Σχόλιο της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας για το πρόγραμμα «εξοικονομώ»




Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Οι πόροι του προγράμματος εξαντλήθηκαν σε εικοσιπέντε (25) λεπτά  στην Ήπειρο και σχεδόν  σαράντα (40) λεπτά στα Ιόνια νησιά. 

Οι εξαγγελίες, οι αναβολές και η διαφήμιση της κυβέρνησης για το  νέο «εξοικονομώ» αποδείχθηκαν χυδαία κοροϊδία  απέναντι  στο λαό που ζει σε πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση, που του κόβουν το ρεύμα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς για να καίει σόμπες και κλιματιστικά, που καίει ότι βρει στο τζάκι για να ζεσταθεί και στο τέλος ζει και αναπνέει σε πόλεις με αιθαλομίχλη όπως τα Γιάννενα.  

Ακόμα περισσότερο όμως, το Δεκέμβριο του 2020, σε συνθήκες πανδημίας, οι καλά θερμαινόμενοι και αεριζόμενοι χώροι κατοικίας και εργασίας, προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην καραντίνα αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τις δαπάνες θέρμανσης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε “φυσιολογικές συνθήκες».

Η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ελάχιστο μέτρο το οποίο δεν απευθύνεται καν στο σύνολο του λαού καθώς μεγάλο τμήμα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις άδειες και τους μηχανικούς που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για να μπει στο πρόγραμμα «εξοικονομώ» και ακόμα κι αν το κάνει είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να πληρώσει το μέρος της δαπάνης που του αναλογεί.  Είναι ούτως ή άλλως πίσω από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες για φτηνή θέρμανση και προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα όμως και από αυτό το πρόγραμμα, κύριος στόχος είναι να προωθηθούν νέες κερδοφόρες μπίζνες για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η δυσαρέσκεια αυτή, οφείλει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τον πραγματικό ένοχο, την  εμπορευματοποίηση της ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά, δολοφονική. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική που για την κερδοφορία των ομίλων της ενέργειας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, απολύουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, πολλαπλασιάζουν το κόστος της ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια, κινούνται απαρέγκλιτα στο δρόμο της απελευθερωμένης ενέργειας που νομοτελειακά εκτινάσσει το κόστος για τα λαϊκά στρώματα. ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα όλο το προηγούμενο διάστημα χέρι-χέρι υλοποιούσαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και σήμερα πλειοδοτούν για το ποιος θα κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα σε αυτόν τον καταστρεπτικό για τους εργαζόμενους δρόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]