Η «τουριστική ταυτότητα» του Δήμου Ζίτσας αντικείμενο τηλεδιάσκεψης



Η ανάδειξη του Δήμου Ζίτσας ως νέου τουριστικού προορισμού στην Ήπειρο καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς του ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γεώργιου Ράδου και αντιπροσωπείας του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων αποτελούμενης από τον Πρόεδρο Σπ. Σουρέλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Στ. Σιούτη, τον Αντιπρόεδρο Β΄ Λ. Ζαρκάδα, τον Γραμματέα Θ. Βαντώλα, τον Ταμία Δ. Πατερούση και το μέλος Έφη Εξάρχου. 

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την «τουριστική ταυτότητα» που διαμορφώνεται μέσα από το εγκεκριμένο, από τον ΕΟΤ, πλάνο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Ζίτσας.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν τα νέα τουριστικά «προϊόντα» που ο Δήμος Ζίτσας έχει δυνατότητες να αναπτύξει, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός.

Ακόμη εξετάστηκαν ζητήματα για την μετά COVID-19 εποχή και η αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων ανέπτυξε τις μέχρι σήμερα ενέργειες και δράσεις της δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να κερδίσει ο Δήμος Ζίτσας το μερίδιο της τουριστικής επισκεψιμότητας που του αναλογεί. 

Επιγραμματικά τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ άλλων, ήταν:

Η σπουδαιότητα της ανάδειξης των ιστορικών αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής και η σύνδεσή τους με την  Ολυμπιάδα τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου με στόχο να «χτιστεί» διεθνώς ως BRAND NAME και ταυτόχρονα οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν σε ετήσια βάση προορισμό για σχολικές εκδρομές.

Η αξιοποίηση του υπό κατασκευή Μόνιμου Εκθετηρίου Οίνου στην Κοινότητα Ζίτσας το οποίο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το τουριστικό προϊόν του Δήμου. Η Ε.Ξ.Ν.Ι. θα συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Ζίτσας για την ανάδειξη και την διαφήμιση του οίνου που παράγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή και αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π.

Ο καθαρισμός και η σήμανση περιπατητικών διαδρομών για τη δημιουργία του παρακαλάμιου μονοπατιού με την τοποθέτηση πινακίδων και  η ένταξη τους ως παράπλευρα μονοπάτια στο EPIRUS TRAIL και ταυτόχρονα η δημιουργία παρακαλάμιου μονοπατιού με την επωνυμία ο «Δρόμος του Αλατιού».

Η αξιοποίηση των θρησκευτικών μνημείων και μοναστηριών του Δήμου Ζίτσας, με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. 

Η ολοκλήρωση του Μουσείου των Ευεργετών στην Κοινότητα Γραμμένου καθώς και του Λαογραφικού Μουσείου στην Κοινότητα Καρίτσας το οποίο θα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η ανάδειξη και λειτουργία της Πινακοθήκης «Κώστα Μαλάμου» στη Ζίτσα με μοναδικά έργα χαρακτικής, η οποία αποτελεί μια από τις καλύτερες πινακοθήκες στην Ελλάδα.

Η πλήρης αξιοποίηση και εκμετάλλευση από τον Δήμο Ζίτσας του ποταμού Καλαμά με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως Rafting, Canoe Kayak, Outdoors activities, mountain bikes και άλλων δραστηριοτήτων ευεξίας.

Όλα  τα παραπάνω αποτελούν βασικές θεματικές ενότητες του πλάνου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Ζίτσας με κυρίαρχο στόχο την προσέλκυση στην περιοχή  ντόπιων και ξένων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία.  Ο Δήμος Ζίτσας μπορεί να μην είναι κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, οι προσπάθειες όμως που καταβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή είναι να βγει η περιοχή από την αφάνεια και να κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική «πίτα» της Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]