ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Ψήφισμα στήριξης των απολυμένων στην Πίνδο


 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ  ΣΤΗΝ <<ΠΙΝΔΟ>>


  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Το σωματείο μας καταγγέλλει την εργοδοσία της  ΠΙΝΔΟΥ για τις απολύσεις  εργαζομένων που έγιναν λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.


ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ  ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!


  Οι εργαζόμενοι στην Πίνδο  δουλεύουν ασταμάτητα μέσα στην πανδημία. Ξεζούμισμα μέχρι (κυριολεκτικά) τελικής πτώσης με 12ωρη και 14ωρη εργασία, δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ρεπό για βδομάδες. Το ευχαριστώ της Πίνδου για τους (ήρωες) εργαζόμενους ήταν να μοιράσει απολύσεις. Όλοι εμείς που δουλεύουμε μέσα στην πανδημία, πολλές φορές με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τους συναδέλφους μας στην Πίνδο. Πολλοί από μας στο εργοστάσιο της Πίνδου έχουμε γονείς, αδέρφια, συγγενείς και φίλους, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, τους βλέπουμε όταν γυρίζουν στα σπίτια τους σε τι κατάσταση είναι!!! 


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!


  Η ΠΙΝΔΟΣ, αφού αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού στον νομό μας, με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων και αφού με τις πλάτες της περιφέρειας απέκρυπτε συστηματικά τα κρούσματα που είχε, αποφάσισε να απολύσει εργαζόμενους με το πρόσχημα ότι είναι <<αντιπαραγωγικοί>>. Ένας εκ των οποίων απολύθηκε εκδικητικά από την εργοδοσία, επειδή είχε το θάρρος να σηκώσει κεφάλι, να ζητήσει να κάνει τεστ αυτός και η οικογένειά του όταν ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και ήταν σε καραντίνα, και να συμμετάσχει στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου για την υγεία και τα δικαιώματά του. Για την εργοδοσία, όποιος απαιτεί μέτρα προστασίας για την υγεία του, όποιος απαιτεί να μην δουλεύει Κυριακές, να δουλεύει 8ωρο, όποιος δηλαδή θέλει δουλειά με δικαιώματα κρίνεται και <<αντιπαραγωγικός>>. Πίσω από το κοινωνικό, συνεταιριστικό πρόσωπο της  ΠΙΝΔΟΥ κρύβεται η αδυσώπητη εκμετάλλευση, η ασυδοσία και η τρομοκρατία.      

  Πίσω από τις απολύσεις της ΠΙΝΔΟΥ κρύβεται η στρατηγική της εταιρίας να δώσει μεγαλύτερα κομμάτια της παραγωγής σε εργολάβους, ώστε να έχει στη δούλεψή της τσάμπα εργάτες, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύγχρονους δούλους δηλαδή.






Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ!!


  Συναδέλφισσα-φε, οι απολύσεις στην Πίνδο μας έχουν θυμώσει ακριβώς γιατί στα πρόσωπα των συναδέλφων μας βλέπουμε όλους εμάς στο εμπόριο που καθημερινά μέσα στην πανδημία,  με φόβο για την υγεία μας, δουλεύουμε ασταμάτητα Κυριακές, υπερωρίες, χωρίς άδειες ειδικού σκοπού, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία μας.

  Ειδικά οι γιορτές για μας ήταν μαύρες μέρες αφού δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο, ούτε αποστάσεις, ούτε  1 άτομο ανά 15τμ, ούτε απολυμάνσεις και φυσικά κανένας έλεγχος!

  Επίσης οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, το σύγχρονο δουλεμπόριο, εφαρμόζεται ήδη (με τις ευλογίες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) εκτεταμένα τόσο στο δημόσιο (όπως η φύλαξη και η καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) όσο και στον ιδιωτικό τομέα (ενδοομιλικές μεταφορές, γραφεία ευρέσεως εργασίας κ.τ.λ.). Στα μεγάλα καταστήματα τα συνεργεία καθαριότητας ανήκουν σε εταιρείες, που όπως όλοι γνωρίζουμε, στύβουν  τους εργαζόμενους. 


  Παράλληλα, με την εισαγωγή της αυτοματοποίησης, όπως αυτόματα ταμεία σε σουπερμάρκετ, και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών αγορών στο λιανεμπόριο, έχει ανοίξει η όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου για απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων προς το χειρότερο. Εμείς προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να απολύσουν κανένα συνάδελφο μας που δουλεύει μέσα στην πανδημία, να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.


  Η εκμετάλλευση θα ενταθεί ακόμα  περισσότερο τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα καθιερώνοντας την 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, μισθούς 200ευρώ, που βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση μας, ΟΛΑ δώρα στους εργοδότες για ακόμα φτηνότερους εργαζόμενους .



  Να υψώσουμε τείχος προστασίας και αλληλεγγύης γύρω από  κάθε συνάδελφο από κάθε εργαζόμενο της περιοχής μας, που έρχεται σε δύσκολη θέση. Δίνουμε και τη νέα χρονιά ραντεβού στους χώρους δουλειάς, για να δυναμώσουμε το μέτωπο της αντίστασης, να παλέψουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να μπει τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Με πίστη στο δίκιο μας και με αισιοδοξία να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!


ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]