ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Μάριος Θεμιστοκλέους:Οι παραδόσεις των εμβολίων καθορίζουν τον ρυθμό του εμβολιασμού


 176.689 εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας ,168.709 αφορούν την πρώτη δόση και 7780 συμπολίτες μας έχουν συμπληρώσει και τις δύο δόσεις .

Οπως είπε νωρίτερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο κ.Θεμιστοκλέους έχουν εμβολιαστεί  περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών ,περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer θα  έχουν παραληφθεί στη χώρα ενώ μέχρι το τέλος του Μάη ο αριθμός των δόσεων θα φτάσει στο 1.415 δόσεις συνολικά.

410.000 δόσεις θα λάβουμε μέχρι τέλη του Φλεβάρη από το εμβόλιο της AstraZeneca και άλλες 330.000 μέχρι τέλη Μαρτίου .

Ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε πως ο ρυθμός του εμβολιασμού  εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και εκτίμησε ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς και οι ευάλωτες ομάδες πολιτών  .

"Δεν θα κουραστώ να λέω ότι τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα της διαθεσιμότητας των εμβολίων. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες, το Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβολιαστικά κέντρα, είτε από το Σύστημα Υγείας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα και αν χρειαστεί περαιτέρω ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.


Ακούω πολλούς να κάνουν διάφορες μαθηματικές πράξεις, πότε θα επιτύχουμε μια ικανή εμβολιαστική κάλυψη, πολλαπλασιάζοντας τα ημερήσια νούμερα. Θέλω να πω ότι πριν μια εβδομάδα ήμασταν στους 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αυτές τις ημέρες ξεπερνάμε καθημερινά τους 17.000 εμβολιασμούς και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Άρα, με απλά λόγια, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται και μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.


Από την πρώτη στιγμή εμείς επιλέξαμε ως τακτική, να εξασφαλίζουμε για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση. Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν αυτή την τακτική, κάποιες χώρες επέλεξαν να έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο, και φάνηκε, ότι σε περίπτωση που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις ή ανακατανομές στις παραδόσεις, να υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για τους πολίτες.


Θα ήθελα να μεταφέρω και πιστεύω το έχουν βιώσει όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ότι υπάρχει μια πολύ καλή οργάνωση στα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και υπάρχει μια πολύ καλή ευταξία.


Σε αυτό έχει συμβάλει πάρα πολύ το προσωπικό, όλοι οι εργαζόμενοι και στο σύστημα Υγείας και όσοι ασχολούνται με τον εμβολιασμό. Θα ήθελα να ξαναπώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και να επισημάνω στους πολίτες ότι τα ραντεβού τηρούνται πάρα πολύ καλά και δεν χρειάζεται να φτάνουν στο εμβολιαστικό κέντρο αρκετή ώρα πιο πριν. Λίγα λεπτά πριν από το ραντεβού είναι αρκετά, τα ραντεβού τηρούνται και έτσι συμβάλλουμε όλοι να μην υπάρχει συνωστισμός στα εμβολιαστικά κέντρα.


Με αφορμή το περιστατικό στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και εμφανίζουν σήμερα συρροή κρουσμάτων, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές ότι υπήρχε μια χαλάρωση και όπως έχει πει ήδη η κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη δόση δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και είναι απαραίτητο να γίνει και η δεύτερη δόση και μάλιστα να περάσουν κάποιες μέρες και μετά τη δεύτερη δόση, έτσι ώστε να έχουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα του εμβολίου."ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Θεμιστοκλέους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]