Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ Ιωαννίνων λόγω βλάβης στην ψύξη


 ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ,  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ 7-3 ΣΤΟ ΚΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΡΕΝΤΖΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΙ ΣΤΟ ΚΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης του ΕΚΙ έγινε συνάντηση με τους υγειονομικούς του ΚΥ    και με τον διευθυντή του ΚΥ  Ιωαννίνων κ.Φώτο. Ενημερωθήκαμε ότι αναβλήθηκαν όλα τα ραντεβού  εμβολιασμών στην πρωινή ζώνη 7πμ-3μμ λόγω  του ότι η ημερήσια παρτίδα εμβολίων ( γύρω στις 120 δόσεις) βγήκε εκτός χρήσης λόγω προβλήματος στην ψύξη των εμβολίων στο ψυγείο του ΚΥ με πιθανή αιτία την πτώση τάσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μας διευκρινίστηκε αν τα εμβόλια που ζητήθηκαν από την φαρμακαποθήκη φύλαξης στα Ιωάννινα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν σήμερα καθώς εκεί φυλάσσονται στους -70ο ούτε εάν το τεχνικό πρόβλημα με την πτώση τάσης θα αντιμετωπιστεί ως ειδικό ζήτημα.


Το σημερινό αυτό πρόβλημα αθροίζεται στα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της μηδενικής ενίσχυσης του ΚΥ με ιατρούς και επισκέπτες υγείας με αποτέλεσμα οι μόνο 2 παθολόγοι  όπως και άλλες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στους εμβολιασμούς να ακυρώνουν τα ραντεβού τους σε ποσοστό άνω του 50% για την καθημερινή εξέταση ασθενών  που αναγκαστικά κατευθύνονται σε ιδιώτες  με το ανάλογο κόστος καθώς και στα νοσοκομεία, τα οποία όμως  λόγω της εμπλοκής τους στους εμβολιασμούς και στην αντιμετώπιση του covid δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο ασθενών . Αυτή η δυσλειτουργία στην καθημερινή λειτουργία του ΚΥ αυξάνει τον κίνδυνο να μεγαλώσει ο αριθμός των ασθενών που μεταπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες με αδιάγνωστα νοσήματα οι οποίοι καθίστανται και πιο εύκολα θύματα του κορωνοιού.


Ακυρώσεις ραντεβού υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από κατοίκους των ορεινών περιοχών του νομού Ιωαννίνων που είχαν δυσκολία πρόσβασης στην πόλη ιδίως μετά τον αποκλεισμό δρόμων από τις πλημμύρες και κατολισθίσεις των τελευταίων ημερών.


Η τεράστια υποστελέχωση καθιστά επίσης αδύνατη την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων  με οργανωμένη επικοινωνία μαζί τους μετά τον εμβολιασμό ώστε να καταγράφονται οι πιθανές παρενέργειες αλλα και βασικές πληροφορίες όπως το εάν κάποιοι εμβολιασθέντες ξανανόσησαν από τον ιό ή μετέδωσαν σε άλλους.    Κάνει επίσης αδύνατη την σύνδεση των ΚΥ με τους χώρους εργασίας και τα σχολεία και έχει αφήσει χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση την πόλη δηλ. οργανωμένη επιδημιολογικά μέτρηση με test του πληθυσμού ώστε να ξέρουμε πώς κινείται ο ιός και να τον κυνηγάμε εμείς και όχι.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για στελέχωση και οργάνωση εκτεταμένου δικτύου ΠΦΥ όχι μόνο για την αντιμετώπιση του covid αλλά κυρίως για όλες τις άλλες ασθένειες που αθροίζονται στην κοινότητα λόγω και της αδυναμίας των νοσοκομείων που έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό νοσοκομεία μιας νόσου.


Εν κατακλίδει χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής αντιμετώπισης και της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που γεννά σε άλλα νοσήματα η εγκατάλειψη της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την κυβέρνηση που μείωσε 96 εκατομ. την κρατική χρηματοδότηση για το 2020  και η αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα και των εμβολίων ως εργαλείο κερδοφορίας των εταιριών και μοχλό γεωπολιτικών πιέσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Όσο δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένη στρατηγική θα είμαστε όμηροι του ιού και των lockdown που δημιουργούν φτώχεια, εξαθλίωση και χειροτερεύουν εκ νέου την υγεία του λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]