Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση αφήνει στη μοίρα τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό


Άλλη μια κυβερνητική υπόσχεση προς τους εργαζόμενους της χώρας παραμένει έωλη. Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη αφήνει τους εργαζόμενους στον χώρο του Τουρισμού και του Επισιτισμού και όχι μόνο στη μοίρα τους. Καταρχάς, με μηδενικό εισόδημα, από τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς να έχουν λάβει το επίδομα ανεργίας, καλούνται να ζήσουν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι οικογένειές τους. Με το επιχείρημα ότι δεν επαρκεί το προσωπικό του ΟΑΕΔ στην έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως τα επιδόματα ανεργίας, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ανθρώπων που βιώνουν από πρώτο χέρι τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας. Στον επισιτισμό η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς, οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεν έχουν ούτε δικαίωμα επαναπρόσληψης, ούτε δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ η επιδότηση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2021, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πως οι άνθρωποι αυτοί θα ζήσουν μέχρι να ξανανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όσοι έκαναν μονομερή αίτηση για αναστολή σύμβασης δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται επιδομάτων από το ΕΦΚΑ. 

Παράλληλα, με Ερώτηση που κατέθεσαν σαράντα πέντε (45) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, αναδεικνύεται και η απόρριψη χιλιάδων νέων εργαζόμενων στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό, διότι αν δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα τα προηγούμενα χρόνια, δεν επαρκούν τα πενήντα (50) ένσημα που απαιτούνταν κατ’ εξαίρεση το 2020, για να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Εργασίας να λάβει μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων εργαζόμενων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:





Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 


Θέμα: «Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας »

Δεδομένων των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω υγειονομικής κρίσης, προβλέφθηκε σύμφωνα με το νόμο 4722/20, άρθρο 17, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Για τους νέους όμως που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς φαίνεται ότι πέραν των 50 ενσήμων που πρέπει να έχουν, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι.

Επειδή η συμπλήρωση των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.

Επειδή οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εποχιακά εργαζόμενων που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Προτίθεται,  κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, να μεριμνήσει για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξή στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βαρδάκης Σωκράτης


Αβραμάκης Ελευθέριος 


Αμανατίδης Ιωάννης 


Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)


Αραχωβίτης Σταύρος 


Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)


Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος 


Βαγενά Άννα


Βέττα Καλλιόπη


Γιαννούλης Χρήστος


Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)


Γκιόλας Ιωάννης 


Δρίτσας Θεόδωρος 


Ηγουμενίδης Νικόλαος 


Θραψανιώτης Εμμανουήλ 


Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)


Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)


Κάτσης Μάριος 


Κόκκαλης Βασίλειος 


Λάππας Σπύρος 


Μάλαμα Κυριακή


Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)


Μάρκου Κωνσταντίνος 


Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 


Μουζάλας Ιωάννης 


Μπάρκας Κωνσταντίνος 


Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)


Νοτοπούλου Αικατερίνη


Παπαηλιού Γεώργιος 


Παπανάτσιου Αικατερίνη


Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)


Πούλου Παναγιού (Γιώτα)


Ραγκούσης Ιωάννης 


Σαντορινιός Νεκτάριος 


Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)


Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)


Σπίρτζης Χρήστος 


Τζούφη Μερόπη 


Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 


Φάμελλος Σωκράτης 


Φωτίου Θεανώ 


Χαρίτου Δημήτρης 


Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 


Χρηστίδου Ραλλία


Ψυχογιός Γεώργιος 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]