Το Εργ.Κέντρο Ιωαννίνων για ... τις απολύσεις καθαριστριών των αστυνομικών τμημάτων[βίντεο]

 


Για τις καθαρίστριες των αστυνομικών τμημάτων

Ευχές για καλή χρονιά αντηχούν σε όλοι την χώρα,όμως για τις οικογένειες των εκατοντάδων καθαριστριών των αστυνομικών τμημάτων που απολυθήκαν αιφνιδιαστικά την τελευταία μέρα του χρόνου,τίποτα δεν φαντάζει αισιόδοξο. Με την ηγεσία του υπουργείου ΔημόσιαςΤάξηςνα τις στέλνει στην ανεργία, οι καθαρίστριε ς αδυνατούν να συνεισφέρουν έστω και με τα 200 ευρώ ψίχουλα που αμείβονταν στη δύσκοληοικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.  

Το υπουργείο επέλεξε εν μέσω πανδημίας να μην κάνει χρήση έστω και αυτής της ανεπαρκούς νομοθετικής ρύθμισης για παράταση των συμβάσεων μέχρι 31 Μαρτίου του νέου έτουςγια λόγους δημόσιας υγείας. Η συγκεκριμένηνομοθετικήρύθμισηαγνοήθηκε για να προσφέρε ιη κυβέρνηση ακόμη ένα πρωτοχρονιάτικ οδωράκι στις γνωστές«δουλεμπορικές»εταιρεία ςκαθαριότητας που λυμαίνονται τον κλάδο σε βάρος τον εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών.

Στα Γιάννενα απολυμένες καθαρίστριες συναντήθηκανπαραμονέςπρωτοχρονιάς με τηνΈνωσηΑξιωματικώνΙωαννίνωνθέλοντας να μεταφέρουν τα αιτήματα τους για την παράταση των συμβάσεων τους. Στην συνάντηση εκ μέρους του ΕργατικούΚέντρουπαρευρέθηκεΗλίας Κώστας,γενικόςγραμματέας του.

Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε ότι η επιλογή ανάθεσης της καθαριότητας των αστυνομικών τμημάτων σε εργολαβική εταιρείαέχει ως αποτέλεσμα να καθαρίζονται αυτά μόλις 2 μέρες την εβδομάδα,αντί 5 ημερών όπως ισχύει με το καθεστώς απασχόλησης των συμβασιούχωνκαθαριστριών.Παράλληλα όπως κατήγγειλαν οι καθαρίστριες ο εργοδότηςανάδοχοςπροσέγγισεορισμένεςαπόαυτέςζητώντας τους να απασχοληθούν για 3,5 ευρώ την ώρα,δηλαδή να αμείβονται με 70 και 80 ευρώ το μήνα,αμοιβή που δεν επαρκεί ούτε για την μετάβαση τους στα αστυνομικά τμήματα αφού τα τελευταία είναι διασκορπισμέναδεκάδεςχιλιόμετραγύρω από τα Γιάννενα. 

Μάλιστα όπως ειπώθηκε στη συνάντηση,αδιευκρίνιστο παραμένει έναν ο εργολάβος μπορεί να τηρήσει της συμβατικές του υποχρεώσειςλόγοέλλειψηςπροσωπικούεξαιτίας και των αμοιβώ νπείνας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροίκίνδυνοι για την δημόσια υγεία.Προφανώς η κυβέρνηση εμμένει πιστή στην εμμονή του δόγματος της «ατομικής ευθύνης»αφού όπως ειπώθηκε,πολλέςφορές στο παρελθόν το προσωπικό τον αστυνομικώντμημάτωνκλήθηκεείτε να καθαρίζει το ίδιο,είτε να μισθών εικαθαρίστρια με δικά του έξοδα. 

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο ΔημόσιαςΤάξης με στόχο να θωρακίσουν την κερδοφορία των εργολαβικών εταιρειώναπό τη μια θέτουν σε κίνδυνο την δημόσιαυγεία και από την άλλη διαμορφώνουν εργασιακές συνθήκες και αμοιβέςΚίνας. 

Η καθαριότητα δεν είναι πολυτέλεια,ούτεμπορεί να αντιμετωπίζεται περιστασιακά. Με τον κίνδυνο ενός τρίτουκύματος της πανδημίας μπροστά μας,ορθώνεται επίκαιρο το δίκαιο αίτημα για παράταση των συμβάσεων  και μονιμοποίηση του προσωπικού.

Οι καθαρίστριες δεν παρακαλούν για δουλειά,απαιτούν το δικαίωμα τους για αξιοπρεπήζωή. Οι ηρωίδες της πανδημίας δεν θα θυσιαστούν για τα κέρδη των δουλεμπόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]