Εξώδικη διαμαρτυρία από το Σύλλογο ΟΤΑ για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους Δήμους του Ν. Ιωαννίνων

 


Εξώδικη διαμαρτυρία επέδωσε χθες Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων στον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου , διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων. 

Το εξώδικο που κοινοποιείται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στην Αποκεντρωμένη Ηπείρου και στον ΟΑΕΔ, είναι ένα ακόμα μέτρο, νομικό αυτή τη φορά, που παίρνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην προσπάθεια υπεράσπισης των δημοτικών υπαλλήλων. 

Μέσα στο κείμενο των 8 σελίδων, προεξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα για 16 και πλέον μήνες. Επιμέρους ομάδες εργαζόμενων όπως οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν το καλοκαίρι στην καθαριότητα, χωρίς ΜΑΠ και γάλα φυσικά, διεκδικούν και οφειλές για αποζημιώσεις για νυχτερινή εργασία και εργασία κατά τις εξαιρέσιμες μέρες. Ο Δήμος Ιωαννιτών, δείχνοντας το πραγματικό του πρόσωπο στους άνεργους σήμερα συναδέλφους μας, μετά από 4 μήνες από την απόλυσή τους, δεν έχει βεβαιώσει καν την οφειλή ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα αυτονόητα. 

Σε άλλη περίπτωση όπως στο Δήμο Ζίτσας «προβλήματα με τον προμηθευτή» έχουν σαν αποτέλεσμα από το Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα, δηλαδή 4 ολόκληρους μήνες, οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας να εργάζονται σε όλες τις επικίνδυνες εργασίες χωρίς κανένα Μέσο Ατομικής Προστασίας πλην του ανακλαστικού γιλέκου.

Δεν λείπουν όμως και περιπτώσεις σαν αυτή του Δήμου Ζαγορίου, ο οποίος μπροστά στο κίνδυνο να αποζημιώσει τους εργαζόμενους για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν τους παρείχε μέσα στο 2020, έκανε μια μελέτη με λιγότερες από τις προβλεπόμενες ποσότητες Μέσων Ατομικής Προστασίας ώστε να μειώσει τη συνολική δαπάνη που θα πρέπει να πληρώσει. Η  μέθοδος αυτή έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να εγκρίνει μελέτη που προβλέπει ένα (1) ζευγάρι γαλότσες για δύο υδραυλικούς ή ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ανοιχτού τύπου για δύο εργαζόμενους. 

Σε όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους, οι σχολικές καθαρίστριες των οποίων οι συμβάσεις φέτος μετατράπηκαν σε ορισμένου χρόνου (από συμβάσεις έργου που ήταν στο παρελθόν) δεν έχουν πάρει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπει ο νόμος και δεν έχουν κληθεί για εξέταση από τους Ιατρούς Εργασίας. Τέλος σε κανένα Δήμο, παρά τις πιέσεις του Συλλόγου δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της αποτίμησης σε χρήμα των ΜΑΠ και του γάλακτος που οι Δήμοι όφειλαν να παρέχουν κατά τα παρελθόντα έτη.   

Ο Σύλλογος δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα τον αγώνα για τη διεκδίκηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και θα διεκδικήσει μέχρι το τελευταίο ευρώ την αποτίμηση των ΜΑΠ και του γάλακτος σε χρήμα ώστε να δώσει το σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι ανελαστική η δαπάνη για την προστασία της ζωής μας .

Κι ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες, παρατηρούνται παντού προβλήματα με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων, και εργάζονται κυρίως κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι, οι Δημοτικές Αρχές των Ιωαννίνων έχουν μπει σε ένα γενικευμένο παζάρι εκατομμυρίων  γύρω από τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Οι Δήμαρχοι του Νομού φτάνουν να… «διεκδικούν» τη λειτουργία των ΣΜΑ με προσωπικό των Δήμων, όχι φυσικά για να μειώσουν τις δαπάνες για τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών, αλλά για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Γη και ύδωρ για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, απληρωσιά και εργατικά «ατυχήματα» για τους εργαζόμενους με το λαό «να πληρώνει το μάρμαρο»  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]