Δήμος Ιωαννιτών: Ο απολογισμός δράσεων και ο προγραμματισμός για το 2021


 Η άρτια λειτουργία των σχολείων και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας αποτέλεσε και παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου και της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών στα θρανία βρήκε τις σχολικές μονάδες πλήρως έτοιμες καθώς έγκαιρα είχαν παραδοθεί διπλάσιες ποσότητες αντισηπτικών, είχαν διανεμηθεί οι μάσκες για τους μαθητές ενώ υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε οι καθαρίστριες να είναι στη θέση τους και να προχωρήσουν σε διπλό καθαρισμό.

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται στο ακέραιο και θα είμαστε δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στηρίζοντας το έργο και την προσπάθειά τους» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης.

Στη συνέντευξη έγινε ο απολογισμός έργου της αντιδημαρχίας με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να επισημαίνει ότι όλες οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και οι δράσεις που δρομολογούνται απαντούν στις προκλήσεις των καιρών.

Ειδικά αναφερόμενος στα σχολεία υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι η λειτουργία των Νηπιαγωγείων στο παλιό Χατζηκώστα.

Ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την μεταφορά και την τοποθέτησή τους και τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν μαθητές.

Επίσης οι κτιριακές υποδομές θα ενισχυθούν με το νέο νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους ενώ στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι η μεταφορά των Πειραματικών Σχολείων στο Πανεπιστήμιο και σε οικόπεδο που έχει ήδη παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό όπως και η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στον Κατσικά και το Νεοχωρόπουλο με αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

«Το Τμήμα Παιδείας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και τις Σχολικές Επιτροπές υλοποιεί πολλαπλές δράσεις για τη βελτίωση των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.

Η μεταστέγαση των πειραματικών σχολείων, η αδειοδότηση του Μουσικού Σχολείου και η σε συνεργασία με την Περιφέρεια μεταστέγαση των νηπιαγωγείων στο παλαιό Χατζηκώστα που έχει ήδη δρομολογηθεί αποτελούν έμπρακτη απόδειξη του αμέριστου ενδιαφέροντος της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τις σχολικές υποδομές.

Παράλληλα εξασφαλίστηκε η άρτια λειτουργία των σχολείων κάτω από τις ειδικές συνθήκες πρόληψης της πανδημίας με όλα το απαραίτητο προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή . Το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης φιλοδοξεί να συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του και μέσα στο 2021 υλοποιώντας συνεργασίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Δήμαρχος.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, με πολύπλευρη στήριξη των συμπολιτών, υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στοχευμένες παρεμβάσεις σε οικισμούς Ρομά και προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Όλες αυτές οι δράσεις θα ενισχυθούν και θα εντατικοποιηθούν και το 2021, παράλληλα με την κινητοποίηση όλων των δομών του δήμου ώστε να επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Αναλυτικά ο απολογισμός δράσεων και ο προγραμματισμός για το 2021 όπως τον παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης.

Πρόνοια



Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας εκτός την υλοποίηση των προγραμμάτων του  Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Ταμείου Επισιτιστικής Και Βασικής Υλικής παρείχε υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες δια μέσου  επιπρόσθετων δράσεων τους όπως:

1. Η χορήγηση επιταγών σε οικογένειες  που βρίσκονται  σε ακραία φτώχεια για την αγορά τροφίμων δια μέσου του προγράμματος  «Μπορούμε» με χρηματοδότη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

2. Η συνεργασία με φορείς - συλλόγους (Σύλλογος προστασίας αγέννητου παιδιού «Η Αγκαλιά» και Ένωση «Μαζί για το παιδί») για τη στήριξη οικογενειών και ιδιαίτερα για την προστασία των παιδιών. 

3. Η συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS με στόχο την ολιστική  υποστήριξη των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

4. Δράσεις επικαιροποίησης των γνώσεων των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. 

Προγραμματισμός δράσεων για το 2021

Προτεραιότητες  είναι:

1 Η ενίσχυση και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων σε μέλη οικογενειών που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια με στόχο την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

2 Η δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων για παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών του Δήμου Ιωαννιτών. 

3 Η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που Εργάζονται με Αστέγους (FEANTSA) .

4 Συνεχίζεται η καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ιωαννιτών και η δημιουργία μητρώου.

5 Ο προγραμματισμός προγραμμάτων δημόσιας υγείας καθώς και η πραγματοποίηση υγειονομικών ελέγχων για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων καθώς και υπηρεσιών του Δήμου.

6 Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας με έμφαση στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού τους.

Μεταναστευτικό

1 Η δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών.

2 Η συμμετοχή στη διακυβερνητική ομάδα εργασίας για τη διαπολιτισμική ένταξη (GT-ADI-INT), που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη διαφορετικότητα και την ένταξη (CDADI). 

Παράλληλα εξασφαλίστηκε:

3 Η Συμμετοχή στο Δίκτυο των πόλεων για την Ένταξη και στο Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

4 Ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται με το προσφυγικό πρόβλημα στην περιοχή μας δια μέσου της Ομάδας Εργασίας Αστικών Θεμάτων που πραγματοποιείται ανά δίμηνο.

Για πρώτη φορά η υπηρεσία υλοποιεί προγράμματα με απευθείας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως: 

1. Το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για πόλεις ενσωμάτωσης (EPIC)», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Ένταξης, ύψους 113.836,23 €.

2. Το Πρόγραμμα «Ενίσχυσης ικανότητας ένταξης προσφύγων μέσω προγραμμάτων ιδιωτικής χορηγίας (RaCIP)», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Ένταξης, ύψους 56.378,30 €.

3.Το πρόγραμμα «Διαπολιτισμική αδελφοποίηση: πολιτιστική πολυμορφία για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ύψους 5.000 €.

Προγραμματισμός Δράσεων για το 2021

1. Θα γίνει αναλυτική καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο Δήμο Ιωαννιτών, ενώ πραγματοποιείται καταγραφή των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών, των ΜΚΟ και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου με στόχο τη δημιουργία πολυγλωσσικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

2. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα διαπολιτισμικότητας και ενσωμάτωσης καθώς και σε δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας με στόχο τη μείωση των στερεοτύπων και των φαινομένων ρητορικής μίσους.

3. Παράλληλα θα υλοποιηθούν προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης σε πρόσφυγες-μετανάστες από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιωαννιτών.

4. Η συνέχιση της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η συμμετοχή στη συγγραφή προτάσεων για χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου και Ένταξης 2021 αποτελούν προτεραιότητες.

Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης  

1. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή για την παροχή υποστήριξης (παροχή φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, νοσηλευτικές πράξεις κ.α.) σε ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο ενώ πραγματοποιήθηκε κατ΄ οίκον διανομή τροφίμων στους δικαιούχους (1141) του Τ.Ε.Β.Α. καθώς και δωρεά υγειονομικού υλικού και τροφίμων στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων και στην Ελληνική Αστυνομία.

2. Ενημερώθηκαν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και του ΟΚΠΑΠΑ και έγινε καταγραφή των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

3. Έγιναν διαδικτυακές εκπομπές για την Τρίτη Ηλικία με στόχο την ενημέρωσή τους και την άμβλυνση του συναισθήματος της μοναξιάς, που δημιουργεί η πανδημία.

4. Η Υπηρεσία συμμετείχε στο διαδικτυακό σεμινάριο του Δικτύου των «Πόλεων που μαθαίνουν (GNLC)» της UNESCO παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές που ακολούθησε ο Δήμος Ιωαννιτών για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων στην πανδημία.

Δράσεις στους οικισμούς των Ρομά

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σχεδίασαν και υλοποίησαν παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά. Να σημειωθεί δε ότι η τελευταία καταγραφή και διερεύνηση αναγκών τους πραγματοποιήθηκε το 2015. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί: 

Δράσεις ενημέρωσης για τα περιοριστικά μέτρα καθώς και για τα μέτρα προφύλαξης.

Καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών των παιδιών Ρομά και εμβολιαστική κάλυψη.

Καταγραφή των αναγκών και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης

Διανομή μέσων ατομικής προστασίας .

Καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών. 

Για το 2021 προγραμματίζονται δράσεις:

1. Εκμάθησης της ελληνικής γραφής σε ενήλικους Ρομά δια μέσου του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 

2. Παρεμβάσεις ενίσχυσης του γονεϊκού ρόλου και της συνεργασίας των γονιών τους με το σχολείο.

3. Δράσεις προαγωγής της υγείας των παιδιών Ρομά.

Δράσεις για τους μετανάστες και πρόσφυγες 

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις με ηχητικά μηνύματα,  για τα περιοριστικά μέτρα αλλά και οδηγίες για τη δήλωση των μετακινήσεών τους με βάση τη νομοθεσία τόσο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά όσο και στις Δομές ασυνόδευτων ανηλίκων.

Παράλληλα έχει αποσταλεί ενημερωτικό υλικό για τα μέτρα περιορισμού διάδοσης του covid 19 σε διάφορες γλώσσες καθώς και σε επιχειρήσεις  που απασχολούν σημαντικό αριθμό μεταναστών.

Σε καθημερινή βάση υπάρχουν ανακοινώσεις πολυγλωσσικών μηνυμάτων για τα περιοριστικά μέτρα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Συντονισμός των δράσεων  όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο.


I. Τμήμα Παιδείας

Δράσεις του Τμήματος Παιδείας κατά το έτος 2020.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ προβλέπεται η εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου στα κτίρια που στεγάζονται οι Σχολικές Μονάδες του Δήμου.

Πιστοποιούνται οι αθλητικές σχολικές εγκαταστάσεις και τα αθλητικά όργανα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνεχίζονται οι εργασίες τοποθέτησης ραμπών αΜΕΑ και πυρασφάλειας στα σχολικά κτίρια. Επίσης είναι έτοιμη η μελέτη του έργου «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 850.000€ και θα δημοπρατηθεί άμεσα. 

Είναι σε εξέλιξη το έργο «Αναβάθμιση και επισκευή σχολικών συγκροτημάτων στο Δήμο Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 1.000.000 € και πρόσφατα εγκρίθηκε συμπληρωματική σύμβαση για να καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταλήψεις.

Έχει δημοπρατηθεί το έργο «Επισκευή και συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων και των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών χώρων αυτών», προϋπολογισμού 300.000€, ενώ επίσης ετοιμάζεται η μελέτη για το έργο «Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 200.000€.

Συνεχίζεται η διαδικασία ώστε να επιταχυνθεί η μεταστέγαση των πειραματικών σχολείων σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει ξεκινήσει η μεταστέγαση των νηπιαγωγείων στο χώρο του Παλαιού Χατζηκώστα.

Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση σχολικής μονάδας στον Κατσικά και για την ανέγερση σχολείου στο Νεοχωρόπουλο.

Στόχος όλων των παρεμβάσεων είναι η αναβάθμιση των υποδομών όλων των σχολικών συγκροτημάτων έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα τους καθώς και η ασφαλής χρήση τους. 


II. Τμήμα Διά Βίου Μάθησης

Δράσεις του Τμήματος Διά Βίου Μάθησης κατά το έτος 2020.

1) Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την διαδικασία ένταξης νέων αιθουσών στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιωαννιτών, όπως το ΚΑΠΗ Ανατολής και των Σεισμοπλήκτων, το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Ανατολής ενώ δημιουργήθηκε ο κατάλληλος χώρος (δύο αίθουσες) στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά

2) Η υπηρεσία υλοποιεί για πρώτη φορά πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΜΕΛΛΟΝ της Ευρώπης: Οραματιστείτε ένα λαμπρό μέλλον για νέους, μετανάστες, ηλικιωμένους, παιδιά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ύψους 15.460,00€.

Προγραμματισμός δράσεων.

1) Συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων εκμάθησης που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας 

2) Συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο πόλεων που μαθαίνουν της UNESCO.

3) Δράσεις ενίσχυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών/συνεργασιών με Ευρωπαϊκές πόλεις.

III. Τμήμα Πολιτισμού και Ισότητας

Δράσεις του Τμήματος κατά το έτος 2020.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία)

α) Ενημερωτικά φυλλάδια για την ιστορία του Δημοτικού μουσείου σε διάφορες γλώσσες. 

β) Ενημέρωση των μαθητών και εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

γ) Συντονισμός, επίβλεψη φοιτητών που εξασκούν την πρακτική τους από το Πανεπιστήμιο στο Δημοτικό 

Μουσείο με καθαρισμό, συντήρηση, καταγραφή – τακτοποίηση βιβλίων στη βιβλιοθήκη του Δημοτικού Μουσείου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Γίνεται ταξινόμηση και καταγραφή του ιδιωτικού αρχείου Μακρή - Πυρσινέλλα. Παράλληλα συνεχίζεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της φωτογραφικής συλλογής του Δημαρχείου Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Έχει γίνει απογραφή του ιστορικού αρχείου του Δήμου Ιωαννιτών και η μεταστέγαση του στο νέο χώρο του κληροδοτήματος Ισμήνης Τζαβέλλα. Έτσι εξυπηρετείται το κοινό και οι μελετητές και η διάθεση υλικού για αρχειακή έρευνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

1.Διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών δράσεων.

2. Συντήρηση πινάκων (ελαιογραφίας και χαρακτικής).

Προγραμματισμός δράσεων πέραν των συνήθων δραστηριοτήτων αποτελούν:

1) Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το ψηφιακό αρχείο της Πινακοθήκης, το ψηφιακό αρχείο του Δημοτικού Μουσείου και το ψηφιακό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών. 

2) Η συνέχιση της συνεργασίας με Μουσεία, Πινακοθήκες και Πνευματικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού και η διεύρυνση της εκδοτικής δραστηριότητας καθώς και προγραμματισμένη συνάντηση εργαστηρίων ζωγραφικής από διάφορες πόλεις ενώ μια νέα BIENNALE νέων καλλιτεχνών βρίσκεται στους στόχους μας με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]