Αυτοδιοικητική Συνεργασία: "Ξανά εκτεθειμένος απέναντι στους δημότες και αυτή τη φορά διπλά ο Δήμαρχος Ζίτσας"

Η παράταξή μας στις 20-11-2019 εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ. ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Ή ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ;» (έγγραφο 1). Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος αποφάσισαν να μη φέρουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ούτε να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιοαερίου στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας.

Η παράταξή μας ανέλαβε τότε πρωτοβουλία να ενημερώσει τους δημότες οργανώνοντας περιοδείες στα χωριά, καταθέτοντας συνολικές προτάσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και πιέζοντας να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Καταφέραμε λοιπόν να ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να καταθέσει ο Δήμος προσφυγή κατά της λειτουργίας της μονάδας. Μάλιστα η παράταξή μας ήταν αυτή που επέλεξε και τον δικηγόρο που θα εκπροσωπούσε τον Δήμο μιας και ο Δήμαρχος δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό όπως μας δήλωσε. 

Η προσφυγή κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκδόθηκε η από 01-09-2020 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 29-09-2020 (έγγραφο 2), σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή του Δήμου Ζίτσας και ακυρώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση Βιοαερίου συνολικής ισχύς 0.499 MW στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας».

Έχουν παρέλθει ΤΡΕΙΣ (3) ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΜΗΝΕΣ από όταν αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του αρμόδιου Υπουργού που δικαίωσε τον Δήμο Ζίτσας. Αλήθεια πότε έλαβε γνώση αυτής ο Δήμαρχος Ζίτσας; Είναι δυνατόν να μην έχει τουλάχιστον ΔΥΟ (2) ΜΗΝΕΣ που του εστάλη η απόφαση; Αποκλείουμε να μην τον ενημέρωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος ΑΜΕΣΑ για μια μάλιστα θετική απόφαση. Γιατί άραγε δεν ενημέρωσε ακόμη το δημοτικό συμβούλιο; Γιατί δεν ενημέρωσε την Πρόεδρο της Κοινότητας Κάτω Λαψίστας; Να υποθέσουμε ότι δεν χάρηκε με την απόφαση αυτή;

Φυσικά και δεν περιμένουμε να γίνουμε σοφότεροι από τις απαντήσεις του Δημάρχου, αφού είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελούν για ακόμη μία φορά φθηνές δικαιολογίες. Όφειλε να ενημερώσει ΑΜΕΣΩΣ μόλις έλαβε γνώση της απόφασης, το δημοτικό συμβούλιο και τους τοπικούς Προέδρους. Πάνω απ’ όλα όφειλε να βγει δημόσια και να μιλήσει για τη δικαίωση του Δήμου, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που στον Δήμο μας έχουμε αντίστοιχα ζητήματα που μας απασχολούν έντονα με την κατασκευή και λειτουργία μονάδων καύσης βιορευστών και βιομάζας στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων. Δεν τολμά όμως να γνωστοποιήσει τέτοιες αποφάσεις γιατί δεν έχει ούτε θέλει να εκπονήσει σχέδιο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον Δήμο Ζίτσας που να αποτρέπουν την περαιτέρω περιβαλλοντική του υποβάθμιση.

Με τη στάση του όμως αυτή, κρύβοντας την απόφαση που δικαίωσε τον Δήμο, μετά από δική μας πρωτοβουλία, είναι και διπλά εκτεθειμένος αλλά και πολιτικά αναξιόπιστος, αφού επιλογή του αποδεικνύεται ότι είναι να μην εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου αλλά κάποιων αρεστών στον ίδιο. Και αυτό δεν είναι σίγουρα ούτε έντιμο, ούτε και ηθικό.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ 
 ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Ή ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ;
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου με την από 30/9/2019 ανακοίνωσή του, καλούσε όλους τους αρμόδιους φορείς  για τη δυνατότητα ενημέρωσης και διατύπωσης γραπτών απόψεων έως τις 07/11/2019 σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επένδυσης για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας του Δήμου Ζίτσας.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζίτσας θεώρησε ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό και άξιο ώστε να τεθεί ως θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς ενημέρωση, συζήτηση και διατύπωση γραπτών απόψεων. Σε αντίθεση με παρόμοιες επενδύσεις στο πρόσφατο παρελθόν (μονάδες βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, αντίστοιχη μονάδα στην Κάτω Λαψίστα), όπου με ομόφωνες αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμάτευσε αρνητικά. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά :  γιατί η τωρινή διαφορετική στάση; αποτελεί απόπειρα να περάσει το θέμα στα «μουλωχτά», χωρίς ενημέρωση των εκλεγμένων αντιπροσώπων και του κάθε δημότη; η θέση του Δήμου καθορίζεται κάθε φορά με άλλα κριτήρια και όχι από την τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων της επένδυσης;
Η ανησυχία μας ενισχύεται από το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15-11 όπου η παράταξή μας ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης λάβαμε την διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα διεξαχθεί δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο. Η εβδομάδα όμως τελείωσε και δεν λάβαμε καμία πρόσκληση για συνεδρίαση. Καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απροκάλυπτο εμπαιγμό τους προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και προς τους δημότες που δικαιολογημένα αγωνιούν και ανησυχούν. Και τους ρωτάμε ευθέως: Γιατί αποφεύγουν τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ; Τι κρύβουν ; Τι και ποιους θέλουν να καλύψουν ;     
Για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ η επεξεργασία αποβλήτων για παραγωγή και αξιοποίηση βιοαερίου είναι μέθοδος αποδεκτή περιβαλλοντικά που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή, κυρίως προερχόμενων από πτηνοτροφικές μονάδες. Η αντίθεσή μας αφορά τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας μονάδων που για να είναι οικονομικά βιώσιμες χρειάζεται να επεξεργάζονται απόβλητα από άλλες περιοχές, καθιστώντας την ήδη προβληματική περιοχή σε «εισαγωγέα αποβλήτων» χωρίς όριο. Για τις μονάδες μικρής δυναμικότητας θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησής τους, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και πάντα με ενημέρωση και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. 
Καταθέτουμε λοιπόν στους δημότες τις προτάσεις της παράταξής μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων της περιοχής :
Εκπόνηση μελέτης για την συνολική ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα εξετάσει τη συνολική φέρουσα ικανότητα της περιοχής, θα προτείνει κατάλληλες και μη τοποθεσίες για την ανάπτυξη πτηνοτροφικών μονάδων, θα θέσει το πλαίσιο και τους κανόνες ανάπτυξης της σημαντικής δραστηριότητας για την περιοχή.    
Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραγόμενων ζωικών αποβλήτων της περιοχής. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διαβούλευση με τους παραγωγούς και τις μεταποιητικές μονάδες, ώστε να μπορέσει να αναζητηθεί η κατάλληλη λύση για τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας ή μονάδων επεξεργασίας των πτηνοτροφικών αποβλήτων.
Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε κατάλληλη υποδομή του Δήμου στα χωριά του λεκανοπεδίου, ώστε να αναδειχθεί σε φορέα ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διαχείριση, ανάδειξη  και  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος  της περιοχής και να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πτηνοτρόφων στη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων.   
Διοργάνωση ημερίδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στον ποταμό Καλαμά και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη σχετική ανάλυσή τους, τις οποίες διενήργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης, χρηματοδοτούμενης από το Δήμο Ζίτσας.
Η δημοτική παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θεωρεί ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για το Δήμο Ζίτσας να συμβάλλει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, με τη χρήση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
ΥΓ. Καλούμε τον κ. Πλιάκο που αποτελεί ξεκάθαρα μέρος της όξυνσης του εν λόγω προβλήματος αφού διετέλεσε από το 2006 και μέχρι σήμερα επί 13 συναπτά έτη, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ιωαννίνων και Αντινομάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου και εντεταλμένος σε Ειδικά Αγροτικά θέματα, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμαρχος Ζίτσας, να αντιμετωπίσει με θάρρος τις συνέπειες της αδράνειας, της εκκωφαντικής σιωπής του και των επιλογών του όλα αυτά τα χρόνια, να σταματήσει το κρυφτό και τις δημόσιες σχέσεις και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. 
Ελεούσα, 20 Νοεμβρίου 2019
Δείτε την απόφαση του Υπουργού πατώντας εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]