίδα...", το διήμερο 06-07 Μαρτίου 2021, στις 18:00. Η Τηλεδιημερίδα στοχεύει στην ανίχνευση, των συνιστωσών του ελληνικού διαφωτισμού που συντέλεσαν στην αφύπνιση του έθνους και των γεγονότων που έλαβαν μέρος στο πεδίο των μαχών αλλά και της καθημερινότητας, οδηγώντας σε έναν αγώνα συνεχή και ανιδιοτελή για πολλές δεκαετίες που αποτέλεσε ουσιαστική συνισταμένη της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 


Αποτελεί έναυσμα ενημέρωσης και αναστοχασμού με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα και την πνευματική εγρήγορση που σημάδεψαν την ελληνική επανάσταση του 1821. Απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια τέτοια αναζήτηση και να αλληλοεπιδράσουν με τους εισηγητές μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης. 


Πρόγραμμα τηλεδιημερίδας

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, ώρα 18:00

Η Επανάσταση άρχισε το ΄21 και συνεχίστηκε έως το 1922, Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, πολιτικός αναλυτής

Αδαμάντιος Κοραής, κλασική παιδεία και επανάσταση, Δρ. Αικατερίνη Λεύκα, ερευνήτρια, Καθηγήτρια European School Brussels III, Πρέσβειρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας του Βελγίου

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας κατά την προεπαναστατική περίοδο, Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος» Veliko Turnovo, Βουλγαρία

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ώρα 18:00

Επαναστατικές ενέργειες στην Ήπειρο: Η περίπτωση της μάχης του Πέτα (1822), Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κοινωνία και οικονομία στην Ήπειρο την περίοδο διοίκησης του γιαννιώτικου πασαλικιού από τον Αλή πασά, Γιώργος Νικολάου, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Τεχνική υποστήριξη τηλεδιημερίδας: Χρυσούλα Σκαργιώτη εκπαιδευτικός ΠΕ 86 Πληροφορικής.
*Βιογραφικά εισηγητών:

Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. Γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967 ήταν φοιτητής της Ιατρικής και από το 1967 σπούδασε Οικονομία, ιδιαίτερα Οικονομική Ιστορία, στη Γαλλία. Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Από το 1995 εκδίδει το περιοδικό Άρδην που συνεχίζει να εκδίδεται, το 2006 εκδίδει την εφημερίδα Ρήξη, και το 2011 το επιστημονικό περιοδικό νέος Λόγιος Ερμής. Μετά το 1989, οι εξελίξεις τον οδηγούν στην υπογράμμιση του ρόλου του έθνους, καθώς και στην αναγνώριση της αποφασιστικής σημασίας της Ορθοδοξίας για τη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας. Οδηγείται στην ολοκληρωτική απόρριψη του σχήματος Αριστερά-Δεξιά, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να προβληθεί ο «ελληνικός δρόμος» της σύνθεσης ατομικού και συλλογικού, ως απάντηση στα αδιέξοδα του κολεκτιβισμού και του ατομικισμού. Επειδή θεωρεί πως στην Ελλάδα η βασική ιδεολογική διαμάχη αφορά στα θέματα της Ιστορίας στη δεκαετία του 2000, επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στη συγγραφή Ιστορικών βιβλίων, ιδιαίτερα για την περίοδο της τουρκοκρατίας. Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία:

1922, Δοκίμιο για τη νεοελληνική ιδεολογία· Η διαμόρφωση του νεότερου ελληνισμού, τ. Α΄: 1204 Η γένεση, Εναλλακτικές Εκδόσεις,  2011· Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή 2011· Συνωστισμένες στο Ζάλογγο: Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η αποδόμηση της Ιστορίας 32011· Ένα πρόσταγμα για τον 21ο  αιώνα, 2014· Η διαμόρφωση του νεότερου ελληνισμού, τ. Β΄ 1821: Η παλιγγενεσία, 2015· Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η υπέρβαση, 2016· Η Φιλική Εταιρεία, ήταν ώριμη η Επανάσταση; 2019· COVID 19 Το αιφνίδιο τέλος του παρασιτισμού, 2020


Η Δρ. Αικατερίνη Λεύκα είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και το διδακτορικό της, που αφορούσε τις σχέσεις Θρησκείας και Φιλοσοφίας στον Πλάτωνα, στο Πανεπιστήμιο Λιέγης. Μετά από μία πρώτη μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, με θέμα την έννοια της « ευδαιμονίας » στους Προσωκρατικούς και τον Πλάτωνα, συνεχίζει μια δεύτερη έρευνα, που ασχολείται με αρχαίες και σύγχρονες θεωρίες του « ευ ζην »  για τους πολίτες μιας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, η Α. Λεύκα είναι μέλος διεθνών και διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων και επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων που ασχολούνται με θέματα των ενδιαφερόντων της. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια και έχει κληθεί να κάνει διαλέξεις και πανεπιστημιακά μαθήματα σε πολλές χώρες. Ως Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λιέγης δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και πολιτισμό καθώς και ένα πρωτότυπο μάθημα βασισμένο στις προσωπικές της έρευνες για τις σχέσεις μεταξύ ηθικής, πολιτικής και θρησκευτικής σκέψης την αρχαιότητα για 16 χρόνια. Βιβλία (επιστημονικά και ένα λογοτεχνικό) και άρθρα της έχουν εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ άλλα βρίσκονται υπό έκδοση. Η Α. Λεύκα διδάσκει από το 1999 φιλολογικά και φιλοσοφικά μαθήματα στο Τρίτο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, σε τρείς γλώσσες. Προσφάτως έγινε Πρέσβειρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας του Βελγίου.


Η Ελένη Κουρμαντζή, έχοντας ήδη καταγράψει στο ενεργητικό της 39 έτη διδασκαλίας στην Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, ως μέλος Δ.Ε.Π., στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο St. Cyril and St. Methodius University του Veliko Turnovo, Βουλγαρίας. Κύριο αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας της αποτελεί η περίπτωση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, θέμα το οποίο έχει διευρύνει, προς τούτοις, και ως προς τη μελέτη του συγκριτικά με τον χώρο των Βαλκανίων. Διαθέτει στο βιογραφικό της πλήθος ανακοινώσεων, δημοσιεύσεων και συγγραμμάτων σχετικά με τα έργα και τους λόγιους της Νεοελληνικής Αναγέννησης.

Εκδομένα βιβλία της στη θεματική είναι: 

Το Βιβλίο στην ακμή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1761 – 1820), Ποσότητες – Ποιότητες – Ιδέες, εκδ. Ατραπός, Αθήνα 2002. 

Η Νεοελληνική Αναγέννηση στα Γιάννενα: Από τον πάροικο έμπορο στον Αθανάσιο Ψαλίδα και τον Ιωάννη Βηλαρά (17ος – αρχές 19ου αι.), εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2007.

Έρωτος Αποτελέσματα (Βιέννη, 1792), επιμ.: Ελένη Κουρμαντζή, εκδ. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2018.

Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη νεοελληνική ποίηση της δεκαετίας του 1920 και ιδιαίτερα με τον ελληνοεβραίο ποιητή και διανοούμενο, Γιωσέφ Ελιγιά, ποίηση την οποία είχε καθιερώσει στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, ως διδακτικό αντικείμενο. Βασική πεποίθησή της παραμένει ότι ο Ακαδημαϊκός οφείλει να δέχεται τα μηνύματα των καιρών, να μετέχει της κοινωνικής συνείδησης και να είναι πρότυπο ενεργού πολίτη.


Ο Νίκος Αναστασόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο Universite Libre de Bruxelles του Βελγίου, στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και στο Universität Wien της Αυστρίας. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ έχει διατελέσει και μέλος Επιστημονικών και Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων. Από το 2016 είναι μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών αλλά και Έφορος Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων του ιδίου Ιδρύματος. Στις βασικές μελέτες του συγκαταλέγονται: α) 2012, «Παραβατικές συμπεριφορές και καταστολή στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο: το παράδειγμα του νομού Ιωαννίνων» (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, 2 τόμοι, 1.056 σελίδες), β) 2015, «Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο, Ίδρυση, στόχοι, παρουσία» (Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή), γ) 2018, «Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου – αρχές 20ού αι.)» (Εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ).O Γεώργιος Bασ. Νικολάου είναι αριστούχος διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Marc Bloch του Στρασβούργου στο οποίο παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωπολιτικής. Από το 1992 ως το 2002 εργάστηκε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο, ιστορίας και. θεσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Σορβόννη και στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS). Από το 2011 εργάζεται ως Επίκουρος καθηγητής και από το 2017 ως Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο Νεότερη ελληνική οικονομική και κοινωνική ιστορία, 16ος-19ος αιώνας. Βασικά του έργα: Islamisations et christianisations dans le Peloponnese (1715 - ca. 1832, [Εξισλαμισμοί και εκχριστιανισμοί στην Πελοπόννησο (1715-περ. 1832] διδ. διατριβή, Στρασβούργο 1997, τ. Ι-ΙΙ∙ Philippe de Bonneval - Mathieu Dumas, Reconnaissance de l'ile de Crete [Αναγνώριση της Νήσου Κρήτης. Μία ανέκδοτη μυστική έκθεση του 1783], έκδοση-μετάφραση-εισαγωγή-σχόλια, εκδ. Μίτος, Ρέθυμνο 2000 (συνεργασία με τον M. Πεπονάκη)∙ Εξισλαμισμοί στην Πελοπόννησο από τα μέσα του 17ου αιώνα έως το 1821, εκδ. Ηρόδοτος, Αθήνα 2006∙ Μελέτες ιστορίας του πελοποννησιακού χώρου από τα μέσα του 17ου αιώνα ως τη δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους, εκδ. Ηρόδοτος, Αθήνα 2009∙ Η βόρεια ζώνη της Επαρχίας Ολυμπίας: ιστορική εξέλιξη και καθημερινή ζωή (1200 περ. μ. Χ. – αρχές 21ου αιώνα, εκδ. Λειμών, Αθήνα 2016 (συνεργασία με τον Χρ. Δημητρουλόπουλο)• Μελέτες οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Πελοποννήσου από την ύστερη οθωμανοκρατία ως το Νεοελληνικό Κράτος, εκδ. Παρασκήνιο, Αθήνα 2017. Έχει συμμετάσχει, επίσης, με μελέτες του σε διάφορους συλλογικούς τόμους και είναι συνεκδότης δύο τόμων συνεδρίων για τον Φιλελληνισμό και τη Φιλική Εταιρεία.


  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]