Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων:"Ταφόπλακα" των μικρών αυτοαπασχολούμενων τα απανωτά lockdown παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15/01

 


Η νέα παράταση του lockdown, το συνεχιζόμενο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων από τη μεριά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, έχει την αποκλειστική ευθύνη που το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς που και στην περιοχή μας αποδείχθηκαν υγειονομικές βόμβες, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και δωρεάν test σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Είναι επίσης προκλητική, η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλειστούν από το επίδομα ειδικού σκοπού οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και εμποροβιοτέχνες, όπως επίσης και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει στο όνομα της “υγείας”. Το πρόσφατο “μέτρο” του click away απέδειξε για ακόμα μια φορά ποιους εξυπηρετεί η κυβέρνηση, καθώς ήταν άλλο ένα μέτρο που ευνοούσε εμπορικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα που έχουν ηδη μπουκώσει απ' τις παραγγελίες και τα υπερκέρδη.

Τα απανωτά lockdown χωρίς μέτρα στήριξης δεν είναι φάρμακο διά πάσαν νόσο, παρα μόνο η ταφόπλακα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, που φορτωνόμαστε με νέα βάρη στις ήδη καταχρεωμένες πλάτες μας.

Οι αναστολές πληρωμών και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι και Δήμος και Περιφέρεια σφυρίζουν αδιάφορα συναινώντας στη καταστροφή μας. Ήδη, τα δήθεν προσωρινά μέτρα, κρατούν δέκα μήνες τώρα. Και το τρίτο κύμα που εμφανίστηκε σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι μπροστά μας. Αν περιμένουμε την αργόσυρτη διαδικασία των εμβολιασμών έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά ακόμα και τότε τίποτα δεν εγγυάται ότι η οικονομική κρίση που έχει αγκαλιάσει την Ελληνική και παγκόσμια οικονομία θα ξεπεραστεί. Eχουμε πικρή πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και ο υπόλοιπος λαός πλήρωσαν το μάρμαρο και μάλιστα τα χρέη που δημιουργήθηκαν τότε ακόμα βαραίνουν τις πλάτες μας.  Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση στις συνθήκες της Πανδημίας σαν τον κλέφτη περνάει αλλεπάλληλα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Τέτοιο στόχο έχει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αυτό προβλέπει η φοροληστεία που περιγράφεται στον νέο προϋπολογισμό.

Με τη νέα απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων αυτοί που συνεχίζουν να βγαίνουν κερδισμένοι είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες εμπορίου που έχουν ήδη απογειώσει τα κέρδη τους και έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Με αφορμή την πανδημία και στο όνομα της προστασίας της υγείας του λαού, μπαίνουν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση τα από χρόνια τώρα σχέδια των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση του εμπορίου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξαφάνιση των μικρών καταστημάτων. Καμία εμπιστοσύνη επομένως σε αυτούς ορκίζονται στην δήθεν ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή σκάβουν τον λάκκο στους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ΕΒΕ με το σχέδιο Πισαρίδη.

Προκλητική θεωρούμε επίσης, τη στάση των Επιμελητηρίων, της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ. Πάρα τα "κροκοδείλια δάκρυα" που χύνουν με τις ανακοινώσεις τους στο όνομα της "προστασίας της υγείας" και της "ατομικής ευθύνης" ακολουθούν πιστά τις κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι ταγμένοι στο πλευρό της κυβέρνησης και κάνουν ό,τι μπορούν για να θολώσουν τα μάτια των συναδέλφων που υποφέρουν.

Τους προσπερνάμε, βγαίνουμε στην αντεπίθεση!

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση οι μικροεπαγγελματίες δεν πρέπει να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια τους. Να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να μην σπαταλούν τις ελπίδες τους σε νέες κυβερνητικές εναλλαγές.

Εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας, την κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ζωντανεύουμε τους συλλόγους και τα σωματεία μας και διεκδικούμε:

· Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

· Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

· Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

· Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

· Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

· Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

· Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

· Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

· Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

· Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.

· Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

· Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

· Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε όλους τους εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες της πόλης καθώς και τα σωματεία:

-Παρασκευή 15/1 στις 10πμ σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου

-Τετάρτη 27/1 στις 10 πμ σε κινητοποίηση στην Εφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]