ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΠΟ 18/01 ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στη χώρα-Εβδομάδα αποφάσεων και σχεδιασμού Ανακοινώσεις Πέτσα

 


Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 13:30 θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο πρωθυπουργός το απόγευμα στις 19.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha .

Εβδομάδα  σχεδιασμού και αποφάσεων για την  επόμενη μέρα, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία συνολικά, μετά τις 14 Δεκεμβρίου οπότε και ισχύει, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, το lock down.


Η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων  με χριστουγεννιάτικα είδη και χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ενδέχεται να ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.


Πυρετώδεις και οι προετοιμασίες για την παραλαβή, αποθήκευση και διάθεση των εμβολίων στον μαζικό πληθυσμό από τις αρχές Ιανουαρίου μέσα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε όλη την Επικράτεια.


Η αρχή θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer-Biontech και αφού προηγουμένως και ως τις 29 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει την αδειοδότηση του.


Οι επιστήμονες εφιστούν διαρκώς την προσοχή και την ανάγκη να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στα μέτρα ασφαλείας εν αναμονή ή και κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών.


Το τελευταίο 24ωρο 101 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, καταγράφηκαν 904 νέα κρούσματα, ενώ 600 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Είναι πολύ δύσκολες ημέρες για να πει ο καθένας πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη καθώς καθημερινά αξιολογούνται οι δείκτες των δεδομένων. Αναφερόμενη στα μειωμένα κρούσματα που παρουσιάστηκαν την Κυριακή  επανέλαβε ότι τα Σαββατοκύριακα τα δείγματα για τα τεστ είναι πάρα πολύ μικρά. Επομένως για αυτές τις ημέρες οι αριθμοί δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ’ όψη. Για το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων  τόνισε ότι πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Η κα Παγώνη εστίασε  στο ότι στη Β. Ελλάδα πολλές πόλεις είναι στο κόκκινο και οι γενικές εφημερίες ξεκινούν με ελάχιστα κρεβάτια.  Το ιικό φορτίο στη χώρα είναι πάρα πολύ υψηλό και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο  η μείωση του δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Επισήμανε δε πως αν ξεκινήσουν οι μετακινήσεις η κάθε πόλη δεν θα έχει ένα και δύο κρούσματα αλλά πολύ περισσότερα. Πρόταξε δε την αντοχή του συστήματος Υγείας  από το άνοιγμα της οικονομίας αν και δεν παραγνώρισε το πόσο σημαντικό είναι. H κα Παγώνη έθεσε τον αριθμό των 500 κρουσμάτων ως  σημείο εκκίνησης για να θεωρήσει κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.


Σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής εδώ και δέκα ημέρες είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ν. Θωμαΐδης, κάτι που μαρτυρά σύμφωνα  την εικόνα που διαμορφώνεται ότι δεν θα δούμε περεταίρω μείωση των κρουσμάτων. Αυτά μέχρι στιγμής προσδιορίζονται κατά μέσο όρο στους 15.000 φορείς στο λεκανοπέδιο . Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει φέρει κάποια διάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο καθώς δεν εφαρμόζεται το ίδιο lockdown με τον Μάρτιο. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα τρέχοντα μέτρα έχουν αποδώσει ότι μπορούσαν να αποδώσουν σε αποτελέσματα.

ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]