O Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για τα κρούσματα στο Δήμο Ζίτσας

 


Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα προστασίας σε ανεπαρκείς χώρους δουλειάς

 

Αφού πλέον δύο εργαζόμενοι του Δήμου Ζίτσας είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα με μοριακό τεστ, αφού ένας ακόμα συνάδελφος έχει ήδη θετικό rapid τεστ και περιμένει τα αποτελέσματα του μοριακού,  τότε και μόνο τότε η Δημοτική Αρχή θυμήθηκε την προσοχή που όφειλε να δείχνει κάθε μέρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων και κατ ‘επέκταση των κατοίκων της περιοχής.

Πέρασαν πρώτα δύο κύματα πανδημίας κατά τα οποία οι εργαζόμενοι του εργοταξίου δεν είδαν απολύτως καμία αλλαγή στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που ζούσαν και πριν την πανδημία. Τα γραφεία του εργοταξίου συνεχίζουν να στεγάζονται σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο κοντέινερ, στο οποίο είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις.  Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόχειρη κατασκευή, όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν κάθε πρωί για να αναλάβουν υπηρεσία καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα υπόστεγο κάτω από το οποίο να μπορούν να συγκεντρωθούν τις μέρες με βροχή ώστε τουλάχιστον να αναλάβουν καθήκοντα…στην ύπαιθρο. Αντικειμενικά, τα φαινόμενα συνωστισμού είναι καθημερινά στην έναρξη της βάρδιας. Τα μέσα προστασίας κατά του Covid (μάσκες, γάντια κλπ) παρέχονταν με το σταγονόμετρο (τη στιγμή που θα έπρεπε να παρέχονται διπλάσιες ποσότητες καθώς είναι ταυτόχρονα υποχρεωτικά και από τις διατάξεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των δημοτικών υπαλλήλων για όλες τις ειδικότητες). Καμία εκπαίδευση ή έστω ενημέρωση δεν έγινε ποτέ από τον τεχνικό ασφαλείας ή το γιατρό εργασίας για την προστασία κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ούτε καν τα υποχρεωτικά Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν είχαν οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας μέχρι πριν λίγες μέρες, γεγονός που ανάγκασε το Σωματείο μας να προχωρήσει σε καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.  

Η κατάσταση είναι τόσο προβληματική που σε τυχόν επόμενο κρούσμα στο εργοτάξιο, ο χώρος οφείλει να σφραγιστεί και τότε κυριολεκτικά «θα πρέπει να παρέμβει ο ….στρατός» για να σώσει τους δημότες της Ζίτσας, από τα αποτελέσματα των εγκληματικών παραλείψεων της δημοτικής αρχής.

Παρόμοιες συνθήκες όμως επικρατούν και στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο όπως άλλωστε έχει καταγγείλει και παλιότερα ο Σύλλογός μας. Στην τεχνική υπηρεσία έχουμε γραφείο χωρίς παράθυρο στο οποίο εργάζονται 5 συνάδελφοι. Στα υπόλοιπα γραφεία οι συνάδελφοι κάθονται κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο, συνήθως χωρίς 

προστατευτικό γυαλί. Οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τα πρωτόκολλα καθαρισμού του ΕΟΔΥ ενώ οι τακτικές απολυμάνσεις των χώρων είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Αφού λοιπόν δεν τηρείται κυριολεκτικά τίποτα, αφού αυτή τη στιγμή 3 συνάδελφοί μας έχουν διαγνωστεί θετικοί είτε με pcr είτε με rapid τεστ, τώρα ο Δήμος Ζίτσας «έπραξε τα δέοντα» για τις απολυμάνσεις των χώρων και τον έλεγχο των εργαζομένων.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας :

Να κάνει μοριακά τεστ στο σύνολο του προσωπικού. Να επαναληφθούν σε λίγες μέρες οι έλεγχοι.

Να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία ανθρώπινων εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους του εργοταξίου, η ασφαλτόστρωση του χώρου, η δημιουργία υπόστεγου για να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στην έναρξη της βάρδιας.

Να προχωρήσει επιτέλους η επέκταση του Δημαρχείου όπου συνωστίζονται οι υπόλοιποι συνάδελφοί μας.  Με επαρκώς αεριζόμενα και θερμαινόμενα γραφεία. Με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους  

Να παρέχει επαρκή αριθμό μέσων ατομικής προστασίας στο σύνολο των εργαζομένων  

Ο Τεχνικός Ασφαλείας και ο Ιατρός Εργασίας να ξεκινήσουν άμεσα ενημερώσεις για την προστασία από τον Covid στους χώρους δουλειάς, τόσο στο προσωπικό της καθαριότητας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όσο και στο σύνολο των εργαζόμενων . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]