Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για την κατάσταση στη «ΣΧΕΔΙΑ»

 


Το ΕΚΙ θεωρεί ευθύνη του να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Ιωαννίνων για την κατάσταση στην αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΣΧΕΔΙΑ» - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων, της οποίας μέλος της γενικής συνέλευσης είναι και το ΕΚΙ, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς.

Με αφορμή την πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών, αναδείχθηκε ότι σε μια τόσο αναγκαία και ευαίσθητη δομή για την πόλη μας, επικρατούν η αυθαιρεσία, η σύγχυση για τον ίδιο το ρόλο και τους στόχους του κέντρου πρόληψης, οι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που καταλήγουν και σε αναφορές και μηνύσεις στην εισαγγελία Ιωαννίνων. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα «νοσηρό» περιβάλλον, που αναστέλλει την παροχή ποιοτικών  υπηρεσιών στην πόλη μας.

Η έλλειψη ενιαίου θεσμικού πλαισίου, σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης πανελλαδικά, τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι μακριά από τις αυξημένες ανάγκες και τις αγωνίες της νεολαίας και των οικογενειών τους.

Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται (Περιφέρεια, Δήμος, Μητρόπολη, σύλλογος εκπαιδευτικών, ιατρικός, φαρμακευτικός και δικηγορικός σύλλογος) έχουν ευθύνη να διασφαλιστεί ότι το κέντρο πρόληψης θα επιτελέσει με ουσιαστικό τρόπο τον ρόλο του: την ανάπτυξη της πρωτογενούς πρόληψης, με ολοκληρωμένα προγράμματα σε σχολεία, σχολές, χώρους άθλησης και χώρους εργασίας στο νομό μας. Ότι θα αναπτύξει ουσιαστικά τις υπηρεσίες του, με προσλήψεις προσωπικού, ανάπτυξη των υποδομών και δράσεων του, αξιοποιώντας  και το  μεγάλο χρηματικό αποθεματικό που διαθέτει. 

Το ΕΚΙ δεσμεύεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα της νεολαίας και των λαϊκών οικογενειών της πόλης, να έχουν ουσιαστικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες ενάντια στις εξαρτήσεις (πρόληψη – θεραπεία, κοινωνική επανένταξη κλπ). 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η υπεράσπιση αυτού του στόχου συνδέεται άρρηκτα  με την ανάγκη ενίσχυσης του συλλογικού αγώνα, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Την πολιτική διαχρονικής υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών πρόληψης και ενεργητικής θεραπείας με στεγνά προγράμματα, νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών (επιδοτούν επενδύσεις καλλιέργειας κάνναβης, διαχωρίζουν ψευδώς τα ναρκωτικά σε «μαλακά» και «σκληρά»), ιατρικοποίησης ενός κοινωνικού προβλήματος, με την προώθηση της χορήγησης υποκατάστατων της ηρωίνης κ.α. Έτσι σπρώχνουν συνειδητά  τη νεολαία στην παθητική ζωή και περιθωριοποίηση. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία όμως διεκδικούν ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]