ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Περιήγηση στο ιστορικό Κάστρο του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα![βίντεο]

 


Το κάστρο του Παντοκράτορα είναι ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας και ένα από τα κάστρα που έκτισε ο Αλή Πασάς μετά την κατάληψη της πόλης το 1807. Βρίσκεται νότια από την πόλη της Πρέβεζας, πάνω στη θάλασσα, στη θέση Φώκια, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Το αρχικό του όνομα ήταν Ούτζ-Καλέ (Εξωτερική Ακρόπολη). Η σημερινή ονομασία του κάστρου οφείλεται στην εκκλησία του Παντοκράτορα που βρισκόταν εκεί πριν την ανέγερση του και έδωσε το όνομα της και στον γειτονικό οικισμό. Το κάστρο βρίσκεται στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου στη θέση Φώκια. Ο προφανής λόγος για την ύπαρξη του κάστρου στο σημείο αυτό είναι ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στον Αμβρακικό κόλπο.

H Πρέβεζα βρίσκεται σε ιστορικά στρατηγικό αλλά ευάλωτο σημείο και γι’ αυτός δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην οχύρωση της πόλης και της περιοχής.

Το 1807 η Πρέβεζα περνά οριστικά στον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Τότε, ανεγείρεται, σε σχέδια του γάλλου συνταγματάρχη F.F.Guillaume de Vaudoncourt, και το Ούτζ Καλέ ή Κάστρο του Παντοκράτορα, από την ομώνυμη εκκλησία που προϋπήρχε εκεί, για τον απόλυτο έλεγχο τόσο του ανοικτού πελάγους όσο και του στομίου του κόλπου. Το κυρίως τμήμα του οχυρού, διαμορφωμένο σε σχεδόν κανονικό πεντάγωνο, με υψηλά περιμετρικά τείχη, αποτελείται από αντερείσματα, επιθαλάσσιο προμαχώνα, ξηρά τάφρο στα νότια και ένυδρη στα βόρεια. Η κύρια πύλη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και ήταν προσιτή μέσω της ένυδρης τάφρου. Χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από το Ελληνικό κράτος για φυλακές κρατουμένων. 

Ο Παντοκράτορας είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός νοτιοδυτικά της Πρέβεζας.

ευχαριστούμε την n.p production για τη διάθεση του υλικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]