Κυρ. Πιερρακάκης: Ανoίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό – Πώς θα κλείνουμε τα ραντεβού

 


Ανέβηκε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19, για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε επίσης για τη δυνατότητα που υπάρχει για αυτή την ηλικιακή κατηγορία να κλειστούν ραντεβού μέσω ΚΕΠ και φαρμακείων.

Σε ο,τι αφορά τα ραντεβού σε φαρμακείο είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα επισκεπτόμενος κάποιος ένα φαρμακείο να κλείνει και τα δυο ραντεβού. Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕΠ όπου τα ραντεβού μπορεί να κλείσει και τρίτο πρόσωπο με σχετική δήλωση.


Σχετικά με την άυλη συνταγογράφηση είπε ότι υπάρχει μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που υπάρχουν καταχωρημένες να μπορεί το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού.  Μέσα σε 72 ώρες όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει να δηλώσουν αν συμφωνούν με τις προτεινόμενες ημερομηνίες στο 13034.


Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ για την πλατφόρμα των ραντεβού για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών ενώ η διαδικασία του εμβολιασμού γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα αρχίσει στις 20 Ιανουαρίου. Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή με SMS, ενώ όσοι δεν έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ.


Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι η γενική αρχή είναι: όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με κάθε τρόπο θα του δώσουμε τη δυνατότητα. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης, πρέπει να δούμε τον όγκο και τις περιοχές και θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι’ αυτό σήμερα το απόγευμα. Οι κάτω των 85 δεν υπάρχει λόγος να μπουν σήμερα στην πλατφόρμα.


Υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη κατηγορία θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Μάλιστα, περίπου 60.000 πολίτες άνω των 85 ετών θα λάβουν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για το ραντεβού τους, καθώς τόσοι από αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και υπάρχει ο τρόπος της άμεσης επικοινωνίας μαζί τους.


Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:


Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού


Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:


Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ως ένα «εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» χαρακτήρισε τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο MEGA. «Είναι η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ ΠΠ. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες στη διαδικασία. Θα κριθούμε ως προς το πόσο γρήγορα θα τις θεραπεύουμε. Γιατί αυτό αφορά πολλαπλά συστήματα και χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο είναι εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» σημείωσε.


Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. «Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν. Η πλατφόρμα σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις όποιο εμβολιαστικό κέντρο θέλεις».


Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγω, ότι θα δίνεται η δυνατότητα για αλλαγή του ραντεβού έως και 72 ώρες πριν. «Τα ραντεβού ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Πόσα εμβόλια πάνε που. Δεν μπορεί να χάνουμε εμβόλια χωρίς λόγο. Μέχρι 72 ώρες πριν μπορείς να αλλάξεις το ραντεβού. Θα σου επιτρέπει το σύστημα να κλείσεις ξανά ραντεβού. Αλλά όχι άμεσα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα ανακοινώσουμε σήμερα. Ακριβώς για να μη κλειστούν άσκοπα ραντεβού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]